Woltomierz,Amperomierz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem ze Woltomierze byly ladach 2104/2105
a czy byly montowane amperomierze ?

taka prosbe mam ... jakby ktos mial do sprzedania w/w ustrojstwa prosilbym odezwanie sie na priv.
Pozdrawiam

Woltomierz był rzeczywiście tylko w 2104/5 a amperomierza nie było z tego co wiem w żadnej Ładziance

Ja mam ale nie sprzedam

Mozna za to zrobic tak , jak Kacper,ktory zapakowal amperomierz z czegos tam do puszki z lady. Polak potrafi :)

a ja mam w swojej nivie oba
Popytaj na szrotach lub w sklepach z częściami do lady....woltomierz powinieneś kupić bez problemu.... co do amperomierza to już inna historia :) sam sobie zrobiłem ....z jakiegoś niemieckiego i obudowy od ladowskiego :)

o wlasnie.... taki ladny woltomierz ;)
szkoda ze nie na sprzedaz :(

nie wiem jak wygladają do willisa, ale tu mozna kupić amperomierz

nie jestem na 100%pewien ale chyba były amperomierze cieżarówkach STAR. Tam w ogóle były jakies okrągłe małe , wskazówkowe zegarki....

Zgadza sie w Starze 266 jest amperomierz n a 100%

Jedyna mozliwośc zakupu takiego ustrojstwa to szrot i z tego co widzę , atrakcyjnym xródełkiem moga być nawet cięzarówki:).
Można też zaglądnąc do sklepów z częsciami do Stara, kamazaitp. Może tam cos sie trafi:)

Zapragnąłem woltomierza.

Ten standardowo montowany w 07 to raczej wskaźnik
(jest ładowanie / nie ma ładowania).

Najlepsiejszy dla mnie byłby taki, który:
- byłby cyfrowy (ewentualnie analogowy, ale dokładny),
- możnaby go zamontować w miejsce zegarka,
standardowo umieszczonego w "mebelku" centralnym,
jako że zegarek w mojej 07 i tak nie bangla ,
a mam inny nad lusterkiem,
- byłby niedrogi .

Jeżeli są takie woltomierze, a myślę, że są, to jak go podpiąć
aby załączał się wraz z innymi wskaźnikami,
po przekręceniu kulczyka (pardon) kluczyka w sytuacyjce, eee... stacyjce ?
Nooo, ostatecznie możnaby go załączać oddzielnym "pstryczkiem" z potrzeby chwili,
ale to rozwiązanie wydaje mi się, powiedziałbym, nieeleganckie.

No i wreszcie czy pociągnąć kabelki,
aby mierzył napięcie na zaciskach akumulatora,
czy też można go podpiąć w zupełnie inne miejsce,
ale tak, aby jego wskazania w stu procentach
odzwierciedlały wartość napięcia na zaciskach akumulatora właśnie?

Witam
Syvo, dodatkowy woltomierz uważam raczej za zbedny gadzet, jesli już to lepiej odbudować obwód lampki ładowania, w każdej 2107 jest miejsce na niego, czasem tylko niewpięte są kabelki, albo przekaźnik.., z doświadczenia wiem że że albo wzkazówka woltomierza "stoi" równo na kresce albo szaleje i wtedy ładowanie padło..
W miejsce nieszczesnego zegarka wmontowałęm niedawno wskażnik ciśnienia oleju, to mi przynajmniej daje jako taki obraz jak sprawy smarowania w moim motorze

Cytat:
2004-11-24 11:08:10, sheriffnt pisze:
Witam Syvo, dodatkowy woltomierz uważam raczej za zbedny gadzet, jesli już to lepiej odbudować obwód lampki ładowania, w każdej 2107 jest miejsce na niego, czasem tylko niewpięte są kabelki, albo przekaźnik.., z doświadczenia wiem że że albo wzkazówka woltomierza "stoi" równo na kresce albo szaleje i wtedy ładowanie padło.. W miejsce nieszczesnego zegarka wmontowałęm niedawno wskażnik ciśnienia oleju, to mi przynajmniej daje jako taki obraz jak sprawy smarowania w moim motorze

Hmmmm...

