Jak uzyskać dobry bas w następującym przypadku?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam Passata B3 a w nim:
- Nakamichi cd40z
- jbl gto 6506
Woofery w dzwiach (czekają na wygłuszenie) i tweetery na podszybiu w fabrycznym miejscu. Interesuje mnie w jaki sposób uzyskać bas o wysokiej jakości. Słucham muzyki raczej w stylu rock, jazz, pop, elektroniczna. Nie interesuja mnie efekty w stylu łupania. Chcę usłyszeć bas, a nie czuć łupanie w krzyżu. Kiedy A. Clayton zmienia uchwyt na gryfie, to ja chcę to usłyszeć. Ważne dla mnie to:
- czystość dzwięku
- szybkość tegoż
- przyzwoita cena
- niewielka zajętość przestrzeni, choć bagażnik z kategorii dużych

Pzdr
MM

Cytat:
2006-06-07 16:03:30, Marcin_Marski pisze:
Interesuje mnie w jaki sposób uzyskać bas o wysokiej jakości. Słucham muzyki raczej w stylu rock, jazz, pop, elektroniczna... Chcę usłyszeć bas, a nie czuć łupanie w krzyżu. ... Ważne dla mnie to: - czystość dzwięku - szybkość tegoż - przyzwoita cena - niewielka zajętość przestrzeni, choć bagażnik z kategorii dużych Pzdr MM

Z Twoich preferencji wynika, że dobrym rozwiązaniem będzie subwoofer w skrzyni zamkniętej, która ma bardziej zrównoważone pasmo od pozostałych konstrukcji (oczywiście wiele zależy od glośnika). Dobrym rozwiązaniem jest glośnik 10" w skrzyni zamkniętej, Przeważnie zakres obudowy od 15 do 25L netto, mniejsza masa tak więc i szybsza reakcja na impulsy, jedynie ze skutecznością jest słabiej. Pozostaje tylko kwestia wyboru głosnika i wzmacniacza, który będzie go napędzał (rozsądną cenę pozostawiam na koniec )