mrozek1 Volvo S80; Rav4 lodz | Koliberk> audio to taka dziedzina subiektywna, ze ciezko w ogole dyskutowac. To co jednemu zatyka dech w piersiach innym powoduje wiedniecie uszu. Tak jest i nie ma sie tu co sprzeczac. Dla mnie najwiekszy problem to jest to, ze czlowiek nigdy nie jest zadowolony na 100proc. tzn bywa, ale na krotko, a potem znowu cos ciekawszego uslyszy i zaczyna korcic... ale zejdzmy na ziemie.
Otoz BOSE, ktorego to wzielismy na tapete - do omeg zrobilo calkiem przyzowity sytem, ale nie oszukujmy sie, nie jest to poziom instalacji CA nawet amatorskich. Nie chce tu uchodzic za super znawce tematu, bo tak nie jest, ale slyszalem znacznie lepsze rozwiazania niz to, czym sam dysponuje w tej chwili.
To, co cytujesz - atrybuty BOSE jako firmy z doswiadczeniem - wszystko sie zgadza, tylko ze sama firma szczyci sie budowa systemow przestrzennych w zabudowach samochodow. Ja osobiscie bym wolal konkret system z przodu (moze byc nawet budzetowy Hertz) + bas w niekoniecznie wielki, ale koniecznie zamkniety i to wszystko oczywiscie na wzmaku(ach). Zero tylu.
Wtedy jest porzadek, a z tylu i tak rzadko kogokolwiek woze, zeby mi zalezalo na przestrzeni...
Powracajac do mojego pomyslu i Twoich pewnie powatpiewan w tym temacie:
- jak na moje odczucia to bas konczy sie dosc wysoko (pewnie ok 100hz, i na dol nie schodzi). porzadne suby tam mniej wiecej koncza grac
- zmiana glosnika basowego oryginalnego na cos co gra troche nizej i szybciej na pewno nie zepsuje tego co nazywacie tak dumnie 'doswiadczeniem' bose. niskie tony ani nie sa kierunkowe, wiec nie zepsuja przestrzennosci rozwiazania oryginalnego
- teraz nie mam najmniejszego wplywu na regulacje basu (a zdarza sie, ze slychac bardzo brzydkie dzwieki w okolicach wyzszego basu - glownie gitara basowa), podepne wzmaka to co nieco da sie ustawic, zeby nie nakladalo sie z praca systemu przedniego
Chetnie poznam Wasze opinie - na ile sie zgadzacie lub nie z moimi badz co badz laickimi opiniami (doswiadczenie jakies tam mam, ale nie za wielkie)
Re: P.S. Koliberk> Dzieki raz jeszcze za linki. Prawde powiedziawszy znalem te watki prawie na pamiec, nie bardzo natomiast moglem przypasowac:
>>a gdzie jest wzmacniacz systemu Bose w caravanie ?
---
> Z przeciwpoonej, za zmieniark
bo zmieniarke mam pod radiem w kokpicie i nie mam bladego pojecia gdzie moze sie znajdowac w innych rozwiazaniach. teraz juz mam jasnosc...
kuba> zdam relacje jak znajde chwile czasu...
MEGA3> sygnal niskopradowy, to wlasnie ten, ktory jest podawany zazwyczaj przez cinche. wysokopradowy to ten co idzie bezposrednio na glosniki. jezeli masz system ze wzmakiem to z radia moze byc wyjscie niskopradowe, dochodzic do wzmaka i sygnal na glosniki jest wysokopradowy. Drugi patent: do wyjsc z radia 'normalnych' glosnikowych (wysokopradowych, do ktorych mozesz podpiac bezposrednio glosnik) dopina sie wzmak, ktory pracuje na high-input. Rozwiazanie pierwsze jest znacznie lepsze - daje mniej znieksztalcen. Tyle wiem... A patent, ktory podlinkowales z allegro owszem moglby sie przydac, tylko , ze ja sobie ten sygnal wezme bezposrednio przed wejsciem do wzmaka bose i poprowadze bezposrednio do drugiego wzmaka, zasilajacego skrzynke.
uff, sorki, za przynudzanie... |