Avensis - olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Jestem szczęśliwym posiadaczem Toyotki Avensis (dopiero co kupiona).
Ale mam pewien dylemat. Samochód jeździ na mineralnym oleju.
A dokładnie to wyglądało tak:
po 15tys. zalany olej 10W-60 (castrol tws)
po 45tys. zalany olej 15W-40 mineralny
po 60tys. zalany olej 15W-40 mineralny

Wlano taki olej bo serwisowany był prze flotę i powiedziano mi że to w celach orzczędnościowych normalna rzecz!
Nadmienię, że silniczek jest ok !

Chcę zmienić olej na lepszy (powiedzmy półsyntetyk).
Czy z tego powodu coś mi grozi przy takim przebiegu (teraz jest 66 tys km)

Doradźcie co zrobić i na jaki olej ewentualnie zamienić !!!!
Dzięki

Nie zmienia się oleju na wyższy(tj z mineralnego na półsyntetyk itd).Odwrotnie zawsze można przejść.Proponuje Lać dobry olej mineralny np Mobila i jezdzic dalej

Spokojnie, wszystko zalezy od tego jaki był ten mineralny. Zasada o której pisze kolega wyzej dotyczy sytuacji gdy mineralny olej zostawił po sobie duzo brudu w silniku (maź, szlam itd), ale jezeli był to dobry olej i silnik jest czysty to z całą odpowiedzialnośćia mozesz spokjnie zalac 10W-40 czy nawet syntetykiem. Bo o tym jak bardzo olej czyśći i wypłukuje silnik nie mówi jego klasa tylko - co jest niepodawane w dostepnych parametrach - jego liczba... zapomniałem nazwy mówiąca o zawartości detergentów w gramach.

Racja,ale tak na prawde nigdy nie wiadomo jaki ten silnik w środku jest.wlasciwie to nie wiem po co zmieniac olej ktory byl lany!!!n adobrym oleju mineralnym silnik dlugo popracuje

Cytat:
2005-05-12 15:43:19, serwisSJ pisze:
Bo o tym jak bardzo olej czyśći i wypłukuje silnik nie mówi jego klasa tylko - co jest niepodawane w dostepnych parametrach - jego liczba... zapomniałem nazwy mówiąca o zawartości detergentów w gramach.

Liczba zasadowa TBN

Dziwne, że do nowego samochodu ktos zalał minerała. Ja bym zalał syntetyka a jak zacznie ciec to sprzedał bo znaczy ze silnik do kitu.
Tak sobie głośno myśle

Pozdrawiam

Śmiało możesz zalać Półsyntetyk polecam mobila 10W/40 nie powinno się nic dzić bo jak sam piszesz to dwie zmiany są na minerale więc nie ma się nad czym zastanawiać.
I aby nie było drastycznie a Uprzesz się na syntetyk (też polecam mobila 1 5W/50) to zalej teraz Półsyntetyka a przy następnej syntetyka!

Pozdro.

moj 4E-FE od 1993r. jest zalewany mobilem na poczatku 0w40 pozniej 5w50 teraz (ok. 196000kkm) mobilem 10w40 i ja tez uwazam ze to jeden z najlepszych olejów.
Badz pewny ze na pewno ci nie zaszkodzi

Zalałem Havoline Formula3 X1 Extra 10W40 - półsyntetyk i mam zamiar pojechać do 70 tys km i potem znowu zmiana.
Tak mi polecił zaufany mechanik od Toyotek -

Pozdrawiam !

P.S.
A tak w ogóle słyszałem że Toyota rezygnuje z CASTROLA właśnie
na rzecz TEXACO. Czy to prawda ?
(Nissan poleca te oleje)

Cytat:
A tak w ogóle słyszałem że Toyota rezygnuje z CASTROLA właśnie
na rzecz TEXACO. Czy to prawda ?
(Nissan poleca te oleje)

Po wpadce z Castrolem SLX Toyota lała inne oleje, w tym Mobil ale od kilku miesięcy znowu są związani umową bo mają tylko Castrola(!!!). O TEXACO nic nie wiem. Ciekawe.....

Cytat:
2005-05-20 10:08:15, szyp01 pisze:
mam zamiar pojechać do 70 tys km i potem znowu zmiana.

Powodzenia

Zrobiłem na razi nie wiele 500 km - Ale jak do tej pory jest super !!!

Stało się - . Jednak zaczęła brać.
Muszę zmienić jednak z powrotem na mineralny.
Może to dlatego, że ten Havoline Formula3 X1 Extra 10W40 ma jednak za wysoką liczbę TDN - 11,5 mg KOH/g i za dobrze czyści.
A i pewnie ten poprzedni mineralny był taki sobie.
Po za tym "małym" faktem maszynka chodzi jak marzenie.

No i teraz dylemat - jaki mineralny - oczywiści musi być najlepszy.

Wchodzą w grę:
1) Mobil S - 15W40
2) Castrol GTX3 - 15W40

lub (i na ten mam chrapkę):
Queker State - Midland:
3) Specjal Bend - 15W40 - Klasyfikacja jakościowa SL

Co wy na to ????

A może Orlen Platinum mineral klasy SL ?!

Wg. mnie to ze ma duza liczbe TBN to super im wiecej tym lepiej a ja tam bym zrobil pierscienie i dalej lal syntetyka albo polsyntetyka a nie minerala choc grono pedagogiczne zapewne moze sie ze mna nie zgodzic )

Poza tym wg. mnie istnieja tylko 2 oleje Mobil i VALVOLINE reszta to jakies dziwne pomyje, chociaz i slyszalem o mobilu ze robi go juz orlen czy cos w tym stylu...