Witam drodzy klubowicze.
Przedstawie wam krotki opis defektu silnika C30LE.
Otoz od okolo 8 miesiecy silnik na LPG na wolnych obrotach nie pracowal na 1 cyl. Sprawdzane bylo wszystko swiece przewody palec kopolka cisnienie a objaw pozostawal.Razem z Abigasem doszlismy do wniosku ze chyba juz tylko parownik.Zalozylismy drugi nowy jednak dalej to samo coprawda znacznie lepiej ale dalej brak zycia na 1 cyl.Nadmienie ze na benzynie wszystko bylo ok.W miedzyczasie dopadl mnie wyjazd do pracy do niemiec 750km w jedna strone.Pojechalem pojezdzilem wrucilem predkosci caly czas zedu 160km/h i dalej to samo.Po powrocie zrobilem uklad wydechowy zalozylem nowa sonde lambda i w drodze powrotnej mowie sobie ze przepale go na benzynie.Gdy wjechalismy do niemiec i dotarlismy do odcinka bez ograniczen przelaczylem na benzyne dalem czas okolo 20km spokojnej jazdy a nastepnie w palnik

.Bardzo szybko osiagnelem 214km/h ale znalazl sie niemiec w T4 i zajechal mi lewy pas.Po przymusowym przyhamowaniu dodaje gazu ale czuje ze cos jest nie tak.Po chwili zaczelo sie szarpanie po przelaczeniu na gaz objawy ustapily jednak po okolo 20 km powrucily.Zjechalem na parking podnosze maske a tam cala komora w oleju.Po wstepnych ogledninach wyszlo ze padl pierscien i mam 5 cyl. i 1 kompresor na ukladzie nr 1

.Senior dowiozl mnie do celu jeszcze 100km z predkoscia 70 km/h

.Po wyjeciu i rozebraniu silnika znalazla sie przyczyna.W miejsce starego wszedl nowy silnik z bardzo nietypowym nr seryjnym.Teraz smigam znow po drogach i zdobylem kolejne doswiadczenie ze oleju polsyntetyka lac nie nalezy bo bywaja problemy z cisnieniem na wolnych.
Zalaczam zdiatka
[ wiadomość edytowana przez: SENATOR dnia 2006-06-01 20:49:09 ][ wiadomość edytowana przez: SENATOR dnia 2006-06-01 20:50:57 ]