Zajechałem dziś na stacje shella w Poznaniu na Wojciechowskiego. Patrze a tam policyjna Multipla z drogówki. No nic. Podchodzi koleś z obsługi i zaczyna mi tankować gaz. W pewnym momencie podchodzi do mnie policjant, przedstawia się że jest z sekcji ruchu drogowego i zaprasza do sprawdzenia swojej wiedzy na temat ruchu drogowego i ze nie ma mandatów, ale są za to atrakcyjne nagrody. Ja mówie że ok, tylko zatankuje. Po zatankowaniu i zapłaceniu podjechałem na bok i podchodzę do stolika. Na wstępie dostałem ulotki informacyjne na temat zmian w kodeksie drogowym, a potem krótki teścik z 10 pytaniami. Niestey poprawnie odpowiedziałem tylko na 9 pytań a wyłożyłem się na pytaniu
Cytat:
|
Czy pojazd holowany moze zamiast trójkąta ostrzegawczego wysyłac zółte sygnały świetlne? |
|
No ja odpowiedziałem że nie, natomiast pan policjant wytłumaczył mi ze zmieniono to i od teraz można. W nagroe dostałem zapach samochodowy, ściereczkę do kokpitu i kupon na darmowy przegląd samochodu w stacji Fiata. Oczywiście skorzystałem z tego kuponiku, pomimo że wczoraj miałem przegląd rejestracyjny. Sprawdzili mi 22 punkty w aucie i okazało się że 16 z tych punktów jest w znakomitej formie, a 6 w średnim stanie (klocki, tarcze, wydech, no to co się zużywa). Poinformowano mnie że mam do wymiany łożyska w przednich kołach i tulejki od resorów z tyłu.
Podobają mi się takie akcje przeprowadzane przez drogówkę, powinno być takich więcej, przez to my się nauczymy czegoś nowego, a można jeszcze przy tym trochę zyskać.
Jak ktoś jest zainteresowany jakie elementy mi sprawdzili to mogę w przyszłości napisać.