MotoNews.pl
12Czy to huczy skrzynia biegów?? (162105/18) - NT

Czy to huczy skrzynia biegów??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
od samego początku od kiedy kupiłem Carine -cały czas coś huczy przy 60-80 km/h i tylko na 4 biegu.juz w koncu nie wiem czy to mogą byc łozyska czy skrzynia ,czy poprostu ten typ tak ma-tak twierdzi mechanik u którego zrobiłem juz duzo rzeczy i wg m,nie jest dobrym mechanikiem. Moze w skrzyni jest juz sucho??tyle ze nie wiem jak to sprawdzić, a moze to beznadziejne opony beżnikowane jakie posiadam.sam juz nie wiem-co to moze być??Pzdr

zwroc uwage czy huczy tylko
1. przy okreslonej predkosci -to wtedy raczej opony
2. przy okreslonych obrotach bez wzgledu na bieg na ktorym sie jedzie.

w terenowce tak niekiedy huczy od opon ze mozna miec wrazeni ze nie ma oleju w skrzyni

Cytat:
2006-10-12 10:53:23, Ori83 pisze:
[...]Moze w skrzyni jest juz sucho??tyle ze nie wiem jak to sprawdzić, [...]

W skrzyni od przodu w ok. połowie wysokości jest taka duuża śruba. Trzeba ją wykręcić i wsadzić palec do środka. Jak wyczujesz poziom oleju to nie jest tragicznie Olej ma być do krawędzi tego otworu.

Cytat:
a moze to beznadziejne opony beżnikowane jakie posiadam.sam juz nie wiem-co to moze być??Pzdr

To też może być, jak najbardziej. Z tyłu masz takie same jak z przodu ? Można zamienić osiami i osłuchać efekty.
Pozdro.

Cytat:
2006-10-12 21:15:50, Perzan pisze:
To też może być, jak najbardziej. Z tyłu masz takie same jak z przodu ? Można zamienić osiami i osłuchać efekty. Pozdro.

no niestety wszytskie bieżnikowane ale niedługo wymiana opon na zimowe zobacze czy coś sie zmieni

Odpisałem Ci na forum tkp co tak huczy.
Pozdrawiam

Ja też bym chciał się dowiedzieć i inni pewnie też.

Pozdrawiam

stawiam na bieżniki,mam to samo z moją cari,tylko pomiędzy 80-90

W ASO powiedzieli mi ,ze to łożyska mechanizmu różnicowego.
U mnie też huczy ,aczkowiek huczy cichutko juz od conajmniej 30tyś.km. Podobno jakies łozyska igiełkowe ,czy cóś. Gdzies juz o tym było na forum.Podobno można tak jeździc z tym.
Pozdrawiam.