Radio w 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam zamiar zamontowac radio. Jednak nie mam pojecia jakie glosniki zamontowac. Fabrycznie sa zamontowane zaslepki na glosniki, ale spec mi powiedzial ze wejda tam tylko 8, a najmniejsze dostepne w sklepach to 10. Moze lepiej w dzwiach, tylko czy tam sie 10 zmieszcza, a moze na tylnej polce. Moze ktos wie jak rozwiazac ten problem?
Pozdrawiam

Witam !
Ja mam wprawdzie samare, a z 2107 nie mialem zbyt wiele do czynienia, ale niemozliwe zebys nigdzie nie mogl dostac 8 - jak nie w sklepie to popatrz po gieldach, na pewno cos znajdziesz.
A jesli chodzi o glosniki w drzwiach to przy montazu niestety sporo roboty zeby byl jakikolwiek efekt... przynajmniej w samarze
Pozdrawiam !

hej!!
głośniki 10 też zmieścisz,tylko nie przykręcisz ich na wszystkich śrubkach,ale jak dokręcisz dobrze na jednej,to będzie ok.
ja tak mam w swojej siódemce i jest dobrze.
możesz jedynie mieć mały problem,żeby je wsunąć do środka,ale to tylko niewielki mankament-kilka minut i po sprawie.

co do tylnej pólki,to Ci za wiele nie powiem,bo dopiero się przymierzam(jakiś czas z resztą) do zakupu.ale na pewno trzeba ciąć teraz pozostaje tylko kwestia-jak dużo trzeba wyciąć. proponuję żebyś sobie zmierzył średnicę głośnika,który chcesz tam wstawić i porównał to z takim wzmocnieniem półki,które będziesz mógł obejrzeć od spodu w bagażniku.
chodzi mi o to,że może uda Ci się zmieścić głośniki bez przecinania tego metalowego rusztownania,a tylko wstawisz je między blachę.
ale tak czy inaczej musisz wyciąć otwory w plastiku na tylnej półce.
najlepiej go zdejmij i obejrzyj to sobie dokładnie i wtedy dobieraj głośniki.

powodzenia...

[ wiadomość edytowana przez: magik dnia 2003-12-07 19:11:21 ]

Cytat:
2003-12-07 14:47:47, andy247 pisze:
(...) spec mi powiedzial ze wejda tam tylko 8, a najmniejsze dostepne w sklepach to 10. Moze lepiej w dzwiach, tylko czy tam sie 10 zmieszcza,(...)

zmien speca. 10" wchodza bez problemu, awet z duzym magnesem. Musisz tylko wygiac nieco blaszane narozniki (jak zdejmiesz maskownice, zajarzysz o czym mowie) i powiercic nowe otworki do mocowania. A jesli mas z tweeterem, to jeszcze chyba muszsz wyciac dziurke na niego w maskownicy. Reszte opisze, jak bede mial chwile. W tylna pole bez cieciaq blach malo co wejdzie raczej....
jutro postaram sie opsac szerzej.

Byłem tego pewien, ze adasco opowie o montowaniu glosnikow w tylnej polce

glosniki da sie zamontowac w drzwiach, w przednich, pod klamka jest troche miejsca i szyba sie bedzie otwierac, tak ma zrobione Q100.Bodajze 13 ma tam wsadzone.

Witam
ja mam małe głosniki w desce , a tylnie większe, takie w kolumienkach pod siedzeniami, nawet fajnie toto gra, tylko przy gwałtownym hamowaniu wyskakują czasem pod nogi, ale cóż , prowizorka jak zwykle jest najtwalsza
qrcze , zima psuje mi humor, pogrzebałbym sobie coś przy aucie, ale jest zimno i ciemno, tak wielu rzeczy mnie zdazyłem zrobić przed zimą..

Z tylu tniesz blache...u mnie byla szyba dodatkowo wyciagana bo inaczej bym nie doszedl tam, wstawilem do tylu 20-stki... wiekszych nie moglem bo mam duza butle.

Pozdro.

no ja tez mam kolumienki pod siedzeniami

MONTAZ w polce tylnej

porzeba: checi, czas, wyrzynarka z brzeszcotem do metalu lub pila, srubokrety, lutownica, zolacja, cos do wytlumienia, dlugie sruby, tulejki dystansowe (lub gotowe sruby dystansowe o dlugosci dobranej indywidualnie - w "praniu" wyjdzie), ew. pierscien dystanowy (sklep z radiami - szukaj), ze dwa czteropaki.

