MotoNews.pl

Problem z akumulatorem (glowny kabel zasilajacy -rozlaczony)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich

Niedawno zostawilem autko na wlaczonych swiatlach (zapomnialem wylaczyc) i akumulator calkowicie sie rozladowal, ladowalem go przez 14h ale prostownik doszedl tylko do ok. 4,7A i sie zatrzymal.

Pojechalem do sklepu 10km i jak wracalem to juz bylo ciemno wiec jechalem na swiatlach, po jakims kilometrze spostrzeglem ze swiatla przestaly swiecic, w polowie drogi zjechalem na parking i zgasilem silnik i juz nie odpalil, ale kontrolki(rezerwa) dzialaly caly czas i swiatlo STOP tez, co moze byc tego przyczyna?

Dzis doleje wode do akumulatora i jeszcze raz naladuje mam nadzieje
ze to pomoze, przed sytuacja ze swiatlami wszystko bylo ok

[ wiadomość edytowana przez: daro_2105 dnia 2006-09-21 16:19:55 ]

[ wiadomość edytowana przez: daro_2105 dnia 2006-09-21 16:25:42 ]

[ wiadomość edytowana przez: daro_2105 dnia 2006-10-11 08:11:01 ]

A przed rozladowaniem go calkowicie miales wode ?
Jezeli nie to mozesz jechac po nowy, a w zasadzie to juz jedz poniewaz alternator przez te 10km wystarczajaco by go naladowal zebys mogl go odpalic. AKU PADŁ !!!

jak potrzebujesz nowy aku to mam na zbyciu nowy akumulator firmy Quand(licencja Warty) 60Ah,kosztował 220,do oddania za 120.nie jest mi potrzebny,zajmuje miejsce w szafie.sprawdż woltomierzem napięcie ładowania,powinno być między 13,8 a 14,4 jeśli tak jest to winny jest akumulator,jeśli nie może być uszkodzony alternator.

niewiem czy przed rozladowaniem byla w nim woda, cos chlapalo jak sie nim potrzeslo, wczoraj odkrecilem zakretki i dolalem troche wody, wczesniej bylo jej tyle ze jak sa dwie blaszki u gory to w zadnej komorze nie byly zanurzone.

Ile kosztuje woltomierz??

Jak mam sprawdzic czy alternator jest dobry??

Akumulator mam jeszcze na gwarancji ... wiec pewnie mi wymienia na nowy

woltomierz to widzialem juz za jakies 10zl ktoregos razu w tesco. podlacz go pozniej do klem,zobacz jakie napiecie, odpal i zobacz znowu - bedziesz wiedzial czy alter laduje czy nie

Cytat:
Akumulator mam jeszcze na gwarancji ... wiec pewnie mi wymienia na nowy

To nies odrazu niech ci wymienia i niewnikaj z dolewaniem wody , bo moze i bedzie dzialac ale jego zywotnosc juz napewno spadla

wode i tak musze dolac bo na gwar jest ze jezeli bedzie ponizej poziomu to gwarancja wygasa

u mnie też ostatnio pojawił sie problem z Akumulatorem mianowicie wsiadłem do auta przekręcam kluczyk i widze na wskżniku strzełke na zielonym tele w sodkowym położeniu przekrecam kluczyk a rozusznik ledwie obraca silnikiem dziś też wsiadam do auta zapaliło od strzalą wyjechałem z garażu zgasiłem zamknąłe garaż wsiadam znóe by odpalić a tu też słabo kręci odczekałem chwile kolejna próba bez skutku ale trzecia sie udała choć nie kręcił jak powinien przejechałem 14km zgasiłem poczym po chwili sprobowałem odpalić i było już wszystko ok a teraz nie wiem jak po całym dniu stania zobacze jak wyjdę z pracy jak myśłicie to już akumulator (ma niecały rok) czy może wina rozrusznika ??

bardziej jak rozrusznik , ale pewnosci niemam ;]

Ja bym najpierw przeczyścił klemy papierem sciernym - powinno pomóc.

jak dla mnie tez rozrusznik albo przylegle do niego kabelki spruchnialy troszku...

Cytat:
2006-09-19 15:11:07, Leszek_Gdynia pisze:
Ja bym najpierw przeczyścił klemy papierem sciernym - powinno pomóc.

Klemy są wyczyszczone i posmarowane wazeliną techniczną o to zawsze dbam

Cytat:
2006-09-19 14:58:03, Koz3r pisze:
bardziej jak rozrusznik , ale pewnosci niemam ;]

czyli czyszczenie wymiana tulejek i szczotek i powinno pomóc ?

No trzeba sprobowac , powinno pomuc , jak nie to szukamy dalej

Cytat:
2006-09-19 08:14:58, maciekk pisze:
woltomierz to widzialem juz za jakies 10zl ktoregos razu w tesco. podlacz go pozniej do klem,zobacz jakie napiecie, odpal i zobacz znowu - bedziesz wiedzial czy alter laduje czy nie

Tak dokladnie to odpal auto wepnij woltomierz i depij na gaz. Wskazanie powinno byc miedzy 13,8 a 14,7 wtedy ladowanie jest prawidlowe.
A mierniki za 10zl (tak bez obrazy) to mozna sobie w dupcie wsadzic. Zainwestuj za sredniej klasy miernik z 60zl i bedziesz mial na wieki.

Pozdro.

dolalem wody +, ladowalem przez 12h i doszlo tylko do 2A, dzis ide po woltomierz, albo podjade do mechanika niech zerknie co jest grane bo w sobote rano mam wyjazd a tu auto mam nie sprawne

no ale skoro piszesz ze aku sie nienaladowal do konca na prostowniku no to niewina auta tylko juz akumulatora .. , ale przezorny zawsze ubespieczony wiec sprawdz i ładowanie na samochodzie - jakie masz napiecie

No to zaczynamy poszukiwania usterki od nowa

Wlasnie przed 30 minutami poszedlem do mechanika aby sprawdzic akumulator a on mi ze nie ma narzedzi bo elektryk wozi je przy sobie, no to poszlem do samochodu i zamontowalem akumulator, wkladam kluczyk do stacyjki i zapala sie rezerwa(jak zawsze bo jezdze na gazie i lampka slabego cisnienia w silniku (ok), woltomierz samochodowy pokazuje ze jest 12V, no to proboje go odpalic a tu rozrusznik stoi, cisza grobowa, sprawdzam swiatla (mijania, drogowe, pozycyjne, przeciwmgielne) zadne nie dzialaja, ogrzewanie wnetrza pojazdu i tylnej szyby tez, tylko migacze i awaryjne dzialaly bez zarzutu.
Pojade dzis jeszcze do jednego mechanika i sie zapytam co to moze byc, jak ktos mial juz taka sytuacje to niech mi powie co mam zrobic, lub jaka jest przyczyna

Sprawdź skrzynkę bezpieczników

Cytat:
2006-09-20 11:57:10, chio pisze:
Sprawdź skrzynkę bezpieczników

swiete slowa chio
albo aku do niczego - skoro zalales i sie nie naladowal....