Jaki olej do toyoty corolly i czy samochod moze miec imobila

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
sprowadzilem niedawno corolke 1995 r. i niestety nie wiem jaki jest olej w silniku samochod ma przejechane 77000
drugire pytanie czy w tym roczniku instalowano imobilajzer i czy mozna to jakos sprawdzic
i trzecie pytanie co ile wymienia sie pasek rozrzadu
bede wdzieczny za porady

1. Strasznie mały przebieg jak na wiek auta... ciężko tak doradzić jak nie zna się historii auta. Ja bym zalała półsyntetykiem Mobila i obserwowała czy nie bierze oleju.
2. Nie wiem.
3. co 100 tyś. km.

PS. niech bardziej doświadczeni koledzy udzielą też odpowiedzi bo ja to laik jestem

[ wiadomość edytowana przez: madzia_83 dnia 2007-01-03 21:46:03 ]

Ile ????? Nie zjadło Ci tam 1 albo 2 z przodu przy przebiegu ????
Niewykluczone że masz tam 10W40 albo 15W40. Ale to sobie można gdybać, a na pewno to tylko wie poprzedni właściciel.
Pyt. 2 były chyba instalowane na życzenie klienta, ale nie wiem na 100%.
Co do pyt. 3, zmienia się co 100tys. km, ale z uwagi na wiek auta (poprzednik pewnie nie wymienił bo i po co - nie było 100kkm ) sugerowałbym jednak wymianę. Mimo że japońska, ale to zawsze jakaś guma i niestety też się starzeje
Pozdro.

Cytat:
2007-01-03 21:45:18, Perzan pisze:
Co do pyt. 3, zmienia się co 100tys. km, ale z uwagi na wiek auta (poprzednik pewnie nie wymienił bo i po co - nie było 100kkm ) sugerowałbym jednak wymianę. Mimo że japońska, ale to zawsze jakaś guma i niestety też się starzeje Pozdro.

No dokładnie. Koledze strzelił na kilka dni przed wymianą pasek a miał niecałe 100 tyś przejechane. Zerknij też na filtry jak wyglądają, po prostu wymień od razu co trzeba jak nie znasz tego auta.

dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi
a jaki olej byscie mi poradzili, gosciu w serwisie powiedzial mi ze w niemczech leja mineralne i taki by mi polecil
co wy o tym sadzicie
jakiej firmy radzicie mi kupic pasek rozrzadu

Cytat:
2007-01-03 21:58:58, sasiad1 pisze:
dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi a jaki olej byscie mi poradzili, gosciu w serwisie powiedzial mi ze w niemczech leja mineralne i taki by mi polecil co wy o tym sadzicie

MOBIL Super, ja bym mineralnego jeszcze nie lała, trzeba poobserwować silnik. Najwyżej później wymienisz na minerala.

Miałem ten sam dylemat . Moja 2.0l ma przebiegu napewno grubo ponad 200 000 - na liczniku 198 000 ale napewno kręcony bo rok temu miał 222 000 Pozatym była zalana 15W-40 .

Możesz śmiało lać Valvoline Max Life 10W-40 . To specjalny olej do samochodów z dużym przebiegiem i bezpieczny do przejścia z mineralnego. Tylko nie polecam płukania silnika przed wymianą. Najwyżej nasępna wymiana po 5 tys km jeśli szybko zrobi sie czarny.

Co do rozrządu to zawsze producent podaje przebieg i czas czyli np. 100 000 km/ 6 lat .

Immo raczej w tym roczniku jeszcze nie było. Zobacz jaki masz kluczyk . Albo dorób drugi kluczyk na szybko i jak odpali tzn że nie ma immo.

[ wiadomość edytowana przez: Parker dnia 2007-01-04 11:15:51 ]