| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2002-12-29 22:26:46 Tylko 6 dni? To albo szybko czytasz, albo my się jeszcze za mało staramy! Żartuje oczywiście. Faktycznie forum nie daje pełnego przeglądu i poglądu na sprawę. Polecam książkę "podstawową" pt Obsługa i użytkowanie Poloneza ( czy jakoś tak). Potem całą serię "usprawnienia Poloneza" itd. Ja mam kilka, a właściwie są w obiegu, ale do Wrocka to ich nie podrzucę. Jakiś czas temu możnabyło kupić książkę o Poldku, dość dobrą, na serwisei MOTONEWS tu masz linka KSIĄŻKI |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2002-12-29 22:47:16 Książki po 1 zl? Może i jestem zmęczony, ale ja tam widze 1 PLN, o co chodzi?
P.S. U was też taka mgła?, jazda z twarzą w szybie w pelnym mleku to naprawde katorga... |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2002-12-30 01:09:33 Generalnie w kazdej ksiazce silnikach znajdzesz troszke poszukaj takiej ksiazki poradnik kierowcy kat.B autorzy to blok i jeżewski poza tym ostatnio do autoswiata dodrukowoano broszurke -nie przejrzalem calej ale pobieznie jak za 10 zlociszy calkiem porzadnie to opracowano |
wsk125 Poldolot Caro Gazownia Wrocław | 2002-12-30 18:06:05 Dzięki wszystkim za dobre rady, z których oczywiście skorzystam. Właśnie wybieram się na poszukiwania poleconych książeczek Pzdr. dla wszystkich miłośników produktów z FSO |
izka Miłośnik FSO AUDI 80 B3*/ FIAT 12 ... kraków | 2002-12-30 22:29:21 Ja tez powinnam to wszystko przeczytać?? chyba wole liczyc na klubowy assistance Powodzenia wsk 125 |
wsk125 Poldolot Caro Gazownia Wrocław | 2002-12-30 22:39:05 "Ja tez powinnam to wszystko przeczytać??
chyba wole liczyc na klubowy assistance Powodzenia wsk 125 " Izu, tak duża liczba wątków na Forum to powód do radości, nie do smutku Pzdr. |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2002-12-31 00:45:41 Jak już Janio powiedział ja tylko potwierdze że książka Jana Kijewskiego "silniki spalinowe" jast godna przeczytania (sam z nij sie w technikum uczyłem), materiał w niej zawrty to: teoria pracy silników spalinowych (przystepnie opisana), rozwiązania techniczne stosowane w silnikach spalinowych, posiada ona dużo poglądowych rysunków i wykresów. Cena ok 30zl.
Inną książką może być "Mechanik silników spalinowych" Feliksa Rawskiego. Jest w niej mniej teorii a wiecej tzw wiadomości warsztatowych na temat budowy silnika i osprzętu. Cena ok 20zl. Moim zdanie to sam musisz iść do jakiejś księgarni technicznej i sam wybrać bo jest pare pozycji wartych polecnia. Wybór należy do ciebie. |
loco Polonez Kombi Wrocław | 2002-12-31 16:52:45
Wirwiząbie, Jak kiedyś mierzyłem luzy zaworowe na ciepłym silniku w Polonezie i w Maluchu, były większe niż na zimnym. Świadczyłoby to o większej rozszerzalności cieplnej aluminiowej głowicy niż stalowych trzonków zaworowych. Czy jeszcze ktoś obeznany z tym tematem mógłby się wypowiedzieć?. Tak czy siak luz jest po to, żeby zawory mogły się zamknąć - uszczelnić komorę spalania i ochłodzić się poprzez styk z gniazdem zaworowym |
Wyrwizab (M) x | 2002-12-31 18:12:09
O rany leb mnie boli i nie pomysle teraz nad tym, zachowawczo powiem ze luz ma kompensowac zmiany dlugosci spowodowane rozszerzaniem temperaturowym |
WilK Black Magic Prowansja | 2002-12-31 18:45:00 Qrde... Nowy Rok za pasem a tu o luzach |
Wyrwizab (M) x | 2003-01-01 11:12:37 Luzujemy sie a co ? |
Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-04-21 17:02:52 Pewnie już na forum było o tej książce: Obsługa samochodów importowanych, WKŁ, Warszawa 1983. Spośród paru modeli aut opisanych najciekawsze moim zdaniem są rozdziały dotyczące Fiata 128, 131, 132. Jest dużo szczegółowych danych technicznych, wszystkie odmiany DOHC-ów, obsługa techniczna silnika i pozostałych podzespołów, dużo fotek.
Z myślą o klubowiczach wykupiłem od razu wszystkie egzemplarze, czyli... 2szt, szczególnie że cena niewygórowana (10zł) i że ostatnio widziałem tą samą książkę na Żeraniu za 40zł No i pytanie: ktoś byłby zainteresowany odkupieniem jednego egzemplarza, bo nie wiem czy brać ją do Sulejowa? |
Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2006-01-02 19:16:31 Znalazłem Multimedialny Przewodnik Autonaprawa Polonez.
Pytanko czy ktoś miał do czynienia z tym CD? |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2006-01-02 22:45:23 Qba6tak - podejrzewam że nie znajdziesz tam nic innego jak to co w sieci www, pewnie caly Morawski w wersji elektronicznej, ciekawe czy i z naszej strony nie ma tam materiałów ?
bo coż to może być innego? co innego można wymyśleć o Polonezie ? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-01-02 23:03:25 Mam coś takiego tylko o 126p - są tam "na odczepnego" przerobione na e-wersję artykuły zeskanowane z różnych gazet - pozbawione numerów stron i autorów. Sporo wypowiedzi napisanych w Wordzie i dorzuconych "luzem", i parę tabelek. W sumie - nic ciekawego. |