Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grizli Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLI Częstochowa | 2005-09-15 10:01:03 Witam
Czytalem archiwum ale już sam nie wiem co zrobić.Czy jeżeli mam LPG z kompem to przestawienie rury od dolotu tak żeby brała zimne powietrze ma sens?Teraz mam zamontowane to tak jak na tym zdjęciu no i nie wiem czy ustawić tak jak było fabrycznie czy zostawić tak jak jest. ![]() |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-09-15 10:09:12 ZImne powietrza jest gęstrze a co za tym idzie ma wiecej tlenu i poprawia spalanie, wiec zimne powietrze docierające do silnika ma zawsze sens. Po to buduje się intercoolery
|
![]() Grizli Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLI Częstochowa | 2005-09-15 10:15:55 Wiem że zimne powietrze jest gęstsze i na benzynie wiem że poprawa jest ale mnie chodzi o lpg.Zgasnąć nie zgaśnie bo komp steruje gazem ale czy palić nie bedzie znacznie więcej.Pytam się ponieważ na forum kilka opinii o zwiększonym spalaniu znalazłem.I czy regulacja gazowni w przypadku instalacji z kompem jest konieczna po takiej zmianie czy samo się ustawi? |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-09-15 10:24:15 LPG czy benzyna ciepłe powietrze napewno nie pomaga a wręcz moim zdaniem miesza. Bo zmienia się mieszanka w zalezności od ego czy silnik jest zimny czy ciepły. ja wywaliłem dolot ciepłego i nie narzekam
|
![]() Grizli Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLI Częstochowa | 2005-09-15 10:29:45 Ja mam termostat zablokowany na zimne teraz chyba czas przestawic rure kolo reflektora tylko o spalanie sie boje troche. |
kgorka Fiat 125p Gierałtowice | 2005-09-15 11:07:51 Witam !! Mam pytanie czy taka skosna obudowa filtra powietrza z poloneza pasuje do duzego fiata czy moze bedzie walic o maske???POZDRAWIAM |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-09-15 11:19:32
Pod jakim względem lepiej? Bo nie wydaje mi się żeby gorące powietrze było korzystne dla silnika. |
![]() adams4lta Miłośnik FSO Było sobie 125p Warszawa | 2005-09-15 12:09:15
pod tym wzgledem ze jak bierze cieple to bierze je z srodka i nie zmienia sie cisnienie. A jak ustawie na zimne to ped powietrza nie doladowywuje tak jak w przypadku benzyny tylko muli!!! Po za tym gaz i tak jest podgrzewany zanim trafi do komory spalania wiec wedlug mnie cieple powietrze nie szkodzi tylko pomaga..... Jak ktos wie lepiej to niech mi ustawi gazownie na wlocie zimnego powietrza. Nawet gazownik mi ustawial na cieple, bez wzgledu czy zima czy lato... |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-09-15 12:15:04 Oj kolega cos ostro pomylił pojęcia - gaz musi zostać podgrzany po to aby przeszedł z fazy ciekłej na lotną co nie znaczy że jest podawany gorący ![]() podawanie ciepłego powietrza ma jedynie sens przy paliwie, na początku rozruchu auta - powoduje mniejsze zużycie paliwa, gazownia najlepiej sprawuje się z zimnym powietrzem - niezaleznie czy zima czy lato, w twoim przypadku kłanie się porządna regulacja gazowni - jeżeli takiej nie możesz dokonać to znaczy że masz już parownik do wymiany |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-09-15 12:15:29 To zmień gazownika. Gaz nie jest podgrzewany tylko zmienia stan skupienia i do tego potrzebne jest ciepło w parowniku. Baa, na gazie można odciąć podgrzewanie kolektora bo jest mało korzystne.
A co do zimnego dolotu: mam typowy fiatowską obudowę fitra która bierze powietrze tuż obok worka spryskiwacza, gazownie regulowałem sam i mimo to nie narzekam na gaśnięcie przy jeździe na luzie (wolne obroty mam ustawiono na ~700). Dolot z nad kolektora zlikwidowałem, bo co pojechałem na regulacje to mi zawsze pałe ustawiały na łykanie powietrza znad kolektora - dynamika zerowa i ogólny muł. |
![]() adams4lta Miłośnik FSO Było sobie 125p Warszawa | 2005-09-15 12:23:12
NO JA TEZ SIE DZIWILEM ZE USTAWIAJA NA CIEPLE NO ALE ROBIL TO GAZOWNIK WIEC SIE NIE MADRZYLEM. GDA: TAKIE USTAWIENIA MAM OD POCZATKU I NIE SADZE ZE MAM DO WYMIANY PAROWNIK. PO OSTATNIM PRZEGLADZIE GAZOWNI W LUTYM GAZOWNIK STWIERDZIL ZE MAM MEMBRANY ZDROWE JAK KONDONIK ![]() PUKI CO WALCZE Z ZAPRAWKAMI, ALE DZIS BEDE KOMBINOWAL USTAWIC GAZOWNIE Z WASZYMI ZALECENIAMI... |
![]() Grizli Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLI Częstochowa | 2005-09-15 12:24:47
A na czym polega regulacja w przypadku instalacji sterowanej komputerem?Ja przestawilem kolo swiatla i nic nie gasl nawet na luzie przy 140km/h a instalka korzysta z lambdy |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-09-15 12:37:34
Podpięciem laptopa z oprogramowaniem i ustawieniem parametrów pracy |
![]() Grizli Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLI Częstochowa | 2005-09-15 12:52:11
Lipa bo myslalem ze się sama dostosuje a tak trzeba placic ![]() |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-09-15 12:56:45 Bez przesady 20,00 zł to nie majątek,
aczkolwiek Maras serwisuje sobie we własnym zakresie instalkę LPG w Roverze, i fajnie to wyglada - menu po polsku jednym ruchem myszki zmieniasz parametry ![]() |
profil-usunięty | 2005-09-15 12:58:34
...zaś czasami TYLKO I WYŁĄCZNIE sprawdzeniem tego, czy instalacja jest w dobrym stanie, jak to ma miejsce w przypadku fabrycznych instalacji Bedini. |
profil-usunięty | 2005-09-15 12:59:35
słychać Cię aż pod szwedzką granicą, mów ciszej.... |