Pompa wody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ostatnio zauwazyłem ze mam wyciek z pompy wodnej-czy to kwalifikuje ją do wymiany??troche zjebałem sprawe bo przy wymianie rorzadu nie wymieniłem jej-no i teraz trzeba jeszce raz zdejmowac rozrzad-a co za tym idzie-WYSOKIE KOSZTY

roznie sie mowi ale jak rozrzad nie pracował dlugo to wydaje mi sie ze sciagniecie paska i napinaczy nie odbije sie w jakis znaczacy sposob na trwalosci rozrzadu.
Trzeba tylko pamietac zeby mechanior zalozyl pasek dokladnie w taki sam sposob w jaki byl zalozony.

A masz jakies dziwne odglosy z pompy ?

Cytat:
2006-10-24 07:21:29, Ori83 pisze:
ostatnio zauwazyłem ze mam wyciek z pompy wodnej-czy to kwalifikuje ją do wymiany??[...]

Tak.

Cytat:
2006-10-24 10:05:10, Cromm pisze:
roznie sie mowi ale jak rozrzad nie pracował dlugo to wydaje mi sie ze sciagniecie paska i napinaczy nie odbije sie w jakis znaczacy sposob na trwalosci rozrzadu.[...]

Nie ma się czym przejmować.
Mój był co najmniej kilka razy ściągany i zrobił 100tys. km. Ale... to był oryginał
Teraz też taki mam
Pozdro.

Cytat:
2006-10-24 10:05:10, Cromm pisze: A masz jakies dziwne odglosy z pompy ?

wyciek jest niewielki z takiej "dziurki" .hm odgłosów zadnych dziwnych nie zauważyłem.uciekło mi tylko troche płynu chłodniczego.a wiec pompa moze być ok??

Trudne pytanie.
Zasadniczo pompa cały czas spełnia swoją rolę prawidłowo czyli robi przepływ wody normalnie.
Żeby uściślić, uszkodzeniu u Ciebie uległo uszczelnienie ośki pompy i cieknie i będzie cieknąć coraz bardziej.
Jako że pompa jest podzespołem nierozbieralnym uszkodzone uszczelnienie = uszkodzona pompa = wymiana całości.
Ta dziurka o której piszesz to jest właśnie odpływ specjalnie przygotowany na okazję uszkodzonego uszczelnienia żeby sobie spokojnie spływało po silniku, a nie ciągnęło się po kole zębatym i pasku rozrządu.
Chyba wszystko jasne ?
Wymieniać czy nie ? - sam sobie odpowiedz.
Pozdro.

ja jestem zdania ze nie trzebba wymieniac pompy wody jesli jest jeszcze dobra no chyba ze ktos ma duzo kasy

Co mi sie wydaje ze te 2 posty o przegrzaniu i wycieku z pompy wody napisane w tym samym czasie moga miec cos ze soba wspolnego a mianowicie przegrzanie silnika moglo spowodowac taki wyciek.

Jestem pzeciwnikiem zdejmowania paska po tam ok. 50tys km i wiecej czy wie cej bo rolki i sam pasek na pewno sie juz tak ze sobą zżył ze kazde jego ruszenie zmienia konstrukcje jego pracy, ułożenie ząbków i naciag rolek itp. a to moze byc roznie z tym.
Pompy wody i paski z rolkami nie sa takie drogie w zmiennikach.

Cytat:
2006-10-24 07:21:29, Ori83 pisze:
ostatnio zauwazyłem ze mam wyciek z pompy wodnej-czy to kwalifikuje ją do wymiany??troche zjebałem sprawe bo przy wymianie rorzadu nie wymieniłem jej-no i teraz trzeba jeszce raz zdejmowac rozrzad-a co za tym idzie-WYSOKIE KOSZTY

jak pokombinujesz to nie musisz rozrzadu sciągac , wystarczy tylko osony sciągnąc od rozrzadu , pompę odkręcisz i ja wysuniesz pod paskiem , przynajmniej tak jest w 4A-FE

Cytat:
2006-10-25 21:53:39, Ori83 pisze:
wyciek jest niewielki z takiej "dziurki" .hm odgłosów zadnych dziwnych nie zauważyłem.uciekło mi tylko troche płynu chłodniczego.a wiec pompa moze być ok??

mi tez nic nie ciekło mocno , tylko kapało a nagle w drodze z Wrocka nad morze zaczeło mi ciec i w Poznaniu mi nagle temperatura skoczyła do góry , zjechałem na CPN i okazało sie ze mało płynu , dolałem wody i tak dojechałem nad morze i wróciłem , nic niby według wskaznika sie nie działo ale jak odkręciłem korek w domu to prawie płynu nie było w układzie

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2006-10-30 00:40:09 ]

Cytat:
2006-10-30 00:37:06, sterciu pisze:
jak pokombinujesz to nie musisz rozrzadu sciągac , wystarczy tylko osony sciągnąc od rozrzadu , pompę odkręcisz i ja wysuniesz pod paskiem , przynajmniej tak jest w 4A-FE [...]

