Proste przeróbki silnik i zawieszenia w samarze 1500 (tanie)

« Poprzedni | Następny »
temat może i był poruszany ale chciałbym uzyskac kilka konkretnych informacji

chciałbym troche podrasować silnik w mojej samarze 1500 72KM
auto ma przebieg 122800 km i ma 14 lat znam wóz od nowosći i wiem co tam mu sie dzieje (nie ma instalcji LPG)
myślałem o zmianie gaźnika na np. Webera ale to jest droga impreza w tym można spolerować doloty wymienić tłumiki na przelotowe i splanowac głowice itp
in teresowałby mnie wynik koncowy ok 100 KM no i po tym wszystkim przydałoby sie zaiweszenie przerobić i hamulce też bym prosił o podanie mi jakich komponentów użyc by należało

ostatnio wtopiłem kase w remont generalny blacharki ale w sumie nawet nie dużo kosztował bo nie jest przerdzewiała jak na swój wiek

czekam na odpiwiedzi z góry dzieki

[ wiadomość edytowana przez: Ktulu dnia 2005-09-21 22:32:15 ]

heheh skoro dla Ciebie koszt Webera to jest duży wydatek to nie masz co marzyć o 100 koniach. Nie uzyskasz 100 koni za 100 złotych... Proponuję najpierw wzmocnić zawieszenie (taniej + bezpieczniej) a potem myśleć o mocy...

wiem ze seryjny kosztuje 315 zł a weberowski nie mam pojecia ile
po prostu zgaduje
oświeć mnie ile może kosztować

może tak . powiedzcie mnie o sposobach opłacalnych aby taki wynik uzyskać i co moge zrobić samemu bo jest proste a co dac do roboty specom

a Ty chcesz załozyc normalnego Webera tzn zamiennik?? To nie wiem czy zyskasz cokolwiek. Ja myslalem ze Tobie chodzi o DCOE. Powiem tak: chcesz 100 koni to musisz minimum 1000 mieć odlozone...

o tuningu silników samara/11x pisałem wielokrotnie,ale jeszcze raz w skrócie odpowiem.aby uzyskać 100 koni należy 1-obrobić głowicę(wygładzić kanały i zmodyfikować zawory i gniazda),wymienić wałek rozrządu,zrobić wydech,zaczynając od kolektora.wyrególować wszystko.można zmienić wał korbowy zwiększając skok tłoka a co za tym idzie pojemność do 1600 co znacznie poprawi moment.nie licz jednak,że zrobisz to za 100 pln.robiąc część samemu 1500,oddając firmie do zrobienia 3000

Drogi kolego,sprawa przedstawia się tak.Chcesz mieć poprawę,musisz wyłożyć kasę.Są dwie drogi:albo robisz to sam,albo musisz znaleźć dobrą firmę tuningową(jeśli jesteś z Krakowa,to polecam Godulę).Prawda jest taka,że ta druga droga jest lepsza(ale i droższa).Koliber i ja korzystaliśmy z usług Chojnackiego,Grzegorz2107 był u Świątka,Zax też korzystał z usług firmy przygotowującej auta do sportu.Ja proponuję,abyś pojechał do Goduli,pogadł o tym,co chcesz mieć,on powie ile to będzie kosztować i będziesz wiedział na czym stoisz.A koszty zawsze można obniżyć samemu,np.kupując na własną rękę części np. Webery i kolektor pod nie(tak jak to zrobił Zax).A jeśli chcesz to robić na własną rękę,to popytaj np.Krzyśka-Fleszera.Pozdro

Cytat:
2005-09-22 09:34:01, simon2107 pisze:
Ja proponuję,abyś pojechał do Goduli,pogadł o tym,co chcesz mieć,on powie ile to będzie kosztować i będziesz wiedział na czym stoisz.

Akurat Goduli nie polecam ( chociaz w żadnym wypadku nie neguję wiedzy i umiejętności inż Goduli) z dwu powodów:
- Po pierwsze drogo bierze - co już dyskwalifikuję ta propozycje bo kolega chce zrobić wszystko jak najtańszym kosztem
- A po drugie Goduli się już nie chce robić tuningu mechanicznego bo za dużo pieprzenia się a ta samą kase można wziąć za prostą wymianę chipa i zestrojenia grata za pomocą kompa na hamowni. I z tego powodu mocno zniechęcają potencjalnych klientów na prawdziwe dłubanie w silniku

Normalka.Tak jak u Chojnackiego

chcesz miec tanio...zrób to sam..informacje wszelkie sa na tym forum..mysle ze jak troche tu pogrzebierz znajdziesz wszystko co cie interesuje skoro to samarka gaznikowa informacje o tuningu silnika identyczne jak do łady 2107 czy innych kanciaków tanio ...hmm jesli jestes sprytny przedsiebiorczy itd zamkniesz zabawe w 800zł ale nie licz wtedy na 100 kucy jak dociagniesz do 86-90 bedziesz juz gigant pozdrawiam

Chociaż muszę lojalnie stwierdzić,że po tym kosztownym remoncie(tuningu?) u Chojnackiego dolewam tylko benzyny i jeżdżę bez zadnych sensacji

Do 100 koni tanio się nie dojdzie niestety.

