Czy to pływak sie wiesza ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
rzecz wygląda następująco : zalewam auto za jakieś 50 zł i po przejechaniu mniej więcej 60-80 kilometrów wskazówka od pomiaru paliwa spada i włącza automatycznie komornika, dodam że zalewany jest na "pusty" bak. "Pusty" w tym wypadku to pojęcie względne bo nigdy nie wiem do końca ile mam paliwa no chyba że stane , a rezerwa zawsze też ma swoje widzimisie bo raz na rezerwie chulam 40 km a raz nawet 70...
następna przypadłość to taka że podczas dluższej jazdy ta sama wskazówka wogóle nie opada tylko utrzymuje jeden poziom, dopiero po wyłączeniu silnika i po ponownym uruchomieniu go wskazówka obiera jakiś tam swój poziom (niestety niższy ) od poprzedniego.
a więc pytanie jest takie, co to może być a jak jest to pływak to jak go ogarnąć i przywrócić do porządku...

dzięki i pozdro

o jakim aucie mowa ?

Zatankuj do pelna i przestan wlepiac galy we wskaznik poziomu paliwa to wszystko bedzie ok to nie waga laboratoryjna tylko orientacyjna informacja czy jest pelny bak F, polowa czy rezerwa i trzeba tankowac.Wiadomo ze od Fula do polowki w wiekszosci aut przejazdzamy wiecej niz od polowy do zera taka jest specyfika konstrukcji zbiornika, polowki baku nie sa matematycznie rowne a wskazania nie sa liniowe wiec tankujac ciagle za 50 zl bedziesz mial wrazenie ze strasznie duzo pali,zwlaszcza teraz kiedy jest zimno a silniki zaczynaja pochlaniac hektolitry paliwa i tak az do wiosny

Cytat:
2006-10-20 17:16:10, Bigelektron pisze:
Zatankuj do pelna i przestan wlepiac galy we wskaznik poziomu paliwa to wszystko bedzie ok to nie waga laboratoryjna [...]

Cytat:
Wiadomo ze od Fula do polowki w wiekszosci aut przejazdzamy wiecej niz od polowy do zera [...]

U mnie jest odwrotnie. Wskaźnik zwalnia dopiero w okolicach czwartej ćwiartki.
Pozdro.

Cytat:
2006-10-20 18:07:10, Perzan pisze:
U mnie jest odwrotnie. Wskaźnik zwalnia dopiero w okolicach czwartej ćwiartki. Pozdro.

Domyślam sie ze to przez fakt przełaczenia na LPG,inaczej spadanie byłoby szybsze. .

A tak na powaznie to czujnik czujnikiem a wzkaznik ma mechanizm niwelowania szybkich zmian poziomu paliwa i czesto tak bywa ze na postoju wzkaznik pokaze min. połozenie pływaka.Inaczej wzkazowka mogłaby latac jak wycieraczka szyb.