Problemy z 405 SRI (obroty wariuja, duze spalanie)

« Poprzedni | Nastpny »
Witajcie mam problem z Peugotem 405 2.0 Sri auto jest z 93r. silnik z ukl. wtryskowym Magneti Marelli, auto strasznie duzo pali okolo 15l. na trasie LPG jak i benzyny. Przy ekonomicznej jezdzie. Zachowuje sie jakby brakowalo mu mocy, na benzynie jak puszcze gaz auto przez chwile ma obroty w normie, a po paru sekundach nagle wzrastaja do okolo 2000 i gwaltownie spadaja do 0 a auto gasnie, na gazie jest podobnie ale nie gasnie tylko obroty skacza od 500 do okolo 2000, Wymienilem juz sonde lambda, Map sensor, regulowalem komputer w warsztacie, i wszystko na nic caly czas jest tak samo. Prosze pomocy

witam: proponuj zacz od przeczyszczenie silnika krokowego,pniej sprawdzi czujnik sterujcy przepustnic i czujnik temperatury powietrza zasynanego - a na sam pocztek zrb tak
1-wcz zapon
2-odcz klem minusow "-"
3-odczekaj koo 5-ciu minut
4-podcz klem
5-wycignij kluczyk ze stacyjki i po minucie odpal silnik
-jeli to nie pomoe to sprawdz te rzeczy o ktrych pisaem na pocztku
pozdro

tnx Zaraz sprawdze z tym odlaczaniem klemy pozdro

Po odlaczeniu klemy "-" tak jak pisales, autko teraz na benzynie utrzymuje obroty okolo 2000 przez jakies 15, 20s. a puzniej gasnie a na LPG obroty w granicach 1000 przez okolo 5s. puzniej wzrastaja na okolo 1500 i po chwili zaczynaja powoli spadac do 0 az gasnie.
Ps. silnik krokowy wiem gdzie jest niedawno go czyscilem, ale gdzie znajduje sie czujnik sterujcy przepustnic i czujnik temperatury powietrza zasynanego ??

to te dwa czujniki przy przepustnicy -sterujcy ni to ten od gry po lewej stronie a czujnik powietrza jest kostka po prawej stronie na dole a sam czujnik wewnairz przepustnicy dojdziesz po kablu od kostki az do czujnika -jeli to nie pomoe to nie mam pojcia ale to co z czujnikami bo komputer dostaje ze parametry i dlatego wariuje -sprawdzibym jescze czujnik od ssania ale nie wiem gdzie ten sie znajduje-sprbuj jeszcze raz z klem ale na duzej odcz np.10min i wszystkie czujniki
-czujnik sterujcy przepustnic
-czujnik temperatury powietrza zasysanego
-czujnik ssania
-czujnik obrotw wau korbowego
naley te wyczyci wszystkie koci poczeniowe od komputera te
te dwa pierwsze czujniki i czyszczenie kostek poczeniowych w komputerze te mozesz zrobi sam reszt warsztat ale dobry -gocie musz robi francuzy i naprawd si na tym zna -ja takich mam ale nie wiem jak to daleko od Ciebie-cho jedz tam wszyscy moi znajomi i to z caej polski -bo warto ale trzeba si umwi telefonicznie na termin- i mao siana zdzieraj robi tylko francuzy i s mistrzami wiata w tych autach - warsztat maj koo Gogowa w dolnolskim z Poznania jakies 120 km -nie wiem skd jeste ale jeste zainteresowany to dam namiary -narka

a i mieli ostatnio podobny problem ale w lagunie i okazao si e to czujnik obrotw wau korbowego - wiem bo wczoraj u nich byem w swoim cacuszku robiem silentbloki i swonie wahacza i gadaem z kolesiami polecam ich na maxa.....

o kurde kolo glogowa to kawal drogi odemnie mozna powiedziec ze to drugi koniec polski bo ja mieszkam w Zambrowie na podlasiu, pomiedzy warszawa a bialymstokiem moze slyszales o jakims warsztacie dobrym w tych okolicach

niestety nie ja jestem z Jeleniej Gry i migam po zachodniej Polsce ,ale ludkowie migaj do nich z caego kraju -moi kumple z odzi i nawet ze wschodu widziaem rezerwacje -jest to koszt eby dojecha ja sam mam 130 km w jedn strone ale warto-ju naciem si kilka razy na tym e chciaem zaoszczdzi i zrobi co blisko -i wicej mi zepsuli ni naprawili- ale najpierw sprawdzto co pisaem
-byo jakie forum gdzie pisai czonkowie adresy dobrych warsztztw ,wic poszukaj na forum moe jest jaki dobry na wschodzie -mi si udao kiedy trafi na dobrego fachowca w Kielcach,wic u Was te cos pewnie jest
pozdro

Wielkie dzieki za pomoc. Posprawdzam to oczym pisales i zobacze jak bedzie. Ja sam jestem mechanikiem z zawodu, ale czego mozna nauczyc sie w szkole niemajac dobrej praktyki. Pozdro i jeszcze raz wielkie dzieki

