Wymiana silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Obecny silnik w aucie Toyota Corolla - 1.4 16V. Rocznik auta `95. Pisałem już w innym dziale na temat instalacji gazowej i teraz pytanie odnośnie silnika. Troche muli mi ten silnik bo jest nie ma co ukrywać dość słaby. Czy istnieje możliwość zamontowania mocniejszego silnika powiedzmy 1.8 bądź 2.0 i czy byłoby to wogle opłacalne ?. Bo rozumiem że jak założe teraz instalacje gazową a potem wymienie silnik to może nie współgrać ze sobą prawda ??. Więc pierwszą rzeczą powinna być wymiana silnika?. Może ktoś zorientowany podać cenę takie wymiany silnika jeżeli taka opcja wchodzi w grę?.

Pozdrawiam

Standardowo w tych autrach były silniki 1,6 4A-FE, a w wersji amerykanckiej czy kanadyjskiej ładowali tam jeszcze 1,8 7A-FE w automacie.
2,0 ciężko będzie tam upchnąć, a 106-115KM z 1,6 w zupełności wystarczy na to auto.
Pozdro.

Ok dzięki za info a możesz powiedzieć tak w przybliżeniu ile by koształa taka wymiana na silnik o mocy 1.6 ?.

Cen szukaj na Alledrogo i innych aukcyjnych stronkach.
Pozdro.

sama robota wymiany silnika to ok. 500-700zl

Cytat:
2009-07-14 10:27:35, Cromm pisze:
sama robota wymiany silnika to ok. 500-700zl

Ale chyba na taki sam model. Rzeźba z wiązkami, ECU itd., to musi kosztować. Ja bym się nie brał za takie coś nawet za 1000,-
Pozdro.

Cytat:
2009-07-15 00:34:29, Perzan pisze:
Ale chyba na taki sam model. Rzeźba z wiązkami, ECU itd., to musi kosztować. Ja bym się nie brał za takie coś nawet za 1000,- Pozdro.

Zdecydowanie na taki sam model - cena warsztatowa.

Co do, tak zwanego, SWAPa, to koszty są kilka(naście) razy wyższe, jeśli chce się to zrobić naprawdę dobrze.

Z podstawowych problemów ( pomijając elektryczne, które potrafią dać do wiwatu ), to inne chłodzenie, węże od klimy, wspomagania, często inne zawieszenie, hamulce itp...

Ale, jak widać, rzeczy niemożliwych nie ma.

Podstawa to dobry dawca i sprytny mechanik...

pzdr

widzialem smigajacego SWAPa w corolli na 3s-ge rzezby troche bylo ale jak najbardziej jest mozliwe o kosztach niestety nie wiem. tu masz filmik z kamionek http://www.youtube.com/watch?v=RVChsKnqWc0 probuj sie z nimi skontaktowac to sie moze cos wiecej dowiesz. jak zalezy Ci na zrobieniu ciekawego i szybkiego auta to fajny pomysl -zrobic potworka z rolki, ale jak chcesz po prostu szybkie auto to zastanowilbym sie nad zmiana samochodu, albo swap na 1.6 i turbo