Łada się gotuje w korku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Panowie mój problem jest taki: Mam samarke 1,3 z 1991r (więc części układu chłodzenia pewnie są też z tego roku) kiedy jade wskazówka temp cieczy chłodzącej jest na normalnym poziomie (u mnie troche poniżej środka=pionu) ale w momencie kiedy stanę na światłach ta się zaraz podnosi i włącza sie wentylator... troche schłodzi wyłączy się ale za minute sie włącza więc praktycznie jadąc przez miasto caly czas jade na włączonym wentylatorze.... jak wyjade za miasto na trasie temp jest normalna

Co może być przyczyną?? już mi majster powiedział że to mozę być wina czujnika temp.. więc go wymieniłem i chociaż wentylator sie włacza ale Władzia nadal sie grzeje na postoju czy w korku i boję sie zeby jej nie przegrzać, bo nawet przy właczonym wentylatorze temp jest podniesiona w stosunku do normy.

Czy może jest to wina starej chłodnicy nie wiem kamień, osad czy coś w tym rodzaju czy może termostatu (ale chłodnica jest ciepła na całości od góry do dołu) wadliwej instalacji gazowej (ale z nią też nie ma problemu) a może jest jakaś inna przyczyna??

Jak coś wiecie na ten temat piszcie na forum albo prosto do mnie wszwedd@interia.pl[addsig]

tez jestem ciekawy

wyglada na to ze ci sie nieotwiera duzy obieg chlodzenia , mialem podobny problem i wlasnie czujnik sie zacinal wiec sprawdz

Koz3er - chyba miałeś na mysli termostat ?

o tak sorry . Dzieki za poprawienie mnie Leszku

Dzięki za info Mam juz kupiony nowy termostat tylko leży sobie i czeka na lepsze czasy wymienie i zobaczymy czy coś się poprawi... Uda mi się to zrobić samemu?? o czym musze pamiętać??

musisz pamietac zeby dobrze to zrobic
tak myslalem u mnie jest chyba to samo
bo termostat jakim dziwnym trafem mam pokrzywiony

zapłon tez wyreguluj... i odpowietrz układ a jak chcesz to mozesz nawiercic diurke w termostacie i bedziesz miał stały obieg wody ale w zimie trzeba obowiażkowo zasłaniac chłodnice

tak z ciekawosci -> jakby sie nie zalaczal duzy obieg to wlaczalby sie wentylator?
co do nagrzewania sie, to u siebie zmienilem chlodnice, termostat i w korku dalej sie nagrzewa, wlacza wentyl itd - przeciez po to jest. za to wg mnie mozesz sie zastanowic nad dorobieniem recznego wlacznika wentylatorka - proste i calkiem przydatne co do wymiany termostatu to zwroc uwage na stan rur gumowych (i ew wymien) oraz uwazaj (nieciagnij mocno) tych co ida do chlodnicy, bo tam sa plastikowe wyloty. no i najlepiej zaopatrz sie w plyn, to od razu wymienisz
powodzenia

chyba sie wlancza , a w korku to i mi sie nagrzewa , ale na wskazniku mam na pierwszej kresce a nie na srodku , wlasnie jak mialem na srodku to mi caly czas sie przegrzewal i byla to wina termostatu bo sie zacinal , przy wiekszej temp wlaczal duzy obieg albo czasami wogle niewlaczal .

[ wiadomość edytowana przez: Koz3r dnia 2006-09-19 15:29:44 ]

Wyjmij termostat i w domu do chociazby garczka wsadz termostat i nalej goracej wody, a zobaczysz czy sie otwiera, a co za tym idzie czy jest dobry

Dodatkowy załącznik wentylatora już mam zrobiony w kabinie i na szczęście tylko kiedys był mi potrzebny kilka razy (zanim nie wynieniłem czujnika temp na chłodnicy- teraz wentylator sam się włcza)
W tej sprawie chodzi mi tylko o to że inne auta naprawde długo musza postać w korku czy w miejscu zeby sie tk zagrzać a mojej Władzi od przejścia ze stanu normalnej temp do włączenia się wentylatora wystarczy naprawde krótki postój na swiatłach -w momencie kiedy stoje to wskazówka temp podnosi sie prawie w tempie obrotomierza )... a potem już całe miasto na wentylatorze...Boję się kiedyś albo wentylator padnie albo poprostu nie da rady tego ciepła wyciagnąc z chłodnicy i przegrzeje auto (przez to w te tegoroczne lipcowe upały wolałem nią wogole nie jeżdzić, szczególnie w godzinach szczytu) Z waszych postów i z prześledzenia innych watków może wynikać że to termostat więc wymienimy... zobaczymy....jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły prosze pisac

A według mnie to w Samarze standard
Kupiłem kiedyś czujnik temperatury który załącza wentylator trochę wczesniej niż inne (niższa temperatura załączenia) i przestałem zwracać uwagę kiedy się włącza bo w mieście chodzi prawie na okrągło