| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2006-06-16 07:39:47 Na poczatek sprawdz czy to nie silnik LeanBurn... jesli tak to masz problem i na pewno sporo znajdziesz o tym na forum |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2006-06-16 08:31:25 O wlasnie Rogacek - Ty powinienes miec to w paluszku luzy zaworowe w Cari II 1.6 LB sa takie same jak w Cari E ?? ja wyczytalem tak: ssący 0,25 wydech 0,40 (+-0,05) - mam zamiar sie za to zabrac w poniedzialek wiec to dosc istotne... |
rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2006-06-16 08:43:19 co do luzów to nie pamiętam jakie powiiny być. robiłem to w tamtym roku ale mam sklerozę |
darek-d14 wieluń | 2006-06-16 10:59:06 Panowie, ponieważ jestem dyletantem w tej dziedzinie, oświećcie mnie jak spradzić czy to jest LeanBurn. A jeśli tak to w czym leży problem?
D14 |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2006-06-16 13:22:48 Poszukaj na forum - bylo tego sporo - najprosciej sprawdz gdzie jest ta sonda - jesli zamontowana w kolektorze wydechowym to LeanBurn (na uboga mieszanke) - jesli dalej na rurze wydechowej to jest to "zwykly" silnik... a tak przy okazji - masz instalacje gazowa ??? |
darek-d14 wieluń | 2006-06-16 21:48:48 tak, mam instalację od dwóch lat. A sonda jest umieszczona na pionowym odcinku rury wydechowej zaraz za kolektorem.
Swoja droga to właśnie "gazownicy" odczytali na swoim komputerze ze nie podaje mi syganału zmiennego tylko stały i problem mam zarówno na gazie jak i na benzynce.(mam na myśli "pływanie" na biegu jałowym i spadek mocy) |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2006-06-19 07:30:03 No i tak wlasnie jest z tymi "gazownikami" ten u ktorego bylem ostatnio tez klocil sie ze moj czujnik LB to zwykla 1-voltowa sonda lambda... i gadal ze sie zepsula bo "glupoty" wskazuje po prostu sie nie znaja - na czujniku LB nie da sie dobrze ustawic kompa gazowego - bo on pracuje w dwoch zakresach (nie wiem czy to dobrze doczytalem ale jak dziala na uboga mieszanke to od 0 do 0,4V a jak na bogata to od 0,4 do 1V) Sprawdz ta sonde gdzies indziej - tam gdzie maja o tym pojecie... aha - i przede wszystkim odczytaj kody bledow z komputera (bylo o tym na forum) - jak bylem u goscia na anilinowej w warszawce to wywalil mi calkiem sonde i grzebal w silniku bez niej...na wolnych obrotach sonda podobno nie ma nic do gadania...dzis jade do "gazownika" zeby podlaczyl mi zwykla sonde (wspawalem druga do rury wydechowej) do sterowania tylko kompem gazowym zobaczymy co z tego bedzie ![]() |
darek-d14 wieluń | 2006-06-20 00:05:31 dzieki za podpowiedzi i info na temat tej sondy. Doczytam sobie jeszcze o LB i może też coś wykombinuję. niestety w moich okolicach bardzo trudno o fachowca od japończyków. sami niemieckolubni
Piotrze jak bedziesz miał info o sterowaniu gazem które wymyśliłeś, to będę wdzięczny za dopisek do tej dyskusji. Pozdrawiam D-14 |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2006-06-20 11:37:23 No i podlaczyl mi ta druga sonde - jak na razie jest OK - przyspieszenie i dzialanie silnika na wolnych obrotach jest zadowalajace zobaczymy ile bedzie palic - gazownik twierdzi ze powinno mniej Darek-d14 - nie wiem jak jest u Ciebie kiedy komputer benzynowy nie dostaje wcale badz dostaje zle informacje od sondy... w nowszych autach jest tryb serwisowy - wtedy auto dziala jakby ktos polowe mocy mu zabral i duzo pali... u mnie w takim przupadku komputer benzynowy ustala sobie wartosc lambdy na domyslna-optymalna i nic wiecej nie robi bo to prosty uklad wtryskowy (nie mam nawet silnika krokowego do regulacji wolnych obrotow tylko srube) - koniecznie odczytaj kody bledow - przy czym zanim to zrobisz to zresetuj pamiec komputera i potem przez chwilke pojedzij na benzynie... bo na gazie czujniki LB totalnie glupieja w kompie gazowym nie mozna ustawic poprawnej emulacji lambdy dla kompa benzynowego (LB pracuje bardzo nietypowo) i komp benzynowy zawsze bedzie lapal bledy... dlatego ta jazda na benzynie da Ci jakies informacje...[ wiadomość edytowana przez: Piotr_Dzialdowo dnia 2006-06-20 11:38:25 ] |