Blokowanie ciegna gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem od czasu do czasu gdy silnik pracuje przy ruszniu z miejsca odczuwam blokade pedalu ,natomiast w czsie normalnej jazdy to jest zwalnianiu przyspieszaniu jest wszystko ok. sprawdzałem linkę ale wyglada na nieuszkodzoną nawet trochę wpuściłem wd40 do pancerza, czy może to być wina przepusnicy co o tym sądzicie.

Miałem tak że po postoju, przy naciskaniu gazu był wyczuwalny opór natomiast po jego pokonaniu wszystko chodziło już normalnie. Najpierw działo się tak po dłuższym postoju, potem też po krótszych. W czasie jazdy było ok.

Linkę też sprawdziłem - przed odpaleniem auta popatrzylem pod maskę i stwierdziłem że linka chodzi lekko, natomiast samo cięgno na przepustnicy nie chciało się dać obrócić. Po mocniejszym szarpnięciu zaczynało chodzić normalnie.

Po czyszczeniu przepustnicy przeszło. Koszt u mnie - 50 zł ale za to teraz jest faaajnie...

A i jeszcze jedno. Trzeba było zdemontować całą przepustnicę bo po czyszczeniu "na aucie" efekt był mizerny...

Ponoć samemu można to czyszczenie zrobić ale ja nie wiem jak...

[ wiadomość edytowana przez: Pigletto dnia 2006-08-03 18:31:45 ]

dzieki za informacje znalazłem w starszych postach temat już kiedyś poruszany czyszczenie przepustnicy problem w tym że niewiem jak do tego podejść czy jest to skomplikowane zdemontowanie przepustnicy ja mam inst.gazową silnik 3sef

4 śruby i jest Twoja
Tylko zapamiętaj dobrze gdzie która rurka od podciśnienia idzie
I nie ruszaj przypadkiem TPS'a jak nie masz problemów na jałowym i z przyspieszaniem.
Pozdro.