Zainstalowanie klimatyzacji w Espero 1.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Czy od strony ekonomicznej ma sens zainstalowanie używanej klimy (co raz więcej rozbitków na szrotach) w naszym sympatycznym autku (version one point five) ? Przejrzałem WYSZUKIWARKĘ i nie znalazłem porady. Czy skraplacze są naprawdę kiepskiej jakości i do tego drogie ? Jeśli warto adoptować, to gdzie kupić, kto mógłby zamontować i za ile ?

pozdrawiam

Art Media

P.S. Musiałem sprzedać Focusa z klimą i obawiam się, że w lato będzie mi jej brakowało, a o tej porze roku jest szansa na korzystniejsze negocjacje cenowe.

Cytat:
2007-02-04 22:18:51, artmedia pisze:
Witam ! Czy od strony ekonomicznej ma sens zainstalowanie używanej klimy (co raz więcej rozbitków na szrotach) w naszym sympatycznym autku (version one point five) ? Przejrzałem WYSZUKIWARKĘ i nie znalazłem porady. Czy skraplacze są naprawdę kiepskiej jakości i do tego drogie ? Jeśli warto adoptować, to gdzie kupić, kto mógłby zamontować i za ile ? pozdrawiam Art Media P.S. Musiałem sprzedać Focusa z klimą i obawiam się, że w lato będzie mi jej brakowało, a o tej porze roku jest szansa na korzystniejsze negocjacje cenowe.

wg mnie lepiej sprzedać 1,5 i kupic 2,0 z klimą
Piszę to ja, którym się porwał na własnoręczny montaż klimy do 1,8 (jak do tej pory działa, choćnie obyło się bez awarii - pękł przewód)
Z używaną klimą jest mnóstwo kłopotów - nigdy nie wiesz czy działazanim nie zamontujesz, osuszacz/akumulator otwarty na parę dni traci swoje cenne właściwości, sprężarka może nie dawać ciśnienia, kłopoty z połączeniami elektrycznymi i najgorsze - montaż parownika, który wymaga rozmontowania połowy wnętrza...

klima w 1,5 rzadko występowała i trafienie takiej na szrocie tofuks niesamowity.
Z drugiej strony różnica między 1,5 a 1,8/2,0 (po 1997 r.) polega na innym mocowaniu sprężarki i innym jednym przewodzie (albo dwóch)

Jeśli jednak masz zaparcie to rzecz jest do zrobienia...
Mnie graty kosztowały 400 zł+duperele typu śruby, nowe oringi, pasek, do tego nowy skraplacz 300 + nabicie 200. W sume wyszło 1200 zł, ale montaż przeprowadziłem sam