Bezołowiowa w malanie 89

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zalałem właśnie na próbe 6 litrów bezołowiowej, czy może stać sie coś niedobrego?

możesz lać ale nie powinieneś bez przerwy...

raz na cztery tankowania nalej zwykłe Pb, tak słyszałem i tak robię...na shellu można kupić specjalny dodatek (tam nie mają Pb), kosztuje coś 30-35 zł i starcza chyba na 1000l

6.05 i 7.05 początek końca

[ wiadomość edytowana przez: widynek dnia 2003-05-06 15:27:55 ]

ja dolewałem olej do kosiarek dwusuwowych (fader mi poradził) nkrętke oleju na 10l paliwka i wszystko było ok bo podobno bezołowiowa jest bardziej sucha...

Sorki Lunatic,ale nic nie qmam...Po pierwsze do dwusuwu TRZEBA dolewać olej.Po drugie dwusuw nie posiada zaworów,a co za tym idzie gniazd,które to właśnie dawniej nie były odpowiednio wzmacniane,a które to gniazda były chronione przez związki ołowiu zawarte w benzynie"ołowiowej".Po trzecie bezołowiowa nie jest "bardziej sucha" .Możesz lać bezołowiówkę,jednak właśnie raz na cztery tankowania nalej U95(bo chyba E94 już nigdzie nie ma?).Pozdrawiam!

NIE MA BATA NA POLSKIEGO FIATA!
-to nie moje są słowa,to legenda ludowa

[ wiadomość edytowana przez: kaovietz dnia 2003-05-06 23:06:47 ]

no to w takim razie wycofuje się...sorki ale czasem słucham rad starszych...

możesz lać bez obaw, podobno mogą paść gniazda zaworowe, ale jak będziesz lał co jakiś czas to nic sie nie stanie

No to dzisiaj odbyłem pierwsze jazdy i ... lipa. V-max to 60, inaczej ksztusił się i tracił zupełnie moc. No niewiem. Zaraz jade zalać go uniwersalną. zobaczymy co zagada.

bardzo dziwne, w moim '90 nie ma róznicy na czym jeżdże (Pb95 czy U95)

Ja dziś też zalałem pierwszy raz bezołowiówki. .Rożnicy nie ma i być chyba nie powinno. W każdym razie nie w zewnętrznej charakterystyce. Jedyne co dostaje w dupę i o tym nie wspomina to gniazda. Dopiero jaki sie sypną to zaczynają się problemy. Pojeździmy zobaczymy. Teraz spróbuję zalać 98. Zobaczymy czy jest różnica.
Nara.