Obrotomierz do samary

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak podlaczyc obrotomierz do samary. Moze jakis opis... jak ktos ma slijcie....
I od jakiego modelu byl by najlepszy ?

Do Samary dobrze jest założyć obrotomierz bo można przefajnować z obrotami ( tak lubiłem w niej wysokie obroty )...
Kup dobry, tylko koniecznie analogowy wskaźnik - około 120 zeta.
Masz trzy kable. Jeden walisz do masy, drugi do plusa, a trzeci do cewki zapłonowej - cała filozofia.
Jak będziesz cisnął to do maksymalnie do 5600 obrotów, więcej nie ma sensu, chociaż chętnie wkręci się wyżej. Ale z doświadczenia wiem, że wtedy ma najlepsze osiągi ( dane dla 1500 )

Nie da rady wtrwac czegos tanszego ? Bo obrotomierz to dodatek a za ta kase mozna bylo by kilka innych ciekawych rzeczy zrobic

Można poszukać jakiejś używki, bo ja podałem cenę nowego...
Ale warto...

witka!
Ja posiadam obrotomierz z 2106 i jak narazie b. dobrze się spisuje.Powinien pasować każdy obrotomierz z benzyniaka i 4 cylindrowca na dodatek. Pozostaje tylko cirkawie go umieścić i wkomponować w deseczkę rozdzielczą. Obrotomierza diodowego nie polecam , może i ładnie nocą wyglądaja te lampeczki , ale są mało czytelne. Powodzenia!( na szrocie za grosze wyrwiesz taki od klasycznej ładziany)

pawelforrest
powiedz mi jeszcze jak mam zamontowac ten obrotomierz to ci bede wdzieczny

Hej!
No kable podłączyć możesz pod stacyjkę-plus i minus a impulsy od cewki zapłonowej( nie znam sie za dobrze na elektryce). a co do wkomponowania do deski rozdzielczej, no to musisz poszukać jakies dobrze widoczne miejsce i wykonac jakąś obudowę. Ja zmieniłem układ deski rozdzielczej( to jest w dziale tuning na naszej stronie). Co do podświetlenia obrotomierza to poprostu wetnij się do podświetlenia zegarów, czy tez zapalniczki.Powodzenia!

Witam wszystkich, mam takie pytanie czy nie wie może ktoś z klubowiczów czy można założyć obrotomierz z seicento do Samarki bo widziałem ostatnio i troche mu się przyjrzałem i myśle że fajnie by wyglądał a jeszcze ma czerwone podświetlenie a ja mam zegary na czerwono podświetlone to by pasował. Co myślicie na ten temat ?????? Prosze o jakieś opinie i sugestje POZDRAWIAM WSZYSTKICH KLUBOWICZÓW

Nie obraź się ale ja do samaray nie założyłbym obrotomierza od SC. Po pierwsze dlatego że nie pasuje stylistycznie do deski rozdzielczej Samary a po drugie uwżam żę płacenie za obrotomierz 120-150 PLN jest bezsensowne. Czy nie lepeij byłoby jakoś pokąbionwac z deską rozdzielczą i włądować obrotomierz z Łady 2107 czy jakiś innej ??

To tylko moja taka opinia.

BTW. Jeżeli możesz kupić ten obrotek z SC w dużo niższej cenie niż napisałem wyżej to daj znać

W skorpionie MAJĄ NIEDROGIE JAK CHCESZ TO KUP SOBIE SĄ PO 36ZŁ NETTO CHYBA ?I SĄ W KRZTAŁCIE KROSTOKĄTA
pozdrawiam PANONI

Cytat:
2004-02-20 09:41:31, Adik20 pisze:
Witam wszystkich, mam takie pytanie czy nie wie może ktoś z klubowiczów czy można założyć obrotomierz z seicento do Samarki bo widziałem ostatnio i troche mu się przyjrzałem i myśle że fajnie by wyglądał a jeszcze ma czerwone podświetlenie a ja mam zegary na czerwono podświetlone to by pasował. Co myślicie na ten temat ?????? Prosze o jakieś opinie i sugestje POZDRAWIAM WSZYSTKICH KLUBOWICZÓW

cześć odwiedz strone cyfroniki tam widziałem fajne obrotomierze wskazówkowe małe kule niestety jeżeli chodzi o dopasowanie obrotomierza do deski samary zapomnij jako jedyny z samochodów kształtem prawie nic nie dopasujesz ale w tym jej urok.Że trzeba kombinować.Ceny będą lekko większe niż nowy od seicento.

