MotoNews.pl
2 Carina e, gdzie wsadzac tweetery? (128506/18) - NT

Carina e, gdzie wsadzac tweetery?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie, gdzie macie wsadzone tweetery? jak zgrabnie je wkomponowac, zeby calego nowego slupka nie trzeba bylo robic?

drugie pytanie, jakiej wielkosci glosniki w drzwi wchodza w miejsce seryjnych? mowiono mi juz rozne rzeczy od 130 do 165, z tym ze jest problem z glebokoscia, podobno plytkie musza byc, ale jak plytkie nikt juz nie mowi dokladnie, kto wie i pomoze?

Cytat:
2005-12-20 15:08:18, Kozmin pisze:
jak w temacie, gdzie macie wsadzone tweetery? jak zgrabnie je wkomponowac, zeby calego nowego slupka nie trzeba bylo robic? drugie pytanie, jakiej wielkosci glosniki w drzwi wchodza w miejsce seryjnych? mowiono mi juz rozne rzeczy od 130 do 165, z tym ze jest problem z glebokoscia, podobno plytkie musza byc, ale jak plytkie nikt juz nie mowi dokladnie, kto wie i pomoze?

w necie znalazlem cos takiego http://212.67.202.160/~rach/main/e107_plugins/coppermine_menu/displayimage.php?album=17&pos=7 ale to przeciez chyba jest nawiew, mozna tam wsadzic tweetera bez kombinowania przy nawiewie?

Tweetery na drzwi, na trójkąciki przy lusterkach. Pod tapicerką masz oryginalne wyprowadzenie do tych tweeterów, a i fabrycznie tam były montowane tweetery, tyle że były wbudowane wewnątrz tych trójkątów. Ja swoje posadziłem na wierzchu i całkiem nawet się to komponuje i fajnie gra.
Według tego co mi powiedziano w zakładzie moto audio i według instrukcji do moich tweeterów, taki montaż jak na zdjęciu jest, za przeproszeniem, do dupy.
Pozdro.

Cytat:
2005-12-20 19:47:27, Perzan pisze:
Tweetery na drzwi, na trójkąciki przy lusterkach. Pod tapicerką masz oryginalne wyprowadzenie do tych tweeterów, a i fabrycznie tam były montowane tweetery, tyle że były wbudowane wewnątrz tych trójkątów. Ja swoje posadziłem na wierzchu i całkiem nawet się to komponuje i fajnie gra. Według tego co mi powiedziano w zakładzie moto audio i według instrukcji do moich tweeterów, taki montaż jak na zdjęciu jest, za przeproszeniem, do dupy. Pozdro.

jak do dupy to do dupy. tylko jak maja byc na tych trojkatach, zeby to nie kolidowalo z reczna wajcha od lusterek - nie mam ich na elektryce

Szkoda ze masz manualne ustawianie lusterek.Ja mam wlasnie fabrycznie wmontowane gwizdki w tych obudowach lusterek.Mozna od biedy kupic glosniczki w jakiejs ladnej obudowie na stopce i przykrecic pod sama szyba i skierowac na siebie.

Cytat:
2005-12-20 20:32:21, Kozmin pisze:
jak do dupy to do dupy. tylko jak maja byc na tych trojkatach, zeby to nie kolidowalo z reczna wajcha od lusterek - nie mam ich na elektryce

Auuu... to już gorzej. Ja swoje posadziłem dokładnie na miejscach, gdzie u Ciebie pewnie jest gałka od lusterka czyli na tym kółku na zdjęciu:
Trójkącik lusterka
A takie złącze w oryginale jest na drzwiach:
Złącze

Może uda Ci się zmieścić nad gałką od lusterka ? Ja mam Hertz DT-16 i o ile się nie mylę, ten model chyba wejdzie nad gałkę (oczywiście w obudowie zewnętrznej).
Jeśli nie, to pozostaje Ci rozważyć montaż na osłonach słupków przednich również w obudowie zewnętrznej. To raptem 3 dziury w plastiku i dwie śrubki od wewnątrz.
Pozdro.