W zakładzie w którym robiłem silnik, jeszcze sie bawią w Tuning mechaniczny, wiec jest jakaś alternatywa co do Goduli, Chojnackiego...No ale to jednak kosztuej swoje - za przygotowanie profesjonalne głowicy trzeba zapłacić około 800-1000 zł. A samemu bez doświadczenia to sie nie uda. Można zmniejszyc kosztu i samemu to wszystko poskładać....ale i tak ktoś musi wykonać szlify, obróbke, polerke.

L P M autosport

Tanim kosztem może sie coś uda zmienić w aucie - ale na jak dlugo i nie do 100 koni

Ja troszke w to wszystko włożyłem, a tak dokłądnie to spłukałem sie co do grosza ale było naprawde warto. Aktualnie jestem strasznie zadowowlony z wyników.

Na zlocie w mikorzynie powiedziałem Fleszerowi że zrobie tylko to i nic wiecej nie będe ruszał . Krzysiek odpowiedział że jeszcze zobacze, bo im dalej w las tym więcej drzew.
No i zobaczyłem , zbieram fundusze na wałek 272, kubły, amorki i spręzyny

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2005-09-22 12:54:35 ]

powiedzmy że 3000 zł to takie optymalne maksimum na cześci czyli silnik zwieszenie
ale i tak bym rozłożył w czasie a nie weszytko na raz bo od przybytku głowa boli wiec sposobem tip top (grosz do grosza a bedzie kokosza)
moje auto bardzo dobrz chodzi nie miało remontu silnik i nie bierze oleju.
mój ojciec dysponuje szlifierką płaszczyznową wiec z poleką główicy nie bedzie problemu, a jeśli to nie wystarczy to sąsiad ma odpowiednie maszyny
jeśli polecilibyście mi komponenty które bez jakichkolwiek wiekszych przeróbek można zamontowac do auta to sobie poradze
znaczy sie ojciec mi pomoże np. wymiana gaźnika wymiana rozrządu wymiana zaiwesznia i wydechu
ale jeśli nie musze kobinowac z zamocowaniem elementu tylko mam gotowe mocowania albo najlepiej jak odrazu pasuje ja seryjne
a jeśli bedzie trzeba kombinować to wtedy bede sie martwił
a jeśli znacie jakieś sklepy w Krakowie z częsciami sportowymi pod samarke to prosze o adresy

może wypiszecie mi jakieś komponenty dobrze by było w miare szczegółowe nazwy w powiedzmy przyzwoitej cenie

Krzystof Fleszer powiedział mi o montrzu turbiny za 400 zł (koszt turbiny) jaka to miała by być turbina? w sumie wydaje mi sie że jest mało miejsca w komorze silnikowej aby montowac turbine

[ wiadomość edytowana przez: Ktulu dnia 2005-09-22 19:44:05 ]

Cytat:
2005-09-22 12:52:10, zax pisze:
Do 100 koni tanio się nie dojdzie niestety. W zakładzie w którym robiłem silnik, jeszcze sie bawią w Tuning mechaniczny, wiec jest jakaś alternatywa co do Goduli, Chojnackiego...No ale to jednak kosztuej swoje - za przygotowanie profesjonalne głowicy trzeba zapłacić około 800-1000 zł. A samemu bez doświadczenia to sie nie uda. Można zmniejszyc kosztu i samemu to wszystko poskładać....ale i tak ktoś musi wykonać szlify, obróbke, polerke. L P M autosport Tanim kosztem może sie coś uda zmienić w aucie - ale na jak dlugo i nie do 100 koni Ja troszke w to wszystko włożyłem, a tak dokłądnie to spłukałem sie co do grosza ale było naprawde warto. Aktualnie jestem strasznie zadowowlony z wyników. Na zlocie w mikorzynie powiedziałem Fleszerowi że zrobie tylko to i nic wiecej nie będe ruszał . Krzysiek odpowiedział że jeszcze zobacze, bo im dalej w las tym więcej drzew. No i zobaczyłem , zbieram fundusze na wałek 272, kubły, amorki i spręzyny pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2005-09-22 12:54:35 ]

zax,spokojnie może uda się załatwić jakieś graty(np wałek) ob Grześka,bo Świątkowe nie są zbyt trwałe.

