| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-11-15 22:33:50 Pawel, na Ukraine nie musisz jezdzic, wystarczy poznac zaufanego Ukrainca |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-11-15 22:38:43 Mi cykanie kojarzy się z aparatem zapłonowym, a zawory to zazwyczaj klepią - ale faktycznie luzy na zaworach robią sie zawze wiekrze jak sie silnik rozgrzeje.
Paweł - spokojnie możesz jeździć na bezołowiowej - nie powino się nic stać. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-11-15 23:09:53 No wiadomo, ze jak zwykle u nas to bedzie paranoja bo zarabić przecież trzeba Ale ja stosuję taką metode - 5 tankowań boezołowiowej i jedno uniwersalnej. Nie lubie tankować U95, bo wtedy spalin strasznie śmierdzą, auto jest ociężałe i więcej pali. Ale jeżeli masz podejrzenia, ze w latach 70tych gniazda nie były utwardzane to lepiej lać te dodatki. Cholera człowieka może wziąć. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-11-15 23:14:58 Comendanto
Panewki kosztuja okolo 20-30zl Pierscienie-DOBRE(czyli prima) kosztuja okolo 70zl Jesli chcesz szlifowac wal, to czemu nie szlifowac cylindrow? Tloki kupisz tanio, a jak juz robic, to robic, a nie wstawiac nowych pierscionkow do starego bloku - poza tym licz sie z tym ze moga sie nie przyjac i wysypac po np. 20 tysiacach. Zmierz sobie jakie masz cisnienie na cylindrach. Poza tym - wyciagajac tloki, by zmienic pierscienie, zdejmujesz glowice, a jak ja juz zdejmiesz to nowa uszczelka, a skoro i uszczelka, to czemu nie zrobic szlifu cylindrow? Moim zdaniem to bez sensu wyrywac wal i tloki z korbami, i nie zrobic szlifu. Prosciej wyjdzie silnik wyjac. Ale mowie - najpierw sprawdz cisnienie w cylindrach(upewnij sie co do stanu uszczelniaczy zaworowych i zaworow) Ewentualnie same panewki - bez dotykania cylindrow bez szlifu. Nastepnie - jesli Ci cos stuka po nagrzaniu - sprawdz czy czasem nie zaczyna zapierdzielac reczne podpompowywanie przy pompce paliwa. Aparat zaplonowy(mnie np. sie przerwa skasowala zupelnie na platynkach i dawal czasem jaja) Sprawdz tez naciag lancucha(jego tzw ploze tlumika drgan-po zdjeciu dekla zaworowego powinno byc go widac) wyreguluj zawory. Nie wiem czym jezdziles wczesniej, ale wnioskuje ze nie lada- pamietaj tu walek jest w glowicy,zawory tez, i tzw popychacze zaworowe, praktycznie to tylko male, eh nawet nie wiem jak je nazwac - (nie sa to laski) a takie jakbygrube na palec(jak palec) podstawki pomiedzy walkiem a zaworem. To raczej nie stuka tak sobie , tylko napierdziela-ale to regulacja zaworow powinna dac rade(chyba ze np. zawor ma urwany trzonek-juz takie cos w ladzie widzialem wlasnie starej) Pawel - nie wiem czemu silnik w 2103 mialby miec gorsze (czy fatalne) smarowanie skoro ja w 2107 mam ten sam silnik i sie nie uskarzam. Ponadto Twoj silnik(nie wiem jak Comendanta) ma chyba jeszcze jedno odpowietrzenie(ta rura co idzie z przodu silnika-chyba glowicy do puszki filtra) - byc moze ze to powoduje slabsze smarowanie - ale szczerze watpie. To sa takie same silniki - ja nawet na budzie mam napisane - engine 2103 - czyli wlasnie 1500 fabryczne- no chyba ze Wy macie inne. Nastepna sprawa to sprawa paliwa- paliwo Uniwersal, dawno juz nie ma olowiu, tylko inne gowna, ktore maja to samo dzialanie. Wiec teraz pewnie wpierdziela jeszcze inne gowno - pewnie mniej zanieczyszczajace srodowisko- no hcyba ze calkiem wywala i zostanie TYLKO i Wylacznie '/PB' skreslone-unleaded. Leszku - NIE prawda ze luzy robia sie wieksze na cieplo! Dla tego nie prawda ze material sie rozszerza i lepiej pasuje do siebie, i dla tego tez kazdy Ci powie, wiekszosc starszych konstrukcji - wlasnie na zimno moze klepac zaworami, a jak sie nagrzeje to przestaje! Jesli u Ciebie jest na odwrot, to moze znaczyc ze masz do dupy ustawione zawory, i nie masz w ogole luzu(tj jak sie rozgrzeje to Twoj (za)minimalny luz zanika) i wtedy walek napierdziela bo nie ma miejsca. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-11-15 23:36:40 K-F masz 100% racji - popierdzieliło mi się. Zadziałał czynnik rozluźniający w postaci winka Naturalnie, ze luzy sa na zimnym wieksze i dlatego powinno się czekać z regulacją zaworów aż silnik wystygnie. Mea culpa |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-11-15 23:50:46 AA- moze i racja! o tym nie pomyslalem.
