Life After the Oil Crash / Koniec ery ropy naftowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

=>Tutaj znajduje się bardzo ciekawy artykuł w języku angielskim (a także wiele odnośników) na temat przewidywań a także faktów związanych z tym, że okres szczytowego wydobycia ropy naftowej mamy już za sobą...

Pozwolę sobie przytoczyć kilka interesujących fragmentów:

Cytat:

... an oil-based economy such as ours doesn't need to deplete its entire reserve of oil before it begins to collapse. A shortfall between demand and supply as little as 10-15 percent is enough to wholly shatter an oil-dependent economy and reduce its citizenry to poverty.

Cytat:
Some geologists expect 2005 to be the last year of the cheap-oil bonanza, while estimates coming out of the oil industry indicate "a seemingly unbridgeable supply-demand gap opening up after 2007," which will lead to major fuel shortages and increasingly severe blackouts beginning around 2008-2012.

Cytat:
The construction of an average car consumes the energy equivalent of approximately 27-54 barrels, which equates to 1,100-2,200 gallons, of oil. Ultimately, the construction of a car will consume an amount of fossil fuels equivalent to twice the car’s final weight.

=>Tutaj(Gazeta Wyborcza) znajduje się artykuł na temat ogromnych zysków spółek paliwowych w tym roku...

Jeśli ktoś ma jakieś inne interesujące linki dotyczące końca ery ropy naftowej bardzo proszę je tu wklejać.
Słyszałem że przy cenie 50$ za baryłke ropy opłacalne staje się uzyskiwanie jej z węgla. Czy ktoś wie więcej na ten temat?

Zapraszam do dyskusji

A ja chciałam kolejne auto diesla... już powoli nie chcę.

podobno przy dzisiejszej technologii ze złoża ropy pozyskuje się tylko 30% tego surowca. nie opłaca się odzyskiwać wszystkiego. po za tym jeśli cena paliwa przekroczy pewną granicę zwykli ludzie po prostu przestaną ją kupować. ja i tak ostatnio więcej rowerem śmigam.

I co dalej.... na wodę ???
Podobno jest już opracowany silnik zasilany wodą, tylko koncerny naftowe wykupiły cały projekt na własność i schowali do szuflady po to tylko aby mogli jeszcze zarabiać na ropie

Podobno tak.
Silnik ten już był opracowany V 7
Tu cytat

Oto rozmowa pomiędzy Hitlerem i Viktorem:

AH - Co zaproponowałby Pan zamiast generatorów i metod którymi dysponujemy obecnie?

VS -Proszę dać mi do dyspozycji sprzęt, ludzi oraz materiały, których bym potrzebował, a w ciągu kilku miesięcy zobaczy Pan moje metody produkcji energii. Wtedy sam Pan oceni która metoda jest lepsza i ma większy potencjał?

AH - Co byłoby źródłem paliwa dla Pana generatorów?

VS -Woda i powietrze, one zawierają całą energię, której potrzebujemy.

Ciekawe nie.
Są pogłoski że patent tego silnika kupił jakiś koncern naftowy zaraz po wojnie.

Ciekawy temat, szkoda że taki bolesny dla kieszeni
Silnik spalinowy jest bardzo mało sprawny-ok 40 %. Jedyną zaletą BYŁA dostepność paliwa i łatwość tankowania. Wachał bym się przed prognozowaniem ale właściciele Priusa już mogą zacierać ręce.

Dla lubiących alternatywne środki napędu poleca silnik parowy. W sumie pod kotłem można palić byle czym....

Ciekawy link: KLIK

albo auto na gaz drzewny przerobić

przyszloscia beda silniki elektryczne jak sadze...
ja tez na rower sie przesiadam jak tak dalej pojdą ceny wgore..

wynalazki hitlera wiele sie o tym mowilo kiedyś...nawet filmy byly
oglonie SF jak dla mnie

[ wiadomość edytowana przez: Yaryś dnia 2005-08-29 13:00:36 ]

A oglądaliście jeden z odcinków "Nie do wiary" gdzie pokazywali Polaka, który skonstruował silnik napędzany (chyba) powietrzem (niepamiętam dokładnie) i podobno ma dużą sprawność.