Cytat:
2004-02-20 10:53:07, panoni pisze:
W skorpionie MAJĄ NIEDROGIE JAK CHCESZ TO KUP SOBIE SĄ PO 36ZŁ NETTO CHYBA ?I SĄ W KRZTAŁCIE KROSTOKĄTA
pozdrawiam PANONI

A co to jest skorpion - bo wogóle nie jarze o co chodzi

Skorpion - to hurtownia motoryzacyjna, z częściami do Ład...
Dzwiniłem do nich przedchwilą i nie mają takich cudów jak obrotomierz za 36 pln.
A na przyszłość - jeśli chcesz wejść na stronę skorpiona to masz info na klubowej i chyba nawet tu na forum w wątku "dobre sklepy i warsztaty" (tytuł może byc nieco inny, ale znajdziesz bo temat jest podwieszony)
Pozdrawiam

To robili Seicenta wyposażone w obrotomierz? Nie wiedziałem i prawde powiedziawszy nigdy nie widziałem takiego Sejcza.

Można jednak zamontować deskę od... Samary! Z obrotomierzem. Bo jak weszła do produkcji 21099, to do Samar zaczeli robić także tzw. "wysokie deski" właśnie z obrotomierzem (chociaż warianty ze starą deską bez obro też były równolegle produkowane). To jest ta deska:

Myślę, że możnaby też pierdylnąć deskę od 110:

Teoretycznie byłaby też możliwość założenia deski od Samary 2, bo w sumie jest ona już bardziej "dzisiejsza" jak te deski od Samary 1 czy 110, tzn. jak widzicie zaokrąglone kształty, na oko z lepszych plastików jest zrobiona. Ale niestety ta możliwość jest trudna do realizacji, bo Samara 2 nie jest u nas sprzedawana, więc i takich elementów też nie będzie. Trzebaby więc sprowadzić sobie od Rusków na indywidualne zamówienie. Ale tak dla formalności to jest właśnie ta teska od Samary 2:
.

A od Sejczucha nie ma co kupować tej deski, to przecież jest takie małe gówno a'la kapliczka w Maluchu Standard. Moim zdaniem deska żeby być przejrzysta musi być duża a nie tam jakaś ściśnięta.
Także moim zdaniem lepiej deskę ładowską a nie od Seicento.

Miły, optymista z Ciebie....

Rację masz, to fakt - najlepiej byłoby kupić nową wersję deski, ale używana koszyuje ponoć ok. 600 a nowa w ok. 1000 pln.

Myślę, że jest to główny powód kombinowania z obrotomierzami od innych marek...
Ja się chyba zdecyduję na adaptację obrotomierza od 2106 - koszt gołego (bez obudowy) - to ok 60 - 70 pln, a jak sie pokombinuje - to gdzieś wejdzie...

Cytat:
2004-02-20 16:51:24, Piotr_Kraków pisze:

Ja się chyba zdecyduję na adaptację obrotomierza od 2106 - koszt gołego (bez obudowy) - to ok 60 - 70 pln, a jak sie pokombinuje - to gdzieś wejdzie...

Piotr, a nie warto to poszukać na szrotach, na pewno wyjdzie Ci co najmniej o połowę taniej.
Andrzej

Cytat:
2004-02-20 16:51:24, Piotr_Kraków pisze:

Aha no chyba że tak, bo ja oczywiście te modele desek podawałem przy założeniu, że cały panel trzeba zmienić. A nie wiedziałem, może obyć się bez zmiany deski właśnie na zasadzie gdzieś wejdzie.

Andrzej - zgadza się - za 20 pln zapewne trafiłbym coś na szrocie, ale pierwsza sprawa - to znaleźć, a druga - w jakim stanie... plus koszty paliwa (w Krakowie jest ciężko, więc szykuje się wycieczka).
Reasumując: przy założeniu że koszt nowego obrotomierza to 60 pln - warto...

Miły - niestety nie wciśniesz licznika od Samary jaką jeździ Góral do takiej, jak np. moja. Sęk w tym, że musisz wymienić całą dechę. Inaczej bym się nie zastanawiał 5 min.

A gdybym miał wolne 1000 pln - wsadziłbym to w zawias, a nie w deskę...

Cytat:
2004-02-20 21:16:46, Piotr_Kraków pisze:
Miły - niestety nie wciśniesz licznika od Samary jaką jeździ Góral do takiej, jak np. moja. Sęk w tym, że musisz wymienić całą dechę. Inaczej bym się nie zastanawiał 5 min.

A ten od 2103/6 by weszedł na tą deskę?

cholera jak pech to pech byłem na szrocie i co patrze zegary z samary i to z obrotomierzem podchodze do ręki i dupa !!!! jakiiś debil wyrwał flaki i zostawił tylko korpus zegarów i tercze rozpiepi... takiego gościa to tylko i nic więcej