Gaz w silnikach TURBO???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy mozliwe jest zalozenie instalacji gazowej do silnikow z TURBO ??(pytanie czysto teoretyczne) Do tej pory myslalem, ze nie.

Jest to oczywicie mozliwe , ale niestey koszt takiej inwestycji jest sporawy . chodzi szczegolnie o szczelnosc calej instalacji poniewaz w silnikach doładowanych w kolektorze dolotowym panuje bardzo wysokie cisnienie , oraz w silnikach bez intercoolera powietrze jest gorace ( to które idzie pod przepustnice ) , KIedys slyszałem o gosciu co miał Audi 100 2,2 Turbo , jezdził na gazie a za instalacje zaplacił bagatela 5000pln !! Wiec jest to spory wydatek !

Kiedys rozmawialem z gazownikami Elpigazu na temat silnikow turbo zasilanych gazem i powiedzieli ze owszem da sie zainstalowac ale taka instalacja kosztuje bagatela tylko 5-6 tys i sa problemy z dawkowaniem gazu, konstrukcja silnika (sposobem montarzu) i cholera wie jeszcze co.

Cytat:
2003-01-28 14:35:23, RX pisze:
Czy mozliwe jest zalozenie instalacji gazowej do silnikow z TURBO ??(pytanie czysto teoretyczne) Do tej pory myslalem, ze nie.

Da się. Jeździłem Essim RST z LPG. I wcale nie była to jakaś kosmiczna instalka. Kwestia regulacji.

Gaz w silniku turbo dlaczego nie?

Do audi quatro turbo kładzie się gaz koszt około 3000zł

Ale jak kogoś stać na turbo to i towinno na bęzynę
Polonez Turbo

Cytat:
2003-06-07 22:28:26, Zbigniew pisze:
Gaz w silniku turbo dlaczego nie?

Do audi quatro turbo kładzie się gaz koszt około 3000zł

Ale jak kogoś stać na turbo to i towinno na bęzynę
Polonez Turbo

Kiedys byla taka stronka o tym silniczku i bylo wiecej zdjec, czy moze ktos je posiada? Jesli tak, to poprosze.
fsoak@wp.pl

Jeśli moge to się wypowiem. Do silników turbo bez problemu nadają sie instalacje gazowe zwane instalacjami 4 generacji czyli bezpośredni wtrysk gazu w fazie ciekłej, z tym ze taka instalacja kosztuje dość sporo.

Tu poniżej co nieco o takiej instalacji:
IV generacja - wtrysk gazu w fazie ciekłej:

LIS jest to system bezpośredniego wtrysku gazu , dostarczającym mieszankę paliwową w odpowiednim momencie sprężania, dostosowując ilość gazu do obrotów silnika oraz ciśnienia powietrza. Efekt ten jest osiągany poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości gazu do komory spalania w silniku poprzez system wielopunktowego wtrysku paliwa. System stale monitoruje parametry silnika i ustawia odpowiednią ilość gazu, optymalizując spalanie oraz emisję spalin. Wiercenie kolektora w celu zamontowania gniazd wtryskiwaczy tu musi być już precyzyjne. Potrzebne są matryce, gaz musi trafić bezpośrednio pod zawór.
Zalety wtrysku w fazie ciekłej:
- System nie jest wrażliwy na wpływy otoczenia takie jak opór powietrza będący wynikiem zwiększania prędkości i zanieczyszczenie filtra powietrza.
- Optymalne użycie elektroniki samochodu. Komputer zasilania wymusza kontrolę mieszanki paliwowo-powietrznej. Zapobiega to zakłóceniu pracy systemu zarządzania silnikiem przez instalację gazową. Wtrysk LPG jest sterowany komputerem pojazdu.
- Ilość mieszanki wybuchowej w układzie dolotowym silnika jest minimalna dzięki kontroli czasu wtrysku. Zapobiega to zniszczeniom w wypadku powrotu płomienia.
- Nie ma strat mocy, gdyż w tym systemie nie ma cięgien, ani przewodów o dużej pojemności takich jak zwężka Venturiego.
- Nie ma strat wypełnienia, gdyż nie używamy LPG w fazie lotnej.
- Parametry jazdy podczas zasilania gazowego są lepsze, niż podczas jazdy na benzynie.

