Dziwne syczenie z silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Od niedawna dochodzi do mnie dziwne syczenie z silnika mojej Lady!
Znalazłem podobny temat na forum i tam ktoś napisał, ze prawdopodobnie sa to lozyska alternatora...Z tym, ze to syczenie nie zawsze slychac, a jak juz jest to przy zwiekszeniu obrotow jest glosniejsze! Chcialbym sie dowiedziec czy moga to byc jednak lozyska, czy moze cos innego...Dodam ze chalas jest ludzaco podobny do syczenia powietrza...

Cytat:
2006-10-26 19:05:10, Haidi pisze:
Znalazłem podobny temat na forum i tam ktoś napisał....

no własnie ktos juz tam cos napisała..wiec po co nowy temat zakładać? nie mozna sie podłaczyc pod tamten??

[ wiadomość edytowana przez: arsen dnia 2006-10-26 19:07:24 ]

Moze jkaiś weżyk podciśnienia pękł i łapie lewe powietrze? Czy praca silnika jest równomierna na biegu jałowym?

Tak na biegu jałowym chodzi elegancko...Może to coś z instalacja gazową...Ściągną bym pasek alternatora, ale po pierwsze nie mam na to czasu a po drugie nie zawsze słychać "syk". Nieraz syczy a jak go zgasze o odpale to jest ok!

Cytat:
2006-10-26 19:58:28, Haidi pisze:
Tak na biegu jałowym chodzi elegancko...Może to coś z instalacja gazową...Ściągną bym pasek alternatora, ale po pierwsze nie mam na to czasu a po drugie nie zawsze słychać "syk". Nieraz syczy a jak go zgasze o odpale to jest ok!

masz wtrysk?? bo wies zmoze masz ssanie automatyczne kolego

Nie mam wtrysku- stary poczciwy gaźnik...

U mnie syczy jak taki wężyk co idzie od obudowy filtra powietrza do gaźnika wypadnie z gaźnika.

a moze serwo ci syczy??

Serwo raczej nie, bo niedawno wymieniałem!

ale serwo dostaje cisnienia i czsem syczy, ja tak mam przynajmniej a serwo mam sprawne

A jak mam to sprawdzić...?Przyłożyć ucho do serwa?

a nie ubywa ci w jakims stopniu plynu chlodniczego? sproboj podgotowac lade - tak zeby sie dobrze wlaczyl wentyl na chlodnicy i zobacz czy gdzies nie paruje lub leci - korek wyrownawczego, wezyki itp.

mozesz tez obejrzec okolice pompy - moze ktorys wezyk popekal; na benzynce jezdzi?

weider sprawne serwo to pojecie wzgledne (podejrzewam ze masz w nozce tyle sily zeby chamowac bez serwa), a jezeli syczy to raczej jest niesprawne - to jest uklad podcisnienia i powinien byc szczelny

maciek syczy czasem z okolicy serwa, ale jak wylacze silnik tylko, a serwo jest sprawne bo jak jest wylączony silnik to pedal hamulca bardzo ciezko chodzi a jak wlacze to juz lzej

sprawdź przewód od podciśnienia! jak?? polej go wodą kiedyś w mojej ładnej z tego własnie miejsca syczało

Cytat:
2006-11-04 18:23:59, Weider pisze:
maciek syczy czasem z okolicy serwa, ale jak wylacze silnik tylko, a serwo jest sprawne bo jak jest wylączony silnik to pedal hamulca bardzo ciezko chodzi a jak wlacze to juz lzej

tez wlasnie pisze ze sprawne serwo to pojecie wzgledne - to ze dziala to jedno, to ze syczy to drugie. kwestia okreslenia sprawnosci tego dzialania i juz

Witam!
Problem rozwiązany!
po pierwsze tak jak napisał Maciekk- był walnięty przewód od płynu chłodniczego, a po drugie hałasuje też napinacz paska rozrządu..
Dzięki za rady!