Stuk-puk przy ruszaniu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam taki problem-otóż przy ruszaniu i potem po wrzucaniu biegów z tyłu auta daje się słyszeć stuknięcie.
Najlepiej je słychać jak się szybko rusza i szybko zmienia biegi,jak rusza się delikatnie i powolutku-stuknięcia nie ma.
Co to mi tak tam hałasuje???

Pytanku drugie-po wymianie sworznia dolnego ustawia się zbieżność???
2300km po wymianie wszystkich sworzni,lewy dolny rozleciał się zupełnie,a pozostałe już luzy załapały-białoruskie gówno.

Pozdrawiam.

WYSZUKIWARKA..

wpisz przegób

most itd... lub zbierznosc geometria...

Otóż wyszukiwarka na "most" i "przegub"nie reaguje i nie ma tam tego czego szukam,dlatego założyłem ten wątek.
Pozdrawim.

wiec powiem ci ze na 50% masz rozbite krzyżaki dodatkowo masz sprawdzic zbierznosc i stan oleju w moscie..

Mi stukały własnie wahacze na rozwalonych tulejkach. I przy hamowaniu i ruszaniu.

u mnie były dokładnie takie same objawy gdy wyrobiły sie gumy w wachaczach tylniego mostu a gdy niechciało mi się ich wymienić w czas to rozbił mi się dodatkowo krzyżak w wale pędnym

wjedz ładą na kanał zaciągnij ręczny i z kanału pobujaj samochodem do przodu i do tyłu to będziesz widział co masz rozbite

Cytat:
2006-11-13 22:19:17, mimo_ck pisze:
Witam. Mam taki problem-otóż przy ruszaniu i potem po wrzucaniu biegów z tyłu auta daje się słyszeć stuknięcie. Najlepiej je słychać jak się szybko rusza i szybko zmienia biegi,jak rusza się delikatnie i powolutku-stuknięcia nie ma. Co to mi tak tam hałasuje???

Gumy w tylnych drażkach.
Cytat:
Pytanku drugie-po wymianie sworznia dolnego ustawia się zbieżność??? 2300km po wymianie wszystkich sworzni,lewy dolny rozleciał się zupełnie,a pozostałe już luzy załapały-białoruskie gówno. Pozdrawiam.

Raczej nei trzeba, chyba wielkich różnic w ich wymiarach nie ma.
Wytrzymały 2300? Delphi wytrzymały mi 10tys ,a białoruskie- hmm, zrobiłem na nich kilkaset km i rozleciały sie w nich gumy. Więc nowemu właścicielowi pewnie sie niedługo rozpadną, ale został on poinformowany o takiej możliwości

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

[quote]
2006-11-13 22:19:17, mimo_ck pisze:
Witam. Mam taki problem-otóż przy ruszaniu i potem po wrzucaniu biegów z tyłu auta daje się słyszeć stuknięcie. Najlepiej je słychać jak się szybko rusza i szybko zmienia biegi,jak rusza się delikatnie i powolutku-stuknięcia nie ma. Co to mi tak tam hałasuje??? Pytanku drugie-po wymianie sworznia dolnego ustawia się zbieżność??? 2300km po wymianie wszystkich sworzni,lewy dolny rozleciał się zupełnie,a pozostałe już luzy załapały-białoruskie gówno. Pozdrawiam.

Stuk z tylu to z pewnoscia krzyzak na wale, a o wymianie sworznia to sie zbieznosci nieustawia.

Nie zgadzam sie ! Moim zdaniem to nei krzyzak ! Tylko wyleciane gumowo stalowe tuleje na drazkach w tylnym moscie, mialem DOKLADNIE takie same objawy jak opisales.
Po prostu guma w ktoryms z drazkow sie rozpadla, i zaczal drazek stukac o metal. Po wymianie stukanie ustalo.
I wlasnie jak sie powoli lekko ruszalo, czasem bylo cicho, natomiast gdy sie ruszalo ostro stuk byl za kazdym razem.
Obstawiam dlugi drazek, ale wszystkie trzeba sprawdzic.
Byc moze ze rowniez tlumik sie oberwal z gumy i stuka w most-ale to srednio prawdopodobne.

Może jeszcze być rozpadnięte łożysko podporowe wału napędowego,
a konkretnie ten element gumowy otaczający łożysko.
Przy rezlecianych krzyżakach wału często daje się słyszeć dźwięk
podobny do stukania pustymi butelkami o siebie.

W moim autku też coś permanetnie stuka na wybojach.
Wydaje się, że to z tyłu, ale niesie sie po całym aucie.
Na 100% to nie zawias, bo niedawno przechodziłem badanie techniczne
i ładzia przeszła bez problemu - żadnych luzów.
W bagażniku też zrobiłem porządek - nic luźnego nie ma.
Prawdopodobnie to wydech gdzieś się obija.

A propos "wydech" - od wczoraj jeżdżę generując coraz to więcej decybeli;
się jakasi dziura robi i basik donośniejszy przy przyspieszaniu słychać .
A tu coraz chłodniej i od auto wchodzic sie nie chce
.

Cytat:
2006-11-14 21:21:27, Krzysztof-Fleszer pisze:
Nie zgadzam sie ! Moim zdaniem to nei krzyzak !

no to fajnie to twoje zdanie i nie musisz zaraz akcentowac go "!" krzyżak jest wielce prawdopodobny z reszta wymieniałem je niedawno...