W 3S-FE już nie jest tak różowo Napędzana z paska rozrządu
Co gorsza, jeżeli jest wyciek i w trasie zacznie lecieć wskazówka do góry to w układzie prawie nie ma nic.
Jak raz jechałem z pękniętą głowicą (świadom tego faktu) i wskazówka zaczęła się podnosić to do układu wlałem ok. 5l.

Cytat:
2006-10-26 11:22:21, Cromm pisze:
ja jestem zdania ze nie trzebba wymieniac pompy wody jesli jest jeszcze dobra no chyba ze ktos ma duzo kasy [...]

Czy mam przez to rozumieć, że wg Ciebie pompa która cieknie jest dobra ?
Pozdro.

Cytat:
2006-10-30 02:20:26, Perzan pisze:
Czy mam przez to rozumieć, że wg Ciebie pompa która cieknie jest dobra ? Pozdro.

Nie nie jak sciaga sie pasek lub wymienia rozrzad, bo niby powinno sie wymieniac pompe przy wymianie rozrzadu.

Cytat:
2006-10-31 12:19:57, Cromm pisze:
Nie nie jak sciaga sie pasek lub wymienia rozrzad, bo niby powinno sie wymieniac pompe przy wymianie rozrzadu.

Aaa... rozumiem. Ja też nie jestem zwolennikiem wymiany rozrządu razem z dobrą pompą.
Pozdro.

jednak postanowiłem zminieć pompe-czasem sie z niej sączy i np.na 200km.potrafi wypłynąć np.ok 100-200ml płynu chłodniczego.z racji ze sporo jeżdze-nie chce miec zadnych kłoptów w trasie.w zwiazku z tym mam pytanie czy pompy firmy JC są dobre??koleś w sklepie powiedział ze to jest najgorsze badziewie(za 105zł), i proponował mi ponoć bardzo dobrą pompe Rubil czy coś takiego za 150zł.jakiej firmy pompy są najlepsze??Pzdr
aha jeszcze jedno pytanie: pasek rozrządu ma przejechane jakieś 12tys-czy musze go wymienić na nowy??

[ wiadomość edytowana przez: Ori83 dnia 2006-11-09 16:05:40 ]

Cytat:
2006-11-09 15:54:25, Ori83 pisze:
jednak postanowiłem zminieć pompe-czasem sie z niej sączy

No i bardzo dobrze Rozsądna decyzja

Cytat:
[...] mam pytanie czy pompy firmy JC są dobre??[...]jakiej firmy pompy są najlepsze??

Osobiście pomykam na GMB z JC i nie mam powodów do narzekań. (taką mi kiedyś polecili w ASO) Ma już kilkadziesiąt tysięcy i nic się z nią nie dzieje

Cytat:
[...] pasek rozrządu ma przejechane jakieś 12tys-czy musze go wymienić na nowy??

Nie. Po co ?
Pozdro.

mozesz zmieniac smiało na pompe JC znajomy ma Cari i do niego zakładliśmy pompe z JC chyba GMB czy coś podobne było zaznaczone na niej i juz zrobił ponad 40kkm , lata ciągle w trasy francja -polska i nie miał problemów jeszcze a jak jakies ma to zawsze mnie najpierw o nich informuje

Moja sie chyba "zaraziła" hihi, bo też zauważyłem mały wyciek z tych okolic. A mam już przelatane 300 tkm. Może się ktoś orientuje ile do AVE 1.8 7AFE wyniesie koszt takiej pompy? Czy porównywalnie do cen carinki. Chciałbym dotrwać z jej wymianą do wymiany rozrządu, ale chyba się nie uda, bo na tym rozrządzie mam dopiero 60 tkm (więc do wymiany jeszcze drugie tyle).

za 105zł. kupisz pompę JC jest ona taka sama o ile dobrze pamietam jak w 4A-FE

Nie polecam części JC. Ostatnio bardzo bywają kiepskie. Za kilkadziesiat zł więcej kup AISIN (nie u dealera) i masz spokój na długo.

Mam problem-po wymianie pompy (na Ruvila czy coś takiego) carina głośno chodzi-coś świszczy.w kabinie kierowcy słychać świst w granicach 1500-2000obr natomiast na zewnątrz świst jest słyszalny w całej gamie obrotów silnika.co to moze być??coś musi sie dotrzeć??czy wracać do mechanika??POMOCY

Może pasek za bardzo napięty ?
Pozdro.

Cytat:
2006-11-16 20:20:03, Perzan pisze:
Może pasek za bardzo napięty ? Pozdro.

a czy to grozi czymś poważnym??

nie wiem jak jest w 2,0 ale jezeli pasek idzie przez alternator tez to wywali łozyska szybko w altku pozatym pompa tez dostanie w kosc