W przypadku innej instalacji może zakończyć się to źle. Słyszałem o przypadku co koleś do silnika z turbo założył gaz, rozpędził się na prostej i wyprzedzając coś koło 200km/h radiowóz policyjny zapaliło mu sie pod maską. Jestem ciekaw jaki to widok jak cie wyprzedza pochodnia z prędkością 200 km/h

IN FLAMES

A co powiecie aby zamiast na gazie samochód jeździł na metanolu?

Metanol dostępny w każdej melinie

Zrobimy trochę atmosferke OT. Nie sądze by metanol był w każdej melinie, raczej etanol czyli alko(c)hol etylowy który w przemyśle spożywczym nazywany jest spirytusem. Natomiast alko(c)hol metylowy (metanol) nie może być spożywany (mała dawka potrafi pozbawić wzroku, a nawet zabić - zalezy ile sięłyknie). Ale taki alkohol jest drogi, a auto na nim miało by kopa, ale silnik by dostał w dupę i dużo tego złopał. łatwiej założyć gaz i odkręcic mu kurek, fakt będzie dużo palił, ale bedzie miał kopa a gaz nie jest drogi. To chyba tyle.

PS. Napisałem alko(c)hol w taki sposób bo nie pamiętam jak się pisze bo inaczej po chemicznemu a inaczej po spożyczemu. Każdy niech sobie wybierze.

Cytat:
2003-06-08 19:12:32, Mebig pisze:
Zrobimy trochę atmosferke OT. Nie sądze by metanol był w każdej melinie, raczej etanol czyli alko(c)hol etylowy który w przemyśle spożywczym nazywany jest spirytusem. Natomiast alko(c)hol metylowy (metanol) nie może być spożywany (mała dawka potrafi pozbawić wzroku, a nawet zabić - zalezy ile sięłyknie). Ale taki alkohol jest drogi, a auto na nim miało by kopa, ale silnik by dostał w dupę i dużo tego złopał. łatwiej założyć gaz i odkręcic mu kurek, fakt będzie dużo palił, ale bedzie miał kopa a gaz nie jest drogi. To chyba tyle.

PS. Napisałem alko(c)hol w taki sposób bo nie pamiętam jak się pisze bo inaczej po chemicznemu a inaczej po spożyczemu. Każdy niech sobie wybierze.

Gdyby etanol był w każdej melinie zamiast metanolu to nie było by tylu zgonów. Często zdaża się że taki czy inny żul idzie do melini i z niewiedzy kupuje metanol wiecie jak to się kończy.

Metanol jest tani i podobno spala się podobnie jak bezyna jakby pomieszać pół na pół bezyna lotnicza i metanol to całkiem niezłe palwo by wyszło do poldka

..z metanolem nie tak prosto jak sie komu wydaje-lepszy kop-owszem, ale przy ok. dwukrotnie bogatszym dozowaniu paliwa niż na benzynie(wagowo mniej kaloryczny) i przy stopniu sprężania spoko koło 16! pozatym prosi sie dodać do niego oleju rycynowego..
..Apropo turbo z gazem-czy ja dobrze widziałem że koles w Fordzie Probe wpakował standard parownik i mieszacz przed przepustnicą tzn za sprężarką a więc w strefie nadciśnienia???? bo jeśli tak to jak sobie radzi parownik z NADCIŚNIENIEM zamiazt PODCIŚNIENIA?>??

No moze jeszcze kilka wypowiedzi i wynajdziemy super paliwko które daje kopa autku