| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ori83 Toyota Carina E Świdnik | 2006-10-25 21:53:39
wyciek jest niewielki z takiej "dziurki" .hm odgłosów zadnych dziwnych nie zauważyłem.uciekło mi tylko troche płynu chłodniczego.a wiec pompa moze być ok?? |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-10-25 22:45:26 Trudne pytanie.
Zasadniczo pompa cały czas spełnia swoją rolę prawidłowo czyli robi przepływ wody normalnie. Żeby uściślić, uszkodzeniu u Ciebie uległo uszczelnienie ośki pompy i cieknie i będzie cieknąć coraz bardziej. Jako że pompa jest podzespołem nierozbieralnym uszkodzone uszczelnienie = uszkodzona pompa = wymiana całości. Ta dziurka o której piszesz to jest właśnie odpływ specjalnie przygotowany na okazję uszkodzonego uszczelnienia żeby sobie spokojnie spływało po silniku, a nie ciągnęło się po kole zębatym i pasku rozrządu. Chyba wszystko jasne ? Wymieniać czy nie ? - sam sobie odpowiedz. Pozdro. |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2006-10-26 11:22:21 ja jestem zdania ze nie trzebba wymieniac pompy wody jesli jest jeszcze dobra no chyba ze ktos ma duzo kasy
Co mi sie wydaje ze te 2 posty o przegrzaniu i wycieku z pompy wody napisane w tym samym czasie moga miec cos ze soba wspolnego a mianowicie przegrzanie silnika moglo spowodowac taki wyciek. Jestem pzeciwnikiem zdejmowania paska po tam ok. 50tys km i wiecej czy wie cej bo rolki i sam pasek na pewno sie juz tak ze sobą zżył ze kazde jego ruszenie zmienia konstrukcje jego pracy, ułożenie ząbków i naciag rolek itp. a to moze byc roznie z tym. Pompy wody i paski z rolkami nie sa takie drogie w zmiennikach. |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2006-10-30 00:37:06
jak pokombinujesz to nie musisz rozrzadu sciągac , wystarczy tylko osony sciągnąc od rozrzadu , pompę odkręcisz i ja wysuniesz pod paskiem , przynajmniej tak jest w 4A-FE
mi tez nic nie ciekło mocno , tylko kapało a nagle w drodze z Wrocka nad morze zaczeło mi ciec i w Poznaniu mi nagle temperatura skoczyła do góry , zjechałem na CPN i okazało sie ze mało płynu , dolałem wody i tak dojechałem nad morze i wróciłem , nic niby według wskaznika sie nie działo ale jak odkręciłem korek w domu to prawie płynu nie było w układzie [ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2006-10-30 00:40:09 ] |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-10-30 02:20:26
W 3S-FE już nie jest tak różowo Napędzana z paska rozrządu
Co gorsza, jeżeli jest wyciek i w trasie zacznie lecieć wskazówka do góry to w układzie prawie nie ma nic. Jak raz jechałem z pękniętą głowicą (świadom tego faktu) i wskazówka zaczęła się podnosić to do układu wlałem ok. 5l.
Czy mam przez to rozumieć, że wg Ciebie pompa która cieknie jest dobra ? Pozdro. |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2006-10-31 12:19:57
Nie nie jak sciaga sie pasek lub wymienia rozrzad, bo niby powinno sie wymieniac pompe przy wymianie rozrzadu. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-11-01 04:08:57
Aaa... rozumiem. Ja też nie jestem zwolennikiem wymiany rozrządu razem z dobrą pompą. Pozdro. |
Ori83 Toyota Carina E Świdnik | 2006-11-09 15:54:25 jednak postanowiłem zminieć pompe-czasem sie z niej sączy i np.na 200km.potrafi wypłynąć np.ok 100-200ml płynu chłodniczego.z racji ze sporo jeżdze-nie chce miec zadnych kłoptów w trasie.w zwiazku z tym mam pytanie czy pompy firmy JC są dobre??koleś w sklepie powiedział ze to jest najgorsze badziewie(za 105zł), i proponował mi ponoć bardzo dobrą pompe Rubil czy coś takiego za 150zł.jakiej firmy pompy są najlepsze??Pzdr
aha jeszcze jedno pytanie: pasek rozrządu ma przejechane jakieś 12tys-czy musze go wymienić na nowy?? [ wiadomość edytowana przez: Ori83 dnia 2006-11-09 16:05:40 ] |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-11-09 23:25:37
No i bardzo dobrze Rozsądna decyzja
Osobiście pomykam na GMB z JC i nie mam powodów do narzekań. (taką mi kiedyś polecili w ASO) Ma już kilkadziesiąt tysięcy i nic się z nią nie dzieje
Nie. Po co ? Pozdro. |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2006-11-11 23:32:29 mozesz zmieniac smiało na pompe JC znajomy ma Cari i do niego zakładliśmy pompe z JC chyba GMB czy coś podobne było zaznaczone na niej i juz zrobił ponad 40kkm , lata ciągle w trasy francja -polska i nie miał problemów jeszcze a jak jakies ma to zawsze mnie najpierw o nich informuje |
jasarna TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Puławy | 2006-11-12 10:44:35 Moja sie chyba "zaraziła" hihi, bo też zauważyłem mały wyciek z tych okolic. A mam już przelatane 300 tkm. Może się ktoś orientuje ile do AVE 1.8 7AFE wyniesie koszt takiej pompy? Czy porównywalnie do cen carinki. Chciałbym dotrwać z jej wymianą do wymiany rozrządu, ale chyba się nie uda, bo na tym rozrządzie mam dopiero 60 tkm (więc do wymiany jeszcze drugie tyle). |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2006-11-12 14:08:03 za 105zł. kupisz pompę JC jest ona taka sama o ile dobrze pamietam jak w 4A-FE ![]() |
leon99 TOYOTA DRIVER Yaris '03 + RAV4 '97 Wrocław | 2006-11-13 19:57:05 Nie polecam części JC. Ostatnio bardzo bywają kiepskie. Za kilkadziesiat zł więcej kup AISIN (nie u dealera) i masz spokój na długo. |
Ori83 Toyota Carina E Świdnik | 2006-11-16 17:22:08 Mam problem-po wymianie pompy (na Ruvila czy coś takiego) carina głośno chodzi-coś świszczy.w kabinie kierowcy słychać świst w granicach 1500-2000obr natomiast na zewnątrz świst jest słyszalny w całej gamie obrotów silnika.co to moze być??coś musi sie dotrzeć??czy wracać do mechanika??POMOCY |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-11-16 20:20:03 Może pasek za bardzo napięty ?
Pozdro. |
Ori83 Toyota Carina E Świdnik | 2006-11-16 20:41:04
a czy to grozi czymś poważnym?? |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2006-11-16 22:54:09 nie wiem jak jest w 2,0 ale jezeli pasek idzie przez alternator tez to wywali łozyska szybko w altku pozatym pompa tez dostanie w kosc |