2.5 V6 - jakie obroty przy 140?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Jestem w trakcie nabywania bestii B i takie pytanie mam:
Sprzedający twierdzi, że przy tym silniku z automatem przy 140km/h obroty powinny być około 3,5 tys, gdyż, jak to określił, "ten silnik jest wysokoobrotowy"... w mojej A 2.6i mam przy 140 3 tys. obrotów, sądziłem że powinno być tak samo bo skrzynia chyba jest ta sama w obu modelach?
Kolega w senatorze miał podobne relacje obrotów do prędkości jak w tym egzemplarzu, okazało się, ze miał walniętą skrzynię w ten sposób, że nie załączał się lock-up.
Co jest prawdą a co fałszem?
Pozdrawiam i dzięki z góry!
marcin

Dorzucę jeszcze jedno pytanie, bo mam problemy z wyekstrahowaniem odpowiedzi z archiwum
Gość sam mi pokazał, że się poci z uszczelki pod klawiaturą. Wspomniał o tym będąc przy kategorii "bagatela" . Czy faktycznie to bagatela? Sama naprawa pewnie w 200 PLN się zamknie, ale czy to nie świadczy o zbliżających się ostatnich dniach pompei? Nie znam dobrze silników od B stąd być może denerwujące pytania...

Cytat:
2006-05-19 19:17:23, marcinuh pisze:
Gość sam mi pokazał, że się poci z uszczelki pod klawiaturą. Wspomniał o tym będąc przy kategorii "bagatela" . Czy faktycznie to bagatela? Sama naprawa pewnie w 200 PLN się zamknie,

Same uszczelki 140 zł ściągnij przewód ze świecy a zobaczysz jak się poci

Cytat:
2006-05-20 09:53:56, robert1x pisze:

Załóżmy, że robotę mam za te 50 zyli (równowartość kraty piwa ). A o co chodzi z tym ściąganiem świecy? Zielony jestem w kwestiach mechaniki urazowej
pozdrawliajom was,
marcin

Cytat:
2006-05-20 09:53:56, robert1x pisze:

Robercik ,a co zrobiłeś już te swoje wypociny? bo jak nie to uszczelki 100zł po 50zł na pokrywe ,ale to na priva

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-05-20 15:13:23 ]

ja kupiłem nowe uszczelki i nic to nie dało no może na miesiąc, jutro bede robił na silikon i dokręcał na dwa razy raz b.lekko jak silikon stwardnieje to dokręce po 0,5 obrotu.

co do obrotów to jest ok. 3tyś/obr/min i to nie jest ani wysokoobrotowy ani nisko obrotowy silnik, wysoko obrotowe to są japończyki np. mój poprzedni honda 3 tyś przy setce na 5biegu. a mój ojciec w chrysleru ma 1600obr/min przy 100km/h.

w tej chwili w świecach mam pełen stan oleju
znalazłem uszczelki po 17zł za sztukę x4
[ wiadomość edytowana przez: OpelOmega dnia 2006-05-20 18:12:01 ]

[ wiadomość edytowana przez: OpelOmega dnia 2006-05-20 18:15:08 ]

O proszę, dopiero zauważyłem, że kolega po sąsiedzku . Jutro odbieram "moją" omcię na wyłączne użytkowanie (jezeli w czasie 100km trasy testowej nic nie wylezie z silnika - oby, bo blacharnia i cała reszta stan wyśmienity jak na 95...) i jeżeli eksperyment z siliconem się powiedzie to może zorganizujemy jakiś mini-zlocik połączony ze szkoleniem?
pzdr,
marcin

wczoraj uszczelniałem jeszcze raz i też jestem ciekaw, ostatnio też uszczelniałem miski skrzyni biegów, teź miałem z tym problem, nowe uszczelki z ASO założyłem klucz dynamo i po 3 miesiącach znowu wyciek niedawno poprawiałem na silikon jak narazie trzyma ale znowu jak długo.