Łada OKA co sądzicie o niej?

« Poprzedni | Następny »
No własnie czy ktos miał do czynienia z takim autkiem , co myslicie o nim,ile to pali faktycznie,jaka moc, czy da się zagazować, jak z częściami czy są zaminenne z samarami np albo z klasykami.
Pytam bo pokazało sie ogłoszonko na allegro, może namówię siostrę jak zda prawko żeby sobie kupiła taką,
Z zewnątrz fajnie wyglada, łatwo zaprkować,podobne do cieniasa,jeszce jak bym mógł prosić to jakieś zdjęcie wnetrza

Nie chce Cie martwić Vulcanor - ale możesz mieć trochę kłopotów z tym autkiem , bo nie było zbyt popularne w naszym kraju
Nie mam zielonego pojęcia ja wygląda sytuacja z częsciami , choc podono jest tam połowa silnika z samary- więc teoretycznie są i trzeba ich dwa razy mniej
Po za silnikiem - najwięcej kłopotów możesz mieć z częsciami blacharskimi , bo reszta podzespołów pewnie jest w jakiś sposób "kompatybilna" z ładą Zreszta każde auto zza wscodniej granicy ma elementy "zapożyczone" z poprzedniego modelu lub innego modelu. Np. do Tavrii chyba podchodzi moduł od samary i pewnie parę innych rzeczy
W sumie fajnie jakby w klubie pojawiła się OKA - ale polecam Ci najpierw zrobić delikatby wywiad w sprawie częsci (np. w jakimś dobrym sklepie z częsciami do ładzianek).Wiem,że czasem w księgarniach i na giełdach samochodowych można nabyc ksiązke serwisowa do LADY OKI. Ale poza tym - nie spotkałem się z tym by auto było zauważlne na ulicach czy w sklepach z częsciami
Pozdr
Paweł

Ja osobiscie tego auta na zywo nie widzialem. Niemniej jednak juz raz spotkalem sie z ogloszeniem na Allegro i to calkiem niedawno i co ciekawe to raczej nie byl ten sam egzemplarz co obecnie, wiec wyglada na to, ze jednak Lada Oka jest obecna na naszych ulicach Ciekawe autko, chociaz mnie osobiscie bardziej podobaja sie wieksze auta - mysle jednak, ze warto byloby mu sie blizej przyjrzec. Vulcanor jesli bedziesz mial taka mozliwosc to sprobuj zrobic jakis maly tescik tego autka, moze nawet sprobowac sie nim przejechac A swoja droga ciekawe ile gosc chce za takie cos - rocznik '92, na razie cena 2,5 tys., ale jeszcze nie osiagnela minimalnej. Zupelnie nie mam pojecia ile moze taka Lada kosztowac

Autko może i zgrabne( mi tam troche TICO przypomina) ale ja osobiście gdybym miał wyłożyć np 2000zł to bym się zastanowił. Wolałbym kupić jakiś model LADY. Tak jak napisał Paweł Kraków- do OKI może być problem z częściami ,a z blacharką to już w ogóle. a wiadomo ze autko czasami się psuje............

Oka można ja okreslić jako młodsza siostre samarki.Samochod można powiedzieć lekko mniej awaryjny niz samara.Sporo tego jeżdziło po wioskach w podlaskim bo tak jak powiedzialem wytrzymały samochod.Z częściami też nie ma biedy przynajmniej tutaj czyli podlasie.Niestety podejrzewam że nie da sie kupić modelu w dobrym stanie te które widzialem były dobite na maxa.

jezeli chodzi o silnik to niema tam nic nadzwyczajnego czy trudnodostepnego-polowa samary i tyle,

natomiast jezeli niema to docelowo byc egzemplarz kolekcjonerski to niepowinno byc problemów z resztą podzespołów bo i tak wielu z nas szuka bardziej wytrzymałych lub tanszych zamienników

problemem, jak koledzy wczesniej zauwarzyli, moze byc blacharka, którą to pewnie przez internet gdzies by trzeba było szukać (jezeli stara w zlym stanie).

