MotoNews.pl
1 Sprowadzanie lad z UE po 1 maja (39042/12) - NT

Sprowadzanie lad z UE po 1 maja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj przeczytalem w jakiejs gazecie opinie pewnego kolesia o tym co sie bedzie dzialo i ile to trupow bedzie jezdzilo w Polsce po 1 maja, kiedy to NIE BEDZIE OBOWIAZYWAC NORMA EURO 2 PRZY SPROWADZANYCH AUTACH. Czy ktos moglby sie do tego ustosunkowac? I czy to jest pewne, czy tak naprawde jeszcze nie wiadomo? Bo jezeli tak, to, hehe, mobile.de i jest klawo

nie ciesz sie Soop, juz nasze wladze cos "madrego" wymysla....
pozostaje liczyc, ze beda miel z miesiac-dwa poslizgu i kto zdazy w tym czasie....
aczkolwiek ja slyszalem, ze w temacie sprowadzania a norm nic suie nie zmieni.
ale bedzie moze mozna kupic lade w Niemczech i TAM ja zarejestrowac na siebie i TAM ubezpieczac.... ale to chyba byloby za piekne.....
coz, marzenia fajna rzecz....

Tak na "pociechę" obiło mi się bodaj na TVN Turbo pojęcie o... opłacie rejestracyjnej. Sam boje się rozwinięcia tego tak swojsko brzmiącego terminu. Tak naprawdę to nikt niewie jak to w rzeczywistości będzie wygladało. No może oprócz nietykalnych.

Z tego co ja pamietam, to wychodzilo ze mozna auta sprowadzac, bez tych tamtych jakis norm, ale nie starsze niz... hmm wlasnie nei pamietam, 3, albo 5 lat?
Mam nadzieje ze tyo brednia!

Od kwietnia przestaje obowiazywac koniecznosc posiadania normy Euro2, natomiast w maju znika podatek VAT na sprowadzane samochody.
Podsumowujac aktualnie oplaty dodatkowe siegaja wartosci auta ale nie mniej niz...chyba pare tysiakow. Wobec tego starych samochodow o niskiej wartosci w Polsce nigdy sie nie bedzie oplacalo sprowadzac. W maju oplaty (akcyza, bo cla juz sie od dawna nie nalicza) beda wynosily ok 0,8 wartosci. Czyli jak widzicie cene np 1000 EUR to finalnie bedzie was to kosztowalo ok 9 tysiakow PLN.
Auta zabytkowe bez Euro2 mozna sprowadzac nawet dzic po uzgodnieniu z konserwatorem zabytkow.
Jasiu

Witam
Potrzebuje przywiesc auto z zachodu (UE).
Bardzo prosze zorientowanych w temacie o podpowiedz jakie i jak sie placi teraz podatki od sprowadzenia auta ?

Co z oplata "za zlomowanie" wrakowe czy jak ?

Co z akcyza?

Co z podatkiem rejestracyjnym jakeis zlotowki od pojemnosci w zaleznosci od "norm czystosci spalin" czy co?

A moze ktos z was wozi fury z zagranicy?

akcyza taka jak była, czyli % od wartości na umowie kupna-sprzedazy
wartości nie pamietam, ale napewno sa na stronie jakiegos urzędu celnego,a jak nie ma to zadzwon do tego gdzie masz najbliżej i zapytaj
pamietam, że 5 latek to 50% z jakims przecinkeim od wartości na umowie.

500 zł opłaty recyklingowej czy jakos tak
500 zl za kartę pojazdu, plus jakies 170 za tablice, 150 w urzedzie skarbowym zaswiadczenie ze nie jestes platnikiem vat.
do tego trzeba doliczyc pierwszy przegląd ok 200 zł, tłumaczenia dokumentów 150-200.

oplata recyklinogwa dotyczy tylko handlarzy ktorzy sprwadzaj jakas wieksza ilosc aut...nie dotyczy on chyba czlwoieka ktory sprowadza autko dla siebie, po 1 stycznia weszla jeszcze chyba oplata ekologiczna.

wydaje mi sie ze kazde auto sprowadzone za granicy bedzie miało ta opłate 500zł za złomowanie a słyszałem tez ze i auta nowe zakupione w salonie maja miec to w cenie

faktycznie, dotyczy ona wszystkich aut:
Tytuł strony1
nullTytuł strony2

A jak chce autko z niemiec na części to poprostu jade tam, kupuje coś za 100E, przywoże tu i rozczłonkowuje i już nic nie musze nikomu płacić?