MotoNews.pl

Swap 1.5 12 V na 1.5 12 V :P

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam do tej pory skompletowalem juz osprzet i caly silnik od accenta I i mam w planach wsadzic go do mojego sCoupe. Jak to bedzie wygladac i jak przebiegnie wymiana bede pisal w miare na bierzaco

POZDRAWIAM!!!!!

Jesli miales g4ek(alpha) i zakladasz (g4ek(alpha)) to nie bedzie probemu zadnego, ewww kolektory wydechowe moga sie roznic miedzy serjami...

To bedzie wymiana silnika od scoupe na silnik od Accenta I. Jedyna najwidoczniejsza roznica to zaplon. U mnie jest kopulka a w accencie dwie cewki. Sposobem na to bedzie wymiana komputera, ktory tez posiadam. No sam jestem ciekaw jak to wyjdzie.

POZDRAWIAM!!!!!!!

a skrzynia nic nie ruszasz
w zasadzie ja tez kiedys myślałem na takim posunięciem
pamiętaj tylko o jednym skrzynia w scoupe jest inna
a przełożenie 5 biegu jest inne w wersjach gt ni z w n/a

Wiem ze sa inne przelozenia, ale gadalem z kolesiem co niby sie w tym orientuje...na tym podobno troszke bedzie cierpial silnik ale polepszy sie dynamika... Niewiem wszystko wyjdzie w "praniu" Poki co silnik lezy w garazu i czeka na odpowiedni moment Niech juz sie zrobi cieplo ...

POZDRAWIAM!!!!!!

Nie martw sie skrzynią - nie powinno być wiekszych porblemów (to nie kłopot dla silnika - ewentualnie bedziesz miał wyższe obroty przez to ciut głośniej i pewnie wiecej paliwka - dla silnika nawet moze sie okazać lepszym rozwiazaniem), a co do przekładki - jak będziesz robił to opisuj co jest/czego nie było, co nie wyszło/ co cię zaskoczyło (dodatnio/ujemnie) itd.
Trzymam kciuki
I oby do wiosny.
Pozdrawiam.
Misio

Bede wszystko pisal Narazie silnik musze ladnie umyc zmienic uszczelki pod deklem i miska olejowa i bedzie sie myslalo...

POZDRAWIAM!!!!!!

No Panowie pierwszy ZONK. Silnik kupilem jako w 100% kompletny i sprawny,a tu jednak mozna sie naciac. Wczoraj silniczek postanowilem umysc i przygorowac do malowania. Tylko jak juz umyslem zachcialo mi sie odkrecic pokrywe i zobaczyc glowice... No i co mi sie rzucilo w oczy?? Przy jednym zaworze brakuje tzw."miseczki"(przynajmniej tak nazwal to moj tata) No i fajnie bo teraz bede musial gdzies to znalezc. Chyba ze bedzie pasowac od mojej glowicy w s-coupe....

POZDRAWIAM!!!!!!!!!

Witam

znow wracam do tematu bo rozpoczalem kolejne czynnosci
Po sprawdzeniu silnika do wymiany okazaly sie dwa hydrauliczne popychacze ( 40zl szt ) i zimering z wałka rozrzadu ( 8zl ). Teraz tylko czekam na termin odstawiania samochodu )

POZDRAWIAM!!!!!!

To daj znać jak juz bedzie gotowy.
I pochwal sie jak to wyszło - fizycznie (co fajnie co niefajnie) oraz jak finansowo.
Pozdrawiam.
Misio

Witam
Panowie szczerze odradzam wam zmiany silnika scoupe na accenta...
Problemy jakie z tego wynikaja przerastaja nawet mojego mechanika... Nie tylko roznica miedzy naszymi silnikami polega na roznych lapach...ale nawet skrzynia nie pasuje na wszystkie sroby.Teraz szukam kola pasowego na wale bo w scoupe jest inne a w silniku jaki kupilem go nie bylo.Bardziej mnie jednak przerazilo to ze instalacja z accenta nie da sie polaczyc z instal. ze scoupe.Pomoc mi ma elektronik ktory zarazem jest moim mechanikiem Licze ze nam sie to wszystko uda.Tylko naprawde przestrzegam przed wszystkimi problemami.... Jest ich mnostwo.... Sam sie tego wszystkiego nie spodziewalem.....

Pozdrawiam wszystkich!!!!

a niby takie takie same a jednak

a co jest bardziej rozbudowane, kablowo i czujnikowo , bo mi sie wydaje że scoupe,

To ciezko ocenic, ale chyba masz racje. Accent ma wiecej rzeczy ukrytych w komputerku. W scoupe wszystko idzie z komputera do czujniczkow i dopiero do silnika. Mimo wszystko wiazki sa podobne...

Tez myslalem ze te silniki sa takie same...... lol

POZDRAWIAM!!!!!

Nadal trzymamy kciuki i czekamy na maila:

"Już wsadzone - jeździ PIĘKNIE !!"

Pozdrawiam.
Misio

No chcial bym powiedziec ze juz jechalem moim scoupe na silniku accenta... Zmana w mocy jest odczowalna ale nie jest to kosmiczna zmiana. Niestety samochod nie jest jeszcze skonczony.. n ale powoli wszystko idzie w dobrym kierunku. Problem polega na tym ze w wizce z accenta nie mozemy znalezc przewodu do sondy lambdy..... jak kazdy wie to dosc spore utrudnienie. No i po za tym zostalo nam jeszcze kilka przewodow ktore nie wiadomo gdzie powinny byc....

bede jeszcze pisal....

Pozdrawiam

sorry, ale czegoś tu nie rozumiem; przekładałeś taki sam silnik, tzn. to samo oznaczenie kodowe, czy tylko silnik o podobnej pojemności skokowej i takiej samej liczbie zaworów???

No niestety silnik scoupe i accenta nie sa takie same. Szczegolnie ze ja mialem wersje turbo(z padnieta turbina).Silnik accenta nawet nie ma takiego samego oznaczenia jak sie okazuje.... Wiec to silnik o podobne pojemnosci i takiej samej liczbie zaworow.

Pozdro

Po tak dlugim okresie samochod wreszcie jest w moich rekach. Zmiana poki co wydaje sie korzystna Jedyne co musze w tym momencie priorytetowo robic to sprawdzic zbieznosc.... Chyba po odpinaniu wahaczy cos sie zmienilo. Jak narazie jest OK

Pozdrawiam!!!!!!

Gratuluje !!
Mam nadzieje ze jak wróce z urlopiku to zobaczę ten swapik na żywo
Pozdrawiam.
Misio

No mysle ze nie bedzie problemu. Ostatnio bardzo duzo jezdze po polsce( najwiecej do lodzi ). Teraz bede mogl aczac troszke jezdzic moim hultajem... Jesli cos to napewno dam znac.

POZDRO