Ps. Tweetery (teoretycznie) mają być tak zamontowane, żeby ich osie przecinały się między oparciami przednich siedzeń. U mnie to wypada w okolicy gałki zmiany biegów, ale i tak całkiem nieźle słychać.

[ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2005-12-20 21:25:43 ]

Perzanku-jak graja te glosniczki Hertz-a?Ktos juz mi polecal tę firme ale jestem ciekawy jak to gra u Ciebie.Te fabryczne nie są najlepsze i myslalem nad sonym explode.

Czy ja wiem ? Nie mam żadnego porównania Miałem do wyboru jeszcze jakieś inne, ale te dla mnie brzmiały najlepiej ze wszystkich przetestowanych.
Mnie się jak najbardziej podoba. Ponoć mają membramę z jedwabiu. W każdym razie break-maszynki cykają super w swingowych kawałkach
Trudno to opisać jak grają Może przy radiu ciut za bardzo syczą i trzeba zjechać deczko z wysokimi, ale do muzyki mi pasują jak najbardziej
Pozdro.

Cytat:
2005-12-20 21:20:03, Perzan pisze:
Auuu... to już gorzej. Ja swoje posadziłem dokładnie na miejscach, gdzie u Ciebie pewnie jest gałka od lusterka czyli na tym kółku na zdjęciu: Trójkącik lusterka A takie złącze w oryginale jest na drzwiach: Złącze Może uda Ci się zmieścić nad gałką od lusterka ? Ja mam Hertz DT-16 i o ile się nie mylę, ten model chyba wejdzie nad gałkę (oczywiście w obudowie zewnętrznej). Jeśli nie, to pozostaje Ci rozważyć montaż na osłonach słupków przednich również w obudowie zewnętrznej. To raptem 3 dziury w plastiku i dwie śrubki od wewnątrz. Pozdro. Ps. Tweetery (teoretycznie) mają być tak zamontowane, żeby ich osie przecinały się między oparciami przednich siedzeń. U mnie to wypada w okolicy gałki zmiany biegów, ale i tak całkiem nieźle słychać. [ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2005-12-20 21:25:43 ]

jakos bede musial pewnie na zew zamontowac, no chybaze w drzwiach - tam gdzie zaslepki po korpkach od szyb, bo elektryka byla dokladana, nie za nisko by to bylo?

Cytat:
2005-12-20 22:35:48, Kozmin pisze:
jakos bede musial pewnie na zew zamontowac, no chybaze w drzwiach - tam gdzie zaslepki po korpkach od szyb, bo elektryka byla dokladana, nie za nisko by to bylo?

Jak na mój gust może być za nisko Jeszcze jak wsiądzie pasażer to przytłumi Ci prawego
Pozdro.

Gdzieś słyszałem, że według zasad audio powinny być na wysokości głowy

Też tak słyszałem
Skośnookie nie bez powodu wsadzili je właśnie w trójkąciki
Pozdro.

W Rollce miałem coś takiego
klik

Tweetery daje sie na wysokości głowy po to aby zbudować dobrą scenę dźwiękową a także .... żeby nikt nie zasłaniał głośniczków np nogami. Oczywiście "dobry odbiór" ma mieć kierowca

Cytat:
2005-12-25 11:17:38, MisiekII pisze:
Tweetery daje sie na wysokości głowy po to aby zbudować dobrą scenę dźwiękową a także .... żeby nikt nie zasłaniał głośniczków np nogami. Oczywiście "dobry odbiór" ma mieć kierowca

Co do odbioru to się zgadzam jak najbardziej, tylko po co kierowcy scena dźwiękowa w samochodzie Nie wiem

Po to, żebyś nie miał wrażenia że jakaś kobita mruczy coś między Twoimi nogami...znaczy się śpiewa

Cytat:
2005-12-25 12:42:58, MisiekII pisze:
Po to, żebyś nie miał wrażenia że jakaś kobita mruczy coś między Twoimi nogami...znaczy się śpiewa

No tak...ale zależy do którego mikrofonu śpiewa

Dokładnie o to chodziło