zakladam, ze gazu nie masz i przewody pociagniesz sam. Butla nie jest prtoblemem, ale zawadza.
wiec demontaz:
PIWO
-zdejmujesz tylne siedzzenie.
potem gorne mocowanie pasow
-potem z slukow te plastkowe boczki
-teraz polka: ostroznie odginasz jezyczki na krawedzi (kapniesz sie o czym mowa, jak zobaczysz)
-polka schodzi
PIWO
terarz przymiarka (zaleznie o typu glosnikow) i:
-mozesz je uniesc nad blache na dystansach, tak zebuy wystawaly kapke nad polke (ale tu dla estetyki potrzebny pierscien duyystansowy tez), albo unosisz tylko tyle, zeby wyszly rowno z polka....PIWO
-i teraz tniesz blache, zaczynajac od srodka (dobrzze narysowac linie) - uzywajac wycinarki z przeszczotem do metalu) W bagazniku poloz mokra szmate, bo sie nasyfi, a szmate wyrzuc ostroznie, zeby opilek nie wlazl w lape (boli jak sk...n)
PIWO
wyciete, pasuje, montujesz do polki glosnik, dystanse itp (od gfory oczywiscie), baczac na stykui glosnika i ew, zawijasz je izolacja (to tak czy siak nie zaszkodzi) - kable lepiej lutowac.
PIWO
polke wycinasz analogicznie jak blache, przymierzwszy wczesniej maskownice i wszystko razem.
tniesz np. grotem lutownicy lub goracym drutem, rownasz pilnikiem.
PIWO
pasuje, to skladasz o odwrotnej kolejnosci, ale w miedzyczasie miedzy plastik polki a blache wsadzasz jakies wytlumienie: moze to byc gabka, moze welna mineralna (mozna stare kolumny wybebeszyc)
PIWO
zakladasz maskownice i gotowe.
PIWO.....
glosniki sa zabezpieczone przed kradzieza, bo ich sruby sa pod platikiem, do gory ich nie wyjmiesz, do dolu tez nie....

a teraz proponuje zapamietac nazwe watku, bo juz chyba 3 raz opisuje.
jesli sa pytania, chetnie odpowiem.
na zlocie chetnie pokaze.
milego rżnięcia

Witam
hmmm Adasco, podoba mi sie ten harmonogram
musze go wyprobowac, czy zmieszce sie w rezimach technologicznych?
uda sie czy nie, ale w końcu zamontuje głosniki na stałe

perfekcjonalistyczna metoda Towarzyszu Adasco..!!
sugeruję posade w dziale Planning&Development
musze się nauczyć jak doskonale montować głośniki...
jako że kwilowo nieposiadam ani głośników ani radia będe ćwiczył na czteropakach...!!

pozdrawiam i życze miłego odsłuchu...

Adasco ja mam pytanie do ciebie:

Czy taki piwnych charmonogram, nie ma wpływu na tolerancje błędów.

moim zdanie z tym niema problemu!!
ten piwny charmonogram imituje Incredible surround!!
zresztą po 2 czteropakach wszystko jest Incredible...buahahaha

a ja mam pytanko, czy ktos z was widzial glosniczki w tylnych drzwiach w ladzie 2107, planuje wstawic tam 3drozne 13, da rade ?
pozdrawiam

W tylnuch to i nie zabardzo ale ja mam z przodu pociętą tapicerkę.Z tyłu myśle że 13 wejdą spoko.

Do tyłu wchodzą na styk 20 natomiast do przodu zamontowalem przepraszam zamontowali mi 16 w drzwi przednie , w każdym bądż razie jak będziesz kupował jedż do firmy która sie tym zajmuje na codzień doradzą ci i pamietaj najlepsze glośniki plus chuj... montaż efekt będzie gówniany zamontuj lepiej tańsze głosniki a za to montaz profesjonalny z wygłuszeniem drzwi

Adasco powiedział chyba wszystko w kwestii montażu głośników. Bo adasco specem est.

Ale jesloi ktoś ma z butle z LPG, wtedy gorzej.
Ja rozwiązałem tę kwestię w porozumieniu ze znajomym stolarzem (i adaśkiem oczywiście).
Z tyłu mam ukośną skrzynke drewnianą,(obitą, wygłuszoną) tam sobie siedzą głośniczki i bardzo przyjemnie grają.
Minusem takiego rozwiązania jest to że pasażerowie tylnej kanapy maja głośniki na wysokości głowy i niezawiele słyszą jeśli radyjko pogrywa ciut głośniej niż normalnie. ( Ale czy to jest mój problem???? )

Witam.
Ja natomiast wrzuciłem se z przodu 8 i narazie mi starczają.Z tyłu w bagażniku skrzynia 60 litrowa a w półce 2 porty basowe .Do tego jeszcze koło tylnych wywietrzników na wysokości głowy siedzą gwizdki.Gra to w miare i stereo też siakie takie jest.
Nie ukrywam że wycięcie otworów mi zajęło prawie pół dnia , ale czego sie nie robi dla dobrze brzmiącego C.A.
pozdro.

I dlatego wole kombi od "7".
Z miejscem na głośniki niema problemu, bo go niema .
Ale za to da się pociąć tapicerke z przodu i do tyłu wejdzie duza skrzynka z basem.