Hamulce e-36 coupe. Help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam mały problem z hamulcami, własciwie wszystko działa ok, ale od czasu do czasu pojawiaja sie na pedale hamulca dziwne tykanie- raz tyka raz nie. jak zaczie tykac to tyka co jakies 15-20s. . spowodowane jest to jakims elementem ukladu hamulcowego ( nie wiem co to) ktory znajduje sie w komorze silnika tuz przy scianie grodziowej od strony kierowcy- tak mi sie przynajmniej wydaje bo "brałem" to na słuch. Napiszcie co to moze byc, bo to starsznie irytujace tykanie

ten element to tzw.serwo czyli wspomaganie hamulców,dziala na zasadzie podciśnienia które pobiera sobie z kolektora ssącego silnika,serwo jest sprzężone z pompka hamulcową,czemu tyka to nie mam pojęcia ale ja wziołbym się za to bo może z serwem coś niedobrego się dzieje i w najmniej nieoczekiwanym momencie (np.ostry zakręt)przestanie ci wspomagać hamulce i wiadomo co może sie stać.........bumm!!! sprawdz to na wszelki wypadek bo kiedyś miałem audi 100 w której w czasie jazdy(dość szybkiej )przestało mi działać serwo,tak hamowałem przed czerwonym światłem że aż oparcie od fotela trzeszczało