Chojnacki ma wałki Schricka,ale nie wiem czy ta firma produkuje wałki dedykowane do silnika 1500 Łady

Cytat:
2005-09-22 15:38:41, Ktulu pisze:
Krzystof Fleszer powiedział mi o montrzu turbiny za 400 zł (koszt turbiny) jaka to miała by być turbina? w sumie wydaje mi sie że jest mało miejsca w komorze silnikowej aby montowac turbine

fajnie ze krzysiek ci to poradził bo frajda z turbo niesamowita ale nim je załorzysz musisz przygotowac silnik na to . czyli wstawic lzejsze ale wytrzymalsze korbowody , lepsze tłoki które wytrzymaja wyzsze temperatury, lepsze pierscienie (chromy trapezowe polecam)poprawic wyloty spalin (bedzie ich wiecej i beda pod wiekszym cisnieniem ) proponowałbym tez ODPREZYC silnik czyli jakas grubsza podkładka pod głowice (to po to by cisnienie jakie bedzie stwarzane nie wywalało ci non toper uszczelnieczy i innych tego podobnych elementów, no i zeby ci tłok boliem nie wyszedł na spacer)

To przy duzym cisnieniu doladowania jest konieczne.
Soft turbo nie zamorduje tak silnika.
A 100 konikow powinno byc.

Krzychu, a skąd dorwiesz taka turbinę za 400 zł. Dodatkowo dochodzi koszt przerobienia kolektora itp. i koszty rosną

Oj tak sobie strzelilem ze turbina 400stowki kosztuje.
Wiadomo ze kolektor pospawac to nastepny koszt + ewentualnei jakis sensowny gaznik dedykowany do turbo.
Ale to moim zdaniem i tak najtaniej.

Nie mowimy przeciez o nowych podzespolach, bo to jak kupic nowego webera poziomego - jeden kosztuje majatek , a dwa to juz w ogole.

a prosze turbinki
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64978899
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63812706
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64452482

Sa i drozsze sa i tansze, ale uwazam ze uda sie znalesc taka w tej cenie, co bedzie dzialac sensownie bez regenerowania.

ale montarz turbo w samarce to musi być niezła kombinacja alpejska bo pomiedzy silnikiem a tylną ścianą komory sinikowej jest mało miejsca nawet bardzo mało

co do planowania głowicy czy stoczenia koła zamachowego to poprostu musze wiedzieć ile trzeba trzeba szlifnąc czy tam stoczyć bo mam specjalistyczne maszyny służące do tego

najbardziej mnie i mojego ojca "rozkłada" to że taki tuning to jest wymiana połowy auta a i nie wiedomo do konca jaki koszt tego bedzie a i efekt 100 KM przy takiej zabawie jest troche mizerny
przy takiej robocie jakby efekt wniósł 130 w góre to mnie by zdecydowanie bardziej ucieszyło bo za 3000 zł moge sobie na takie coś pozwolić

dobra już sie bardzo duzo dowiedziałem i jak bede sie na serio zabierał za robote silnika to skontaktuje sie z kimś aby doradził mi jakie elemnty kupić i jak je zamontowac

[ wiadomość edytowana przez: Ktulu dnia 2005-09-23 15:49:07 ]

Miejsca jest malo, ale da sie upchnac np 2 poziome webery - widzialem w samarze.
Wiec i turbo sie zmiesci.
Kolo zamachowe, to nie toczyc a ciac proponuje, albo jedno i drugie - najlepiej tyle ile sie da. Po wszystkim wywazanie dynamiczne!
Glowice o ile planowac tego NIKT nie powie, a kto poda jakas dana ten moim zdaniem minie sie z celem. Chocby z powodu tego ze powatpiewam abys mial autko od nowosci z fabryki, ktore i tak sa nie przewidywalne, i 2 silniki z samary roznia sie od siebie moiim skromnym zdaniem.
To trzeba policzyc, aby mialo rece i nogi-patrz watek planowanie glowicy i bloku.

Duze zawory i kanaly + doprezenie silnika, modyfikowany gaznik + od nowa wydech poczawszy od kolektora i jakis waleczek, da satysfakcje moim zdaniem.
A jak nie, to turbo + gaznik do turbo i problem z glowy, a efekt rownie zadowalajacy podejzewam.
A 130 koni mozna miec, nawet 180, a nawet wiecej, tylko ze zywotnosc takiego silnika moze byc bardzo niezadowalajaca. np jeden rajd i do wyrzucenia.
To jak z silnikiem rajdowym, wytrzymal wiecej niz jeden rajd? Znaczy sie ze byl do dupy zrobiony, bo mozna bylo wycisnac wiecej.

« Poprzedni | Następny »