Toyota i Sony XR-6600RDS dylematy, proszę pomóżcie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Zakupiłem dzisiaj radioodtwarzacz jak w tytule i mam z nim dwa małe zgryzy.

O ile ma kabelki z standardu Sony->ISO i w sumie na Allegro zamówiłem już ISO->Toyota, to mam dylemat o podłączenie zasilania tego radyjka.
Wiadomo, że jest dwie linie 12V, jedna permanentnie pod napięciem (podtrzymanie 12VBAT) i druga, gdzie napięcie pojawia się w momencie włączenia stacyjki.

Problem w tym, że chciałbym czasem posłuchać radia przy wyłączonej stacyjce i z różnych stron wyczytałem, żeby po prostu podłączyć obydwie linie 12V radia do napięcia 12V (podtrzymywania), w takiej konfiguracji, cały czas radio będzie zasilone.

ALE ....

Jest cos takiego jak inteligentne włączanie i wyłączanie się radia w momencie uruchamiania/gaszenia samochodu.
Tu pojawia się dylemat, bo ni w ząb nie kumam o co w tym chodzi. Nie mam polskiej instrukcji, tylko angielską i pisze tam takie coś.

If Your Car has No Accessory
Position on the Ignition Key
Switch — POWER SELECT Switch
The illumination on the front panel is factory-set
to be turned on even when the unit is not being
played. However, this setting may cause some car
battery wear if your car has no accessory
position on the ignition key switch. To avoid
this battery wear, set the POWER SELECT switch
located on the bottom of the unit to the B
position, then press the reset button. The
illumination is reset to stay off while the unit is
not being played.
Note
The caution alarm for the front panel is not activated when the
POWER SELECT switch is set to the B position.

W radyjku jest przełącznik A/B, gdzie A-odpowiada za "ON", a B za "OFF".

Jeżeli ktoś z Was posiada Sonego, może mi podpowiedzieć, jak to poustawiać i o co w tym wszystkim chodzi ??

W tej chwili ustawione jest na OFF, zasilanie spięte w kabel 12VBAT, ale nie moge potestować, bo nie mam jeszcze przejściówki na Toyotowskie złącze. A lepiej wcześniej dopytać, niż potem żałować.

Za wszelką pomoc będę dozgonnie wdzięczny.

pozdrawiam,

Fiskomp

Chodzi oto ze jezeli niemasz pozycji ACC w stacyjce lub jak w twoim przypadku podlaczyles obydwa zasilania pod power suply permament to panel radia bylby podswietlany nawet po wylaczeniu radia na przycisku power co rozladowalo by ci akumulator,wiec trzeba przelozyc ta zwore z tylu radia nastepnie wcisnac przycisk reset na przedniej sciance pod panelem i wtedy w momencie wylaczania radia podswietlenie bedzie gaslo.
Jednakze w tym podlaczeniu nie zadziala alarm przypominajacy o zdjeciu panela po wylaczeniu zaplonu.
Wazne abys po zmianie polozenia zwory zawsze wciskal reset,jak rowniez po podlaczeniu zasilania.
pozdrowionka

Cytat:
2006-10-16 01:05:30, Bigelektron pisze:
Wazne abys po zmianie polozenia zwory zawsze wciskal reset,jak rowniez po podlaczeniu zasilania. pozdrowionka

OOOOOOO dzięki, się mi rozjaśniło, możesz tylko jeszcze napisać, po co resetować radyjko po każdym podłączeniu pod zasilanie ??

Ehhhh znowu pytanie jednak mi się nasunęło:

Czy właśnie linia zasilająca w kostce Toyoty wytrzyma zasilenie tego radyjka ? Nadmieniam, że będzie to chodziło only na 2 głośnikach fabrycznych, bez żadnych wooferów, bajerów, rowerów, czy wskazane jednak podciągnąć osobną linię zasilania ?? Chyba takowa już jest, bo gostek miał zmieniarkę i woofer (tyle że zdemontował przed sprzedażą) i jakiś tam gruby kabel wisi (go zaizolowałem), musze podejść z miernikiem i zobaczyć, czy jest na nim jakieś napięcie.

Fajnie jakby to w oryginalnej kostce wystarczyło, bo nie byłoby kombinowania.

pozdrawiam,

Cytat:
po co resetować radyjko po każdym podłączeniu pod zasilanie ??

Przeczytaj uważnie
,jak zamontujesz radio to zasilanie będziesz miał cały czas a reset robisz po zmianie ustawienia zwory lub utracie zasilania (odłączenie aku itp)
Cytat:
Wazne abys po zmianie polozenia zwory zawsze wciskal reset,jak rowniez po podlaczeniu zasilania.

Cytat:
Czy właśnie linia zasilająca w kostce Toyoty wytrzyma zasilenie tego radyjka ?

Wytrzyma bez problemu, jak problem będzie to go zobaczysz w postaci przygasającego podświetlenia panela i wówczas poprosi o lepsze zasilanie.
Powodzenia

Miałem starsze radio Sony z tego typu przełącznikiem i działało to tak że zależnie od pozycji tego przełącznika albo:
1. Radio jeśli było włączone to nie gasło nawet po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki. Wyłączało się dopiero po kliknięciu Off na panelu z przodu radyjka.

2. Radio gasło przy wyłączeniu stacyjki wydając przy tym pikający dźwięk (chyba ostrzeżenie o tym że nie zdjęto panelu).

Nie musiałem nigdy bawić się żadnymi dodatkowymi resetami - działało bez tego.

To radio ma bezpiecznik 15 A z tylu obudowy i niema duzej mocy 35 lub 45 w na kanal z tego co pamietam mialem go w swojej Fiescie, gra sympatycznie.Resetowac nalezy bo tak pisze w instrukcji obslugi no i pocos zrobiono przycisk ...ale moze sie pomylili.