Witam. Dla cisoci- czujnik ssania- koledze chodzi zapewne o czujnik temp. pynu chodzcego. On podaje kompowi info o temperaturze silnika i w zalenoci od tego ustalana jest dawka paliwa. Czujnik ten [termistor] jest najczciej w bloku w okolicy termostatu. Nastpnym b. wanym czujnikiem jest sonda lambda, tutaj przyda by si oscyloskop do sprawdzenia. Trzecim "wanym" jest sygna z czujnika podcinienia w kolektorze sscym tzw. MAP-sensora. W starszych tego nie byo, byy przepywomierze powietrza. Dla MAP-a b. wana jest szczelno w obrbie kolektora sscego a wic wszystkie we, wyki itp. Nie moe zasysa lewego powietrza bo MAP wariuje. Pozostae czujniki maj mniejsze znaczenie.
Do sprawdzenia cz. temp. [rwnie powietrza zas.]wystarczy omomierz i tabela z charakterystyk czujnika.
Do lambdy oscyloskop w ostatecznoci woltomierz.
Z MAPem wicej zachodu. potrzebny jest wakuometr i tabela napi przy okrelonym podcinieniu.
A na pocztek: luzy na zaworach, wiece, wyczyci przepustnic, filtry paliwa i pow.
Pozdr.

wszystko si zgadza dokadnie o te czujniki chodi na temat sondy i MAP-a si nie rozpisywaem gdy w pytaniu bya informacja e te dwa s ju wymienione- std opis tych pozostaych -dziki za doprecyzowanie
pozdrawiam

Dzieki za dodatkowe informacjie, jutro od rana zaczynam z nim walczyc Jezeli jeszcze ktos ma jakies pomysly to bardzo prosze o informacjie. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

Witam dosazukalem sie jeszcze jednej zeczy w moim aucie, z wtyczki od komputera wystaje jakis niepodlaczony kabel (zulto-zielony) a w samej wtyczce jakby brakowalo trzech pinow. Moze ktos wie co to za kabel i gdzie sie powinien znajdowac, moze to przez niego sa te problemy, bo teraz wogle niemam wolnych obrotow na benzynie puszczam gaz i odrazu gasnie.

ten kabel to masa od komputera ma by podczony do komputera do jednej ze rub mocujcych komputer do takiej betalowej pyty (podstawy) ktra jest wsuwana w obudow komputera (t plastykow najczciej po lewej stronie bo te ruby s 3 zrobiem zdjcie ale nie wiem jak go tu zaczy -podaj adres e-mail to Ci wyl na zdjciu wida jedn rub i ten kabel -ma on by przykrcony do tej ruby -u Ciebie ona nie powinna by taka duga ja poprostu wszystkie ruby wymieniem na nowe i daem dusze
pozdro

moj adres [email protected]

i jak dziaa? -to moga by przyczyna-a te piny e ich kilka brakuje w kostce do komputera ,to tak ma by
pozdro

No niestety nadal niemam wolnych obrotow, juto bede wyciagal przepustnice i czyscil wszystko co sie da Pozdro
Ps. Dostales instukcjie obslugi do 405?? bo ja jeszcze jej niemam.
Pozdro

JA TE NIE ALE CIGNEM Z NETU PRZEZ E-MULE- Z TYM E NIE MA DO MOJEJ WERSJI -WIC SZUKAM DALEJ BO JA POTRZEBUJ OPIS DO TYLNEGO ZAWIESZENIA HYDROPNEUMATYCZNEGO I NAPDY TYLNEJ OSI- A W TEJ INSTRUKCJI CO MAM TEGO NIE MA
NARA
JAK DOJDZIESZ O CO CHODZI TO DAJ ZNA BDZIE KOLEJNE DOWIADCZENIE CO MOGO PAC ALE STAWIAM E TO CZUJNIK OBROTW WAU KORBOWEGO JEST PRZY KOLE ZAMACHOWYM TAKI MAGNESIK-ALE SPRAWDZ WSZYSTKO KOSTKI WTRYSKW , KABLE WYSOKIEGO NAPICIA CO SIE DA POWODZENIA....

ok masz instrukje na poczcie

sory wszystkich za wielkie litery -

Witam,
na 99% stawiam na silnik krokowy. Swoj drog jestem ciekaw jak go czycicie (jeli bez rozbierania go, to zapomnijcie o tym), mam taki motor pod mask i przerabiaem temat silnika krokowego (a w zasadzie jego czyszczenia i smarowania). Tylko rozebranie go moe przynie efekt, i to tylko w przypadku gdy nie jest nadmiernie wytarte przednie prowadzenie osi wirnika.
Chopcy z Maneti Marelli zawalili spraw bo ty wirnika (od strony zcza elektrycznego) jest oyskowany a cz przednia niestety nie. Nawet panewki nie dali, tylko krci si plastik po plastiku i wyciera z jednej strony taki owal, co z kolei prowadzi do nie osiowej pracy wirnika i trudnoci z jego obrotami. To z kolei sprawia, e czop majcy za zadanie otwieranie i zamykanie kanau powietrznego blokuje si w dowolnym pooeniu i : jeli zamyka dopyw powietrza silnik ganie na wolnych obrotach, a jeli za bardzo go otwiera to obroty pywaj jak w temacie.
Mio mi jeli byem pomocny.
Pozdrawiam
Piotr

« Poprzedni | Nastpny »