MotoNews.pl
5 Dziwne zachowanie cariny 1,6 LB (219935/99) - NT

Dziwne zachowanie cariny 1,6 LB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM.
Chciałbym opisac dziwne zachowanie mojego autka cariny 97" kombi 1,6 LB. W czasie równomiernej jazdy na autostradzie w granicach 110-120 km/h po jakimś czasie autko samo z siebie - nie dodajemy gazu - przyśpiesza do 120-130 km/h. Cały czas jedziemy na zielonej kontrolce economy. Po dojściu do tej prędkości czuc spodek mocy i powrót do prędkości 110-120 km/h. Drugim objaw to w trakcie przyśpieszania od 100km/h na pomarańczowej kontrolce economy autko ładnie się odpycha dochodzi powiedzmy do 120 km/h gaśnie kontrolka pomarańczowa i zapala się zielona economy - pedał gazu cały czas y tym samym położeniu - auto jeszcze przez chwile idzie do przodu i w pewnym momencie traci moc i prędkośc spada o około 10 km/h . Auto nie ma instalacji gazowej.
Sprawdzałem komputer nie ma żadnego błędu.
Myślałem o wydechu ale jest w porządku .
Czy może ktoś z kolegów spotkał się z takimi objawami i może podpowiedzie t tego przyczyną.
Dziękuję za podpowiedzi.

A nie ma czy nie miała kiedyś tempomatu?

Witam
Z tego co wiem auto nie miało tempomatu.

Sprawdz wiazke mapsensora

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Dzięki za podpowiedz bigelektron .
Sprawdziłem wężyk , a jeśli chodzi o - sprawdzenie wiązki - to mam pytanie : przewody z mapsensora idą do komputera i które to będą przewody w komputerze ? gdybyś mógł określi . Dzięki.

Dzięki za podpowiedz bigelektron .
Sprawdziłem wężyk , a jeśli chodzi o - sprawdzenie wiązki - to mam pytanie : przewody z mapsensora idą do komputera i które to będą przewody w komputerze ? gdybyś mógł określi . Dzięki.

Cytat:
2008-10-08 09:01:48, mi_chu pisze:
Dzięki za podpowiedz bigelektron . Sprawdziłem wężyk , a jeśli chodzi o - sprawdzenie wiązki - to mam pytanie : przewody z mapsensora idą do komputera i które to będą przewody w komputerze ? gdybyś mógł określi . Dzięki.

Nie musisz sprawdzac przejscia na komputer wystarczy jak zlapiesz za kazda zyle przy czujniku MAP i pociagniesz a potem zmierzysz napiecia 12V ,5V i masa na wtyczce ,Wiazka MAPa w Carinie jak przegnila to w komorze silnika jakies 30-40 cm od wtyczki czujnika w takiej koszulce.Najlepiej ciagnac za kable na pracujacym silniku wtedy od razu widac jak cos jest nie tak.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Dzięki za podpowiedz, sprawdze i odezwe się.

Witam
Sprawdiłem wiązkę - siedzi mocno nie mogłem wyrwac. Sprawdziłem prądy na odpalonym silniku i tak na czerwonym miałem 9,5v na czarnym 12,8v brązowy jest masa, dodatkowo sprawdziłem na wyłączonym silniku mase jest przejście. Co powiesz Bigelektron na te wyniki ??????

Cytat:
2008-10-11 16:26:44, mi_chu pisze:
Witam Sprawdiłem wiązkę - siedzi mocno nie mogłem wyrwac. Sprawdziłem prądy na odpalonym silniku i tak na czerwonym miałem 9,5v na czarnym 12,8v brązowy jest masa, dodatkowo sprawdziłem na wyłączonym silniku mase jest przejście. Co powiesz Bigelektron na te wyniki ??????

obwod mapsensora ok.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Witam
Jeżeli mapsennsor jest ok to co może by przyczyną tego dziwnego zachowania?????? zauważyłem że zaczeła tojka troche więcej palic. Może czujnik położenia przepustnicy albo sonda (czujnik ubogiej mieszanki).

Cytat:
2008-10-12 17:48:00, mi_chu pisze:
Witam Jeżeli mapsennsor jest ok to co może by przyczyną tego dziwnego zachowania?????? zauważyłem że zaczeła tojka troche więcej palic. Może czujnik położenia przepustnicy albo sonda (czujnik ubogiej mieszanki).

Raczej bez samochodu ciezko w tym akurat przypadku cos powiedziec.Malo precyzyjnie opisales objawy.Dorzuc pare szczegulow,moze mi sie cos nasunie...

-----------------
Naprawa elektroniki.

Witam
Autem jeżdze od trzech lat i jestem pierwszym właścicielem w kraju , a to dziwne zachowanie zauważyłem od niedawna kiedy zacząłem czasami jezdzic do Warszawy i korzystałem z A2. Ma to miejsce przy dłuższej równomiernej jeżdzie, np. przez ok.15 - 25 minut jadę równo 110km/h bez zadnego przyśpieszania ani zwalniania - trzymam tą prędkaśc. Jest uczucie takiego szarpnięcia i auto samo wyrywa do przodu - tak jakby się coś załączyło albo odblokowało.

Po prostu biedactwo nudzi się i dusi przy takiej jeździe
To drobna sugestia z jej strony żebyś mocniej pocisnął
Pozdro.