To by było - Toyka na powietrze

Cena za baryłkę przekroczyła 70$... Związane jest to z częściowym wstrzymaniem wydobycia w Zatoce Meksykńskiej, a to z koleji spowodowane jest huraganem Katrina.
Wiecej tutaj: =>BBC Polska

A co do auta na gaz drzewny... Dość to ciekawe, muszę poszukać jakichś konkretnych informacji. Powiem Wam, że ten gaz z drewna powstaje naprawde Mam piec do grzania domu który wykorzystuje właśnie to zjawisko i nie powiem.. efekt spalania tego gazu jest (wizualny także)

Pozdrawiam

A jak sie nazywa taki gaz, popularny we wloszech, ktory ciezko jest skompresowac do butli. W polsce jest bardzo malo punktow do tankowania, kosztuje cos ponad 1 zeta. Nie jestem pewny ale gdzies slyszalem, ze robi sie go z gnojowki

Włosi to i z makaronu gaz zrobią

Opec chce zwiększyć wydobycie o 500 000 baryłek dziennie aby uspokoić nieco sytuację na rynkach światowych.
Wiecej tutaj: BBC News

Mały fragmencik:
Cytat:
We are trying to do everything to stabilize the prices. It looks like the prices are not related to the production anymore. They are related to other factors, like geopolitics, the weather, the refining

Loogasch - dobre. To my pewnie z ziemniaków co

[ wiadomość edytowana przez: Yaryś dnia 2005-08-30 11:46:40 ]

CNG - sprezony gaz ziemny

W zakladkach po lewej stronie jest wiecej informacji http://www.elpigaz.com/cng_slownik.htm[addsig]

poprawiony link
Y

[ wiadomość edytowana przez: Yaryś dnia 2005-08-30 11:47:30 ]

Podaję link do strony nt. słynnego holzgas

Gaz drzewny

Takie zasilanie było popularne zwłaszcza w okresie II wojny światowej, gdy ze względu na duże zapotrzebowanie na paliwa na frontach brakowało go do cywiilnych zastosowań. M.in. słynny powstańczy samochód opancerzony "Kubuś" w swym pierwszym wcieleniu jako ciężarówka chevrolet był przystosowany do zasilanai gazem drzewnym...

Bardzo ciekawa strona od Golden_Flyera

Ja ze szczególnym zainteresowaniem przeczytałem o biodieslu. Brzmi nieźle... podobne parametry.. urządzenia do produkcji domowej w internecie itd
Ale jest jedno "ale". W odnośniku ze strony do serwisu wikipedia.org (klik) znalazłem coś takiego:

Cytat:
Biodiesel can be mixed with petroleum diesel at any concentration in most modern engines, although it has the disadvantage of degrading rubber gaskets and hoses in older vehicles (prior to 1992).

No ciekawe co na to uszczelki i węże w tojkach..

Pozdrawiam

Cytat:
No ciekawe co na to uszczelki i węże w tojkach..

Nie sądzę aby to była prawda, to tylko (według mnie) taki postrach dla ludzi. Coś mi tu zalatuje naciskiem "nafciarzy" na polityków dlaczego projekt o biopaliwach został odrzucony ??? bo zakrzyczeli ludzi że silniki będą się psuły wystarczy że pokazali mechanika co to mówił takie rzeczy (bzdury) i Polak się wystraszył. A w każdej dobrej książce pisze, że biopaliwa są nie tylko dobre, ale nawet korzystniejsze dla silnika.

Ale co my, zwykli ludzie możemy... przeciwko mafii paliwowej

Może jaki strajk zorganizować

Bardzo to prawdopodobne. Swoją drogą uszczelki też sie robi po części z ropy więc biznes się będzie nadal kręcił

Doczytałem się ze np. biodiesel praktycznie nie zawiera siarki.. to jest moim zdaniem ogromna przewaga nad obecnym paliwem. Siarka niezbyt dobrze działa na cały silnik a także sam olej smarujący...
Sporo jest poradników jak zrobić biodiesla (paliwo) w domu. W sumie na próbe czemu nie... Tylko pytanie.. kto ma jakiegoś diesla na zbyciu?

Dobra Looqasch, to od dziś "strajkujemy".
Ale fajne uczucie

Niedawno czytałem artykuł, że gdyby każdy samochód tylko w USA spalił o 5% mniej paliwa to koncerny naftowe straciłyby w ciągu roku ok 70 miliardów dolarów.

A co by było gdyby taki strajk zorganizować w całym kraju na kilka miesięcy Może by w końcu zrozumieli kto jest górą i ceny by zmalały

USA wciągają 1/4 całkowitej ilości ropy jaka jest w "obiegu"...
W ostatnich wiadomościach (chyba BBC) pokazywali, że ceny paliw w stanach dość podskoczyły. Wypowiadali się nawet kierowcy, którzy mówili, że stają na granicy opłacalności wykonywania swoich zawodów ... że koszt użytkowania samochodu stał się ogromny.
Pokazywali informator o cenach paliw na jakiejś stacji z logo Mobila.. 3,23$ za galon co daje 0,85$ za litr (2,80zł)
Ja zdaje sobie sprawę, że paliwo u nich podrożało, ale w stosunku do cen w wielu innych krajach (a także zarobków) .. bajka

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2005-09-01 16:28:45 ]