Samara--alternator marki Iskra

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W Samarce 21099 na wielopunkcie stracilem ladowanie (alternator na takim szerokim pasku klinowym). Elektryk powiedzial, ze jest jakies zwarcie i trzeba wymienic plytke z diodami. Do tego altka czesci sa b. drogie i trudno dostepne. Ponoc plytka kosztuje ok. 200zl a nowy zamiennik rosyjskiej produkcji, do ktorego czesci sa tanie i powszechnie dostepne kosztuje 350zl.

Czy ma ktos z Was altek marki Iskra (Slowenski) i czy mieliscie z nim jakies klopoty? Czy wymiana samych diod ma sens?

Cytat:
2005-11-30 11:55:04, Artur-1 pisze:
W Samarce 21099 na wielopunkcie stracilem ladowanie (alternator na takim szerokim pasku klinowym). Elektryk powiedzial, ze jest jakies zwarcie i trzeba wymienic plytke z diodami. Do tego altka czesci sa b. drogie i trudno dostepne. Ponoc plytka kosztuje ok. 200zl a nowy zamiennik rosyjskiej produkcji, do ktorego czesci sa tanie i powszechnie dostepne kosztuje 350zl. Czy ma ktos z Was altek marki Iskra (Slowenski) i czy mieliscie z nim jakies klopoty? Czy wymiana samych diod ma sens?

Cos mi się przypomina iż Bastek z Krakowa miał takiego altka lub rozrusznik. Może akurat potrzebną część ma sprawną.

Poszukałem był to temat Zdechł mi rozrusznik
Mike B też miał iskrę. Może akurat mają stare altki. Weź uszkodzoną część i polataj po sklepach może uda się znaleźć zamiennik. Albo sklep skorpiona.

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz75 dnia 2005-11-30 13:10:55 ]

Witam, mam w samarce alternator iskra i padł w nim regulator. W sklepie łada postraszyli mnie że częsci są drogie i tródno dostępne .Na szczęscie w serwisie boscha mają do niego wszystko gdyz jest na licencji. Regulator ze szczotkami kosztowal 42z. Pozdrawiam.

Ja tez mam taki i w serwisie jakims chyba boscha zrobilem za kilkadziesiat zlotych

Jasiu a jakie byly u Ciebie objawy niesprawnosci? Straciles zupelnie ladowanie? Pytales mechanikow co zostalo wymienione?

Chcialem sie z Wami podielic informacja, ze altek zostal naprawiony. Czynnosc ta wykonal znajomy elektronik. Calosc polegala na wymianie 2 diod ktore okazaly sie byc spalone. Ich cena to ok 10PLN. Co prawda bylo z tym troche zabawy, ale...A juz prawie kupilem nowy za 370zl.

Ladowanie z wlaczonymi swiatlami jest na poziomie 13,95V

Cytat:
2005-12-11 02:18:28, Artur-1 pisze:
Chcialem sie z Wami podielic informacja, ze altek zostal naprawiony. Czynnosc ta wykonal znajomy elektronik. Calosc polegala na wymianie 2 diod ktore okazaly sie byc spalone. Ich cena to ok 10PLN. Co prawda bylo z tym troche zabawy, ale...A juz prawie kupilem nowy za 370zl. Ladowanie z wlaczonymi swiatlami jest na poziomie 13,95V

Szczęściarz