Corolla 1,4 3d 1998 - Wysokie Spalanie POMOCY...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Jestem troche zaniepokojony spalaniem mojej toyoty. Zalałem do pełna i przy 450-460 przejechanych kilometrach juz mi sie powaznie rezerwa swieci mysle ze przejade max 500-510km. Do baka weszlo 43 litry wiec spalanie wychodzi około 9 litrów!!! Co prawda caly bak wyjezdzilem po miescie na krotkich dystansach ale mimo to toyoty maja przeciez opinię aut oszczędnych poza tym jezdze naprawde spokojnie do 3000 obrotow.

Mam nowe swiece i filtr powietrza...... co jeszcze moze byc odpowiedzialne za tak wysokie spalanie??

I jeszcze jedno na wolnych obrotach mam 500, moze to ma jakies znaczenie, a moze jechac na komputer do serwisu ? ?
Sam nie wiem prosze o pomoc.

Pozdrawiam.

No wychodzi cos ponad 8.5,Jak dla mnie ok , na miasto i krotkie trasy na niedogrzanym silniku. Lepiej w trasie sobie zmierz spalanko.

[ wiadomość edytowana przez: CzapCzap dnia 2006-10-02 20:22:28 ]

Obawiam się, że jest to normalne spalanie na mieście.

Cytat:
poza tym jezdze naprawde spokojnie do 3000 obrotow.

Zacznij jeździć do 2500 obr.

Cytat:
I jeszcze jedno na wolnych obrotach mam 500, moze to ma jakies znaczenie, a moze jechac na komputer do serwisu ? ?

Zanim odwiedzisz ASO, zajedź na Warszawską na dawnym terenie Pasmanty (zawsze to taniej)

P.S. Przyjeżdżaj na spoty, zapraszamy

A ja proponuję sprawdzić działanie sondy lambda.

W weekend szykuje mi sie trasa okolo 900km wiec zobaczymy ile tak naprawde pali na trasie.

Pozdrawiam.

Jaki masz silnik ?

4E-FE w E-10 z przebiegiem rzedu 200tys km pali 7.5l/100 ( tyle u mnie) a E-11 z przebiegiem ok. 100tys jakies niecaly litr mniej i to wszystko w 1 i 2 przypadku w obrotach ok. 3000obr/m.

model E11 silnik 4E FE przebieg 125 tys.

Nie znam się na benzyniakach ale te obroty 500rpm to chyba nieco za niskie. Nie trzęsie budą?

ja mam wrażenie że przy krótkich startach w mieście takie spalanie to i tak wzór...

Kadett 1.3 w trasie schodził mi do 5.5 litra, a w mieście to i 15 potrafił łyknąć jak na zimno cały czas chodził...

pzdr

Właśnie, a temperaturę optymalną to silnik osiąga?

Cytat:
2006-10-03 19:52:30, MisiekII pisze:
Właśnie, a temperaturę optymalną to silnik osiąga?

A no wlasnie tez sie zdziwilem jak golfa kupilem ze palil 10 litrow po trasie ...... termostat padniety , sprawdz to.

Cytat:
2006-10-03 19:46:40, MisiekII pisze:
Nie znam się na benzyniakach ale te obroty 500rpm to chyba nieco za niskie. Nie trzęsie budą?

Delikatnych wibracji dostaje.

Termostat jest ok. Auto bardzo szybko osiaga odpowiednia temperaturę.

Cześć
To spalanie nie jest wcale wysokie mam kilka miesiecy własnie taka corolle 4E-FE z 98r 3 drzwi u mnie obroty na jałowym biegu i rozgrzanym motorze sięgaja 600 obr/min wiem ze powinno być 700+-50.
W trasie wychodzi mnie 5.6 a miasto 8,5 to i tak nie wiele w Escorcie z 92r motor 1.3 miasto wciągało E95 az 10l
Zrób coś z tymi obrotami a spalaniem sie nie martw
Tak na marginesie poszukaj o regulacji obrotów na jałowym biegu a jak już zrobisz to podpowiedz jak je podciągnąc u mnie do 700
Trzymaj sie

Cytat:
2006-10-04 17:45:08, Arenty pisze:
Cześć To spalanie nie jest wcale wysokie mam kilka miesiecy własnie taka corolle 4E-FE z 98r 3 drzwi u mnie obroty na jałowym biegu i rozgrzanym motorze sięgaja 600 obr/min wiem ze powinno być 700+-50. W trasie wychodzi mnie 5.6 a miasto 8,5 to i tak nie wiele w Escorcie z 92r motor 1.3 miasto wciągało E95 az 10l Zrób coś z tymi obrotami a spalaniem sie nie martw Tak na marginesie poszukaj o regulacji obrotów na jałowym biegu a jak już zrobisz to podpowiedz jak je podciągnąc u mnie do 700 Trzymaj sie

No wlasnie tylko co zrobic z tymi obrotami bylem na komputerze i nic wszystko ok...