Linki holownicze, test w Motorze.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc,
Sluchajcie, niedawno w gazecie Motor byl test linek holowniczych i wypadl ogolnie b. slabo. Czym mamy ewentualnie holowac nasze kluski (przeciez to masa spora). Macie jakies sprawdzone linki, wlasnie chce kupic cos sensownego ale po ostatnim tescie to zgroza wieje? Macie jakies sprawdzone typy? Bo jak slusznie redaktorzy motoru stwierdzili, ze linke powinien miec kazdy w samochodzie...
Pozrawiam
Roman
www.romanguitar.com

ja tam z kluski ostatnio przesiadłem sie na kruszynke i kazda linak zdaje (chyba bo nie próbowałem) test wytrzymałości.
Ale w strej klusce mej poprzedni własciciel pozostawił mi do holowania tzw sztywny hol (składał sie z 3 profili które sie składało za pomocą dziwnych klamerek na końcach były haczyki aby zaczepić. Powiem ze holowałem na tym Maxi sprintera moja kluska i było nieźle.
Widziałem coś takiego w sklepie i kosztowało ok 80 zł wiec wydaje mi sie ze sie opłaca. Linek w zyciu mozna wiecej zuzyc.
pozdrawiam
p.s. a co do linki jeżeli ktos hlouje auto i nie umie tego robić (napręzona cały czas linka i wolne ruszanie) to nawet najtrwalsza linka pęknie.

Cytat:
2005-12-09 23:08:56, Romanguitar pisze:
...Macie jakies sprawdzone linki, ...

Macie.

Po zrobionym x lat temu własnym teście organoleptycznym, połączyłem dwie linki (nazwę je tutaj "elastyczne, biało niebieskie" - bo i tak jedni chińczycy je pewnie robią niezależnie od nazwy handlowej w PL), przy czym szycia przy zaczepach poszły w kibel (bo oczywiście się rozpruwały) i posłużyłem się znanymi powszechnie węzłami żeglarskimi.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

W tym tescie była taka "linka" typu taśma. Rozleciało się toto na szwach i dodatkowo porozginały się zaczepy.A to wszystko przy sile równej 640kg uciągu . Ostatnio ratowałem solltysa i byłem zmuszony zakupić coś takiego za całe 37 zeta. O dziwo ani szwy nie puściły, ani haki się nie rozgięły.Nie wiem co o tym teście myśleć . Sponsorowany jakiś czy jak .
Może solltys się jeszcze wypowie, bo linka została u niego i wiem ze jej jeszcze używał

Linka ma się dobrze - używałem jej później ze dwa razy (nie ma to jak jazda sztruclem). Nie porozrywała się i haki trzymają dobrze.W zasadzie umyć, zapakować i śladu po użyciu nie ma.

ps. tak se ją trzymam i trzymam a procenty lecą( a no i jeszcze promile za cabelki)

Cytat:
2005-12-10 10:06:53, Solltys pisze:
Linka ma się dobrze - używałem jej później ze dwa razy (nie ma to jak jazda sztruclem). Nie porozrywała się i haki trzymają dobrze.W zasadzie umyć, zapakować i śladu po użyciu nie ma. ps. tak se ją trzymam i trzymam a procenty lecą( a no i jeszcze promile za cabelki)

Spoko. Jak będę potrzebował to na pewno sie odezwę

Ja na takiej taśmie cholowałem ome z 35km i wszystko wytrzymało szwy nie puściły a nic się nie stało tylko juz niepamiętak gdzie i za ile to kupiłem

Tia a pamiętacie ostatni zlot i przeciąganie liny (linek) o ile pamiętam to ktoś oberwał w klatę zerwaną linką - chyba bolało

Cytat:
W tym tescie była taka "linka" typu taśma. Rozleciało się toto na szwach i dodatkowo porozginały się zaczepy.A to wszystko przy sile równej 640kg uciągu . Ostatnio ratowałem solltysa i byłem zmuszony zakupić coś takiego za całe 37 zeta. O dziwo ani szwy nie puściły, ani haki się nie rozgięły.Nie wiem co o tym teście myśleć . Sponsorowany jakiś czy jak . Może solltys się jeszcze wypowie, bo linka została u niego i wiem ze jej jeszcze używał

No wlasnie, w Motorze byly takie smieszne kilogramy typu 600 cos... to sie kurna przerazilem, nasze bestie sa sporo ciezsze Czyli mowicie, ze ta tasma dziala. Z znacie ta linke z Orlenu, ktora mozna za punkty wziasc?

Dokladnie to o ta linke mi chodzi: http://www.orlen.pl/cgi-bin/internet.exe/portal/ep/contentView.do?BV_UseBVCookie=Yes&channelId=-18925&programId=13045&contentType=ARTYKUL&contentId=33909

Warto?
R.

Cytat:
2005-12-10 12:00:50, Romanguitar pisze:
No wlasnie, w Motorze byly takie smieszne kilogramy typu 600 cos... to sie kurna przerazilem, nasze bestie sa sporo ciezsze Czyli mowicie, ze ta tasma dziala. Z znacie ta linke z Orlenu, ktora mozna za punkty wziasc?

Ta linka właśnie z orlenu była

Cytat:
Ta linka właśnie z orlenu była

No mozeliwe, nie pamietam a gazety nie mam juz...
R.

Najlepsza linka to pas transportowy ma 2.5 tony wytrzymalosci w zwisie czyli mozna powiesic na nim 2.5 tony to duzo wiecej niz waża nasze kluski ostatnio cholowalismy z davo76 na nim 24tony i nawet nie pierdnal

Sołtys znów używał - lineczka cacuni

ps.Marios dawaj ekspresa bo zaheśtam aku

ja posiadam line do cumowania małych żaglówek i bodajże małego kutra rybackiego . ma już ponad 10 lat i jest niezawodna z tego co wiem można coś takiego zakupić dobrych sklepach żeglarskich
a tą żę liną ciągnałem żuka diesla coby odpalił biedaczek