Właściwości gazu - wplyw na wskazania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dane: Inst I gen. butla śląska w kole,parownik lovato, elektr. Lecho

Pytanie 1.: Czy właściwości chemiczne gazu mogą wpływać na wskazania poziomu/rezerwy etc.

Pytam dla tego, że ostatnio zatankowałem raczej kiepski gaz mimo że stacja orlenu była nowiutka i świeżo posadowione zbiorniki. Dało się to odczuć przez brak mocy, kichanie i paskanie silnika.

Ku mojemu zdziwieniu kontrolka rezerwy zapaliła mi stanowczo i na stałe jakieś 50 km wcześniej niż normalnie (50km to jakieś 5l gazu).
Pomyślałem że bydle zechlało więcej niż zazwyczaj, ale po zatankowaniu na "swojej" pewnej stacji wlazło tyle ile trzeba z przeliczenia przejechanych kilometrów.

Pytanie 2. Czy po długim postoju możliwe jest rozdzielenie się frakcji LPG w zależności od ciężaru właściwego na propan i butan?

Z moich doświadczeń to właśćiwości októrych piszesz nie mają wpływu na wskazania poziomu gazu przyczyna może być prozaiczna tak jak kiedyś ja mialem to jest zwarcie lub przebicie na kabelku który zazwyczj biegnie pod samochodem może być gdzieś przetarta izolacja,ja tak miałem a zwłaszcza w dni wilgotne.