Lampka ładowania, owszem, jest, ale nigdy nie dane mi było
zobaczyć jak świeci, choć problemy z ładowaniem miałem niejednokrotnie.
Myśl niezła, rozważę.

A właśnie!
Czy lampka ładowania świeci tylko przy zaniku ładowania,
czy też wtedy, gdy ładowanie jest za duże?

Wskaźnik ciśnienia oleju posiadam (bangla ).
Jest tam gdzie w niektórych ładach ekonomizer.
Z resztą gdybym miał ekonomizer, to chciał - nie chciał,
miałbym dodatkowy powód do stresu - nie podejrzewam,
aby zbyt często gościł w zielonym .

P.S.
Znalazłem w necie na www.conrad.pl m.in takie oto cuda.
Ale czy ja wiem...

Witam
faktycznie lampka kontrolna świeci CHYBA tylko przy zaniku ładowania, ale masz miejsce w tablicy wskażników, może nie być podłaczona bo od któregoś roku nie podłączli jej, trzeba by wziąc schemat o po koloroach kabelków poszukac i odbudowac układ.. częśc Ładnych z 55A (ten z NIVY) alternatorem nie ma wyjścia z alternatora tzw przeowdu zerowego, wiec tam się chyba nie da i chyba latego VAZ zaczął wstawiac woltomierze.
a gadzety fajne znalazłeś, może to jest i plan..
Tak mi wpadło do głowy że to że Ci lata napięce może być efektem zuzycia biezni szczotek w alternatorze, ja tak kiedyś miałem, po przetoczeniu jak ręka odjął...
A voltomierz w Ładnej?.. wbrew pozorom jest dośc dokładny, możesz sprawdzić jego wskazania z zewnętrznym woltomierzem, najważniejsze to ta kreseczka na zielonym polu, wazne by ładowanie trzymało się w tym miejscu, mi się udało to wreszcie osiągnąc

Sheriffnt ja też założyłem sobie wskaźnik ciśnienia oleju. Fajna sprawa. Przydaje się gdyż czasem kontrola czujnika ciśnienia oleju może szwankować (znam to z autopsji). Zastanawiałem się czy iść krok dalej i założyć sobie wskażnik temperatury oleju. Tjuning full service. Haha

a ja widzialem ostatnio na zlomie amperomierz z votomierzem w jakims audiku, ale wygladal na dokupywany, poszukaj na allegro tam czasem mozna dostac takie bajerki

-------------------------------------
czy to w lato czy to wzime lada zawsze cie wymine

Jeżeli szukacie amperomierza do Łady to warto popytać w sklepach z częściami do ciągników.
Wiem ,że był montowany w T-25 czyli popularnym Władimircu amperomierz o skali od -30A do +30A.

Witam
Amperomierz taki miałem w siłowni na Zjawie, ale tam prad to kwestia bezpieczeństwa, na morze nie odpalę motoru na pych, Delfina 165 to i z korby się nie da
Amperomierz przydał mi się bardzo podczas awarii elekrtyki, kiedy podczas pracy motoru (ładowanie baterii z alternatora), bilans pradowy był ujemny, więc miałem wczesniej sygnały że coś niedobrego się dzieje z elektryką, w aucie prawie zawsze można w razie awarii podjechac do elektryka by to sprawdzić

czyli jak podlacze pod kabelki od swiateł voltomierz bedzie pokazywał prawdziwe dane?

witam..mam lad e od okolo 4 lat to jest lada 1300 sputnik samara..zdazylem ja poznac przez te lata na tyle aby wiedziec ktore usterki sa wywolane jej staroscia tych nie da sie naprawic a te ktore to faktyczny defekt nie wiem tylko do dzis po jakiego ona ma zlacze diagnostyczne co tym mozna sprawdzic przecierz ona nie ma zadnej elektroniki......