Spalanie dużo czy mało help!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jeżdże espero 1,5 16 V do niedawna miałem instalkę bedini silnik krokowy ze śrubą. Teraz mam Lovato reduktor i kme bingo s komputer. Irytuje mnie spalanie tego auta na tej starej instalce w miescie wychodzlio max 10,8 litra na 100km teraz nie moge się zamknać w 13 norma to 13,5 na 100. Jezdzilem juz do warsztatu gdzie mi wkaldali i kazda regulacja nie powodowala spadku zuzycia. Moze mi ktos powiedziec czy to norma dla tej instalki w tym aucie czy jednak mozna cos wyregulowac jeszcze

Możliwe, że na poprzedniej instalce notorycznie jeździłeś na lekko ubogiej mieszance i dlatego spalanie gazu było mniejsze. Ten komp (Bingo) jest dużo lepszy, mieszanka jest dużo bardziej stabilna, więc silnik dostaje tyle ile akurat potrzebuje, a w poprzedniej mogło być tak, że mimo iż silnik potrzebował więcej gazu to komp "nie wyrabiał" i mieszanka była uboga. Jak Masz laptopa to podepnij się do kompa LPG i przejedź się z nim na kolanach (prowadzi druga osoba). Wtedy zobaczysz, czy z regulacją jest wszystko w porządku, czasem dopiero w czasie jazdy wyłażą różne "chece". Jak nie Masz lapka, to zaproponuj to gazownikowi, myślę że jak porządny gość to nie odmówi.