Układ kierowniczy - ściąga na boki - nietypowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, mam taki problemik:
Jak jade swoim essim i ustawie kola na prosto to zaczyna sciagac go raz na lewo, kontra, znowu prosto a on sobie w prawo... (kiere caly czas trzymam w rekach). Przy okolo 80km/h czasami ciezko jest utrzmac samochod na jednym pasie. Mam luzy na kierownicy, ale wczesniej sie tak nie dzialo (problem jest od okolo tygodnia). Opony przekladalem, 2 komplety, teraz mam nowe. Chcialbym to naprawic sam (auta nie oplaca sie oddawac do warsztatu), ale nie wiem nawet co moze byc uszkodzone. Luzy same w sobie mi nie przeszkadzaja, tylko to ze jezdzi zygzakiem...

macie moze jakies pomysly - co obadac, co sprawdzic?

Może do wymiany szykują się końcówki drążków kierowniczych, albo same drążki, ale po ich wymianie dobrze byłoby pojechać na zbieżność - czyli mechanik Cie nie minie. Może być też wybita końcówka wahacz i tuleje na wahaczu(u mnie tak było).

Za ściąganie samochodu, nawet przy idealnym przodzie, może być odpowiedzialna tylna oś, która nie trzyma "kąta".Może wybite tuleje, może zmęczenie materiału. Ale jeżeli twierdzisz, że masz luz na kierownicy i tak rzuca samochodem, to stawiałbym na przód.