MotoNews.pl

Stukanie/klekotanie podczas jazdy na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Jakiś czas temu założyłem sobie instalację gazową do mojej Astry F (silnik X16XEL) i podczas jazdy na gazie słyszę dziwne klekotanie z silnika (chyba z silnika, bo siedząc za kierownicą trudno ocenić, jednak wyraźnie z lewej strony). Klekotanie występuje tylko na gazie i tylko na obciążonym silniku (przyspieszanie, obroty pomiędzy 2000-3000). Podczas przegazowywania na luzie nic nie słychać. Podczas równomiernej jazdy jak również baaardzo powolnego przyspieszania też nic. Dopiero mocniejsze wciśnięcie pedału przyspieszenia wyzwala klekot. Jazda na benzynie również nie powoduje opisanych efektów. Ciekawe, że po przełączeniu z benzyny na gaz, stuki pojawiają się dopiero po przejechaniu kilkuset metrów. Przy przełączeniu z gazu na benzynę klekotanie cichnie natychmiast. Opisane efekty mają miejsce zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takim problemem?

Hmmm Wygląda mi to na spalanie stukowe, może być spowodowne np. zbyt ubogą mieszanką. Sprawdź skład spalin na analizatorze.