MotoNews.pl

Crankwalk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej
Ostatnio przeczytałem na SR o zjawisku zwanym crankwalk:
CRANKWALK
Wcześniej jakoś zupełnie nie przyszło mi do głowy możliwość takiej akcji, a stanowi to jakieś zagrożenie dla silnika (głównie zmodyfikowanych, z mocniejszym sprzęgłem - TYLKO MANUALE)
Polega to na tym, że przy odpalaniu samochodu na wciśniętym sprzęgle, na wał korbowy działa znaczna siła poosiowa, dociskając go do panewki z prowadzeniem bocznym (przeważnie na ostatniej podporze), a przy rozruchu niema ciśnienia oleju. Przy splocie pewnych okoliczności może to prowadzić do wytarcia powierzchni bocznej tej panewki i przesunięcia wału do przodu silnika, co może powodować zatarcie na jednej z korb.
Ponoć nie występuje to zbyt często w oplach, ale lepiej dmuchać na zimne.
a to oznacza:
ZAWSZE ODPALAĆ NA LUZIE, BEZ SPRZĘGŁA !

Cytat:
ZAWSZE ODPALAĆ NA LUZIE, BEZ SPRZĘGŁA !

Albo kupić automat

A co niektorzy "starzy wykladowcy" dobrej jazdy zalecaja wlasnie odpalanie z wysprzegleniem,zwlaszcza w zimie,aby ulatwic rozruch silnika,hmm metoda byla poprawna jedynie w erze duzych fiatow?

Cytat:
metoda byla poprawna jedynie w erze duzych fiatow?

Nadal jest poprawna.

Ech panowie ....trza mieć wcześniej fiata by móc dobrze dbać o auto!

Łomatko... to jak odpalac? Do tej pory zawsze wciskalem sprzeglo, aby mniej obciazac rozrusznik (mimo ze i tak nie bylo roznicy czy z czy bez sprzegla). Dobrze, czy zle?

Eee,jesli accu jest dobrze naladowany,w pelni sprawna instalacja elektryczna,w tym rozrusznik,to sadze iz nie trzeba uzywac sprzegla,chociaz z wlasnego doswiadczenia jako uzytkownik T4 Diesla,to musze przyznac,iz w takich autach jest namacalnie zauwazalna roznica w odpalaniu auta. Ale szczerze mowiac zadko kiedy tak robie,pare razy,jak nie chcialo mi sie dbac o accu

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz_P dnia 2008-08-17 20:45:12 ]

na kursie argumentem za wcisnietym sprzeglem bylo to, ze olej w skrzyni jest zimny i w ogole jak dluzej postoi auto to moze sie cos tam pozlepiac, wiec lepiej ze sprzeglem dla ochrony skrzyni.

Czyli w/g ostatnich newsów nie należy zmieniać oleju bo stary ma lepsze własciwości smarne a druga nowość to odpalać bez sprzęgła. Czekam na kolejne newsy z szeroko rozumianego świata motoryzacji

Ja osobiscie sadze,iz takowych "przesadow" motoryzacyjnych nie nalezy brac pod uwage wzgledem wszystkich samochodow,wszystkich silnikow,kazdy ma inna konstrukcje, jedne sie szybciej sypna od wysprzeglania,inne od trudnego rozruchu na wypracowanym ,zimnym oleju w skrzyni. EEE,jezdzic panowie i tylko paliwo lac,zmieniac olej oczywiscie tez

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz_P dnia 2008-08-18 16:54:46 ]