Prośba o pomoc w poszukiwaniu Espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam i pozdrawiam klubowiczów!
Wstęp był ceremonialny ponieważ piszę po prośbie : Poszukuję Espero (chcę kupić) i znalazłem dwa egzemplarze tylko problem polega na tym że jeden jest w Łodzi (FOKUS, telefon: (0-42) 682 54 13, 0601 919 600 0605 057 322, fax.: (0-42) 682 54 13 ul. Przybyszewskiego 74, Łódź http://mototrader.onet.pl/ad-details.asp?CategoryID=131&ID=3639847403012003115443) drugi w Poznaniu (Auto Komis „AutoSuper”, telefon: 061 822 62 03, 061 822 69 99, ul.Suszki 1, 60-650 Poznań http://mototrader.onet.pl/ad-details.asp?CategoryID=131&ID=62882854102022003203244 ) i ponieważ opis jest nieco lakoniczny poza tym nie jestem w stanie obejrzeć tych aut prosba jest taka : czy ktoś z Was mógłby podjechać i "organoleptycznie" ocenić stan aut ? Chodzi mi o to czy auto faktycznie nie jest powypadkowe (bo do tego co piszą podchodzę sceptycznie), czy rdza ich nie zaczęła konsumować, czy mają komplet : poduszka (lub dwie), ABS, klima - brak którejkolwiek z tych rzeczy dyskwalifikuje autko. Poza tym stan tapicerki, oględziny silnika, trzeba by też (dobrze byłoby) "poniuchac" olej na bagnecie lub korku czy nie czuć go benzyną - itp przyjemności
Ważny też rodzaj instalacji gazowej, jej stan - zresztą wiekszość z Was (każdy ?) kupował swoje autko i wie na co nalezy zwrócić uwagę. Być może wiecie kto sprzedaje Espero które spełnia wymienione warunki ? Jestem wdzięczny za wszelką pomoc bo jak wiecie (albo i nie ) jestem z Suwałk i nie jestem w stanie pojechać wszędzie, nie mowiąc juz o kosztach.... Rocznik ktory mnie interesuje to 97 i młodsze. Najlepiej 1999 lub 2000 .
Jeżeli coś znajdziecie piszcie na mail : net.man@wp.pl
Ogromne dzięki za cierpliwość i pomoc w rozwiązaniu problemu !!
Pozdrawiam serdecznie - Jacek.

Poduszka w espero jest jedna. Najnowsze auta są z 1999 roku...

Ten pierwszy ma dziwnie maskę uniesioną... i trochę drogi.

Drugi ciekawszy, chciałbym zobaczyć zdjęcie wnętrza i tą drugą poduszkę, która rzekomo istnieje, tylko nikt jej nie widział (może poza Tomkiem). Tylko nikogo z Poznania w klubie raczej nie ma...

a czyja to fura ? :
http://www.gratka.pl/moto/tresc.phtml?id_rubryka=1&model=espero&id_region=0&z_dnia=3&cena_od=0&cena_do=-1&inte=on&gaze=on&biur=on&id_podrubryka=1&nr=4

Warta uwagi ?

Trochę bym się bał. Nie wiesz jak takie auto było traktowane - po przecież tuning nie po to się robi, by jeździć wg instrukcji obsługi.

Preciez to Espero Jedrasika. Z tego co pamietam, to opinie na forum nie byly zbyt pochlebne o tym samochodzie. Poza tym juz od pewnego czasu jest ono na sprzedaz i jesli jeszcze nikt sie nie skusil to pewnie cos jest z nim nie tak...

Zaczynam się zastanawiać nad ściągnieciem ESPERO z zachodu. Ceny są ciekawe - za niezłą furę trzeba dać ok 2000 Euro - tylko jak z wartością celną takiego auta (rocznik 1997) ? Przewaliłem sporo materiałów, znalazłem akcyzy ale nie znalazłem tabel Eurotaxu lub schwake liste a ponoć wg. tego celnicy obliczają wartość celna od której liczą VAT ... Ma ktoś pomysł ?

Cytat:
2003-03-21 09:09:11, Jacenty pisze:
Zaczynam się zastanawiać nad ściągnieciem ESPERO z zachodu. Ceny są ciekawe - za niezłą furę trzeba dać ok 2000 Euro - tylko jak z wartością celną takiego auta (rocznik 1997) ? Przewaliłem sporo materiałów, znalazłem akcyzy ale nie znalazłem tabel Eurotaxu lub schwake liste a ponoć wg. tego celnicy obliczają wartość celna od której liczą VAT ... Ma ktoś pomysł ?

Nie ma sensu, policzą ci według wartości auta w Polsce, i zapłacisz 2 razy tyle...