osobiscie kilka dni temu rozmawiałem z jednym z bytomskich kominiarzy, który kupil 2 tyg temu Oke gdzies w bedzinie za 300zł i twierdzi ze nawet tym do domu przyjechał ale bez kapy sie nieobeszło (stad tez wiem jak i co mniejwiecej)

osobna rzecz ze niemamy jeszcze (chyba) takiego cacka w klubie.

pozdrawiam

jezeli chodzi o silnik to niema tam nic nadzwyczajnego czy trudnodostepnego-polowa samary i tyle,

natomiast jezeli niema to docelowo byc egzemplarz kolekcjonerski to niepowinno byc problemów z resztą podzespołów bo i tak wielu z nas szuka bardziej wytrzymałych lub tanszych zamienników

problemem, jak koledzy wczesniej zauwarzyli, moze byc blacharka, którą to pewnie przez internet gdzies by trzeba było szukać (jezeli stara w zlym stanie).

osobiscie kilka dni temu rozmawiałem z jednym z bytomskich kominiarzy, który kupil 2 tyg temu Oke gdzies w bedzinie za 300zł i twierdzi ze nawet tym do domu przyjechał ale bez kapy sie nieobeszło (stad tez wiem jak i co mniejwiecej)

osobna rzecz ze niemamy jeszcze (chyba) takiego cacka w klubie.

pozdrawiam

Podstawa jest dobra blacha.
bo mechanika - jak juz wiadomo - jest w sporej czesci zunifikowana z innym ladami.
a i blacha nie jest jakas tam wymyslna... duze plaskie powierzchnie w sumie latwiej dopasowac w razie co....
gorzej z plastikami czy szybami....

Witam!
Samochodów tych wbrew pozorom troszke jest. Oststnio widziąłem w gazecie ogłoszenie z Brzegu Dolnego - 1990 za 1500 zł, duzo cześci zamiennych. Kiedyś ogladałem też na giełdzie we Wrocławiu Oke z 1996 roku, dziadek chciał 3600 zł, spalanie deklarował na 4 litry! Auto wygladało idealnie. Jeżeli chodzi o części to:
silnik - tłoki, korbowody, pierscienie, części rozrządu - Samara
hamulce - niektóre części Klasyki, Niva
Niestety wiele części jest zupełnie inna. Ciekawostką są też wałki wyrównażajace w kadłubie silnika!
I jeszcze jeden hit!
Bagnet poziomu oleju w skrzyni biegów - coś pięknego!
Hurtownia w Białymstoku prowadzi części do Oki, a Pan Czech prowadzi serwis, więc tez części ma!
Pozdrawiam, Krajnik

Znacie może jakieś dobre stronki o tym modelu, mogą być ruskie.

heheh szukajcie a znajdzecie

[ wiadomość edytowana przez: mwarchalowski dnia 2005-05-01 00:07:05 ]

Poszukuje baaardzo dokładnych parametrów dotyczące Oki z wymiarami komory silnika.
Może ktoś ma Książkę napraw i obsługi do Oki w e-wersji??

Czyżbyś kolego zamierzał wyrzucić oponę - zapas spod maski w oce i wstawić tam 1.5 silnik od samarki?

A czy ja coś takiego mówiłem??

Nie musiałeś

Mam zamiar kupic oke ale nie jestem pewny czy wlaz by tam silnik od samary bo ten orginalny nie ma sily Nie znam ruskiego i ciezko mi sie lata po ich stronach.Za jaie kolwiek linki wskazowki bede wdzieczny

Samego silnika od Samary, od tak nie uda ci się włożyć do takiego małego oczlika.
DEx

Cytat:
2005-09-22 00:38:41, _FAZI_ pisze:
Mam zamiar kupic oke ale nie jestem pewny czy wlaz by tam silnik od samary bo ten orginalny nie ma sily Nie znam ruskiego i ciezko mi sie lata po ich stronach.Za jaie kolwiek linki wskazowki bede wdzieczny

Może książka Ci pomoże

« Poprzedni | Następny »