W razie czego mam swoja stara - z tym ze moja to tez z 2103 |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-11-16 03:47:35 Witam
bodaj w 1985 silniki 2103 czyli 1500 przeszły bardzo powazną modyfikację, choć niewidoczną gołym okiem, głowice i zawory zostały wykonane z innych materiałow, czyli przystosowane do bezołowiowej, kołyski czyli obudowy wałka rozrządu dostały dodatkowe smarowanie, (to o czym mówi Paweł powołując się na Zoliego), acha i został zmieniony gażnik na taki co ma 2gi przelot pneumatyczny, podciśnieniowe sterowanie aparatem zapłonowym czyli mówiąc krótko 2106 z dyszami od 2103. Jeszcze jedna zmiana to podobno zmieniony naciąg łańcucha ale tej róznicy jakoś nigdy nie dostrzegłem Co do benzyny, uniwersalna jest benzyną powstałą na bazie paliw syntetycznych ( coś co Niemcy produkowali w latach 40 tych w Policach na potrzeby armii) , z dodatkiem związków potasu zapewniajacych bezstukowe spalanie i ochronę gniazd zaworów, niestety zwiazki potasu uzyte do benzyny takiej z rafinacji nie do końca się wniej rozpuszczają, więc do naszych celów chyba PB 95 bedzie jednak odpowiedniejsza, chyba właśnie z tych powodów uszlachetniacze do paliw PB 95 nie muszą "pasowac" do paliw z różnych rafinerii Stukanie, hmmm.. Komendancie, a posłuchaj czy nie stuka z okolic aparatu zapłonowego, czasem niedokładnie załozona kopułka aparatu ( przekrzywiona), moze powodowac lekkie stukanie palca rozdzielacza o styki w kopułce, może być to niebezpieczne i spowodować rozsypanie się kopułki rodzielacza i palca rodzielacza. K-F to o czym piszesz to własnie są popychacze zaworów czasem zwane rokerami Zawory warto słuchac metodą starych mechaników, kawałek drewna, przyłozony do obudowy zaworów w czasie pracy silnika , pozwoli dosyć dokładnie zlokalizować stuki, a raczej miejsce ich powstawania |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-11-16 11:24:51 Witam
Komendancie , Twój motorek raczej nie jest przystosowanay, ale nie przejmuj się tym zbytnio, nie rozleci ci się głowica szybko, to nie tak, zawsze możesz tankować bezołowiówke , a co piąty raz na przemian z paliwem shella z dodatkami do bezołowiówej Albo poszukaj sobie głowicy od nowszego motorka po np 87 roku i daj do zrobienia, na złomie głowicę trafisz za grosze, byleś tylko wiedział z którego roku pochodzi, ale myślę że może po numerach bloku mozna by sprawdzić, co za diabeł.. I kiedy aktualana głowica zacznie szwankować wymienisz sobie na zrobioną |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-11-16 12:53:17 glowica chyba jest podpisana. - i na pewno na zsiguli.hu jest powiedziane jak poznac czy mozna lac bezolow.
Sherif - te popychacze - czyli dzwigienki zaworowe(tak mi sie przypomnialo) moim skormnym zdaniem nie beda powodowac takich stukow, jak to ma np w autach z laskami popychaczy - nie wiem, maluch chyba i duzy. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-11-16 16:49:29 Witam
to tez słyszałem że w symbolu na nadlewie jest wiadomośc czy przystosowana do bezołowiu czy nie, ale jak to poznac?.. Krzysiek, jakbyś coś wiedział to daj znać |