Spojler tylnej klapy Caro Plus - odpadająca farba

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Lakierowałem w lecie spojler tylnej klapy. Jednak tak jak przed malowaniem lakier wraz z podłożem odpada (nie jest to łuszczenie) w pobliżu przejścia spojlera z klapę (w części spojlera "w pobliżu" uszczelki tylnej szyby). Nie wiem czy coś spieprzyłem czy po prostu tak już jest. Przed malowaniem po prostu oczyściłem miejsca skąd odpadło, potem odtłuściłem, wyszpachlowałem i na to podkład do tworzyw i lakier baza i lakier bezbarwny. Jednak dziś po myciu okazało się, że lakier wytrzymał tylko 4 miesiące. Dlaczego tak się dzieje? To szpeci jak diabli.

wiele C+ z konca 97r i poczatku 98 ma ta przypadlosc... u mnie tez wystepuje... a raczej wystepowala... wyglada na to, ze w tamtym okresie wykonano wtryski tych spojlerow przy zlych parametrach technologicznych... pozniej problem przestal wystepowac

pozbylem sie tego tak:

1. Miejsca gdzie odpadl oryginalny lakier (wraz z podlozem) wyczyscilem kontowka (radykalnie i dosc gleboko aby dostac sie do "zywego" materialu, ktory sie juz nie rozwarstwial)
2. Wyczyscilem wszystko zmywaczem silikownowym
3. Podklad do plastikow
4. Szpachla (kilka warstw) i szlifowanie az do uzyskania oryginalnego profilu w miejscach szlifowanych kontowka (troche trzeba sie narobic...)
5. Podklad na plastiki
6. Podklad pod akryl
7. 3xbaza
8. 3xklar

trzyma mocno!

No to na wiosnę sobie popracuję.

Trochę to niestety przypomina walkę z wiatrakami. U mnie też pojawiły się małe pęcherze na górze spojlera. Rok temu było to fachwo pomalowane , a w ubiegłe wakacje znowu wyszło. Caro+'99

A ja na swoim siedziałem i jak narazie nie zauwazyłem żadnych pęknięć lakieru.