MotoNews.pl

Wymiana oleju w Yaris - pytanie o uszczelkę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Wkrótce zamierzam samodzielnie wymienić olej w mojej Yarisce. Zakupiłem filtr w serwisie Toyoty i wkrótce kupię olej. Zaglądając na stronę Toyoty widzę że wymiana oleju zatytułowana jest "Wymiana oleju i filtra (z uszczelką)". Mam teraz pytanie o tę uszczelkę. Co to jest za uszczelka o której tam piszą i czy jest ona wymieniana przy każdej zmianie oleju.

Z góry dzieki za wszelkie wskazówki

Pozdrawiam

Uszczelka znajduje sie w filtrze. Może jeszcze czasami sie przydac uszczelka korka spustowego w misce olejowej (mosiężna)

Teoretycznie przy każdej wymianie oleju wymieniają też uszczelkę korka spustowego.
Pozdro.

Odnośnie własnoręcznej wymiany oleju to czasem bardziej opłaca się to zrobić w jakimś serwisie który ma olej z beczki niż kupować olej w sklepie.
Oczywiście zależy czy chcesz jakiś konkretny olej czy pasuje akurat to co ma serwis, ale oszczędności mogą być znaczne. Ja np. płacę u mechanika 25 zł/l mobila 5w50 podczas gdy w zwykłym sklepie za 4 litry chcą często około 160 zł.
Gorzej jeśli trafi się gdzieś gdzie olej jest 'chrzczony' ale z drugiej strony to ten ze sklepu też może być z Ukrainy.

Czy "teoretycznie" znaczy że wymienia się ją w zależności od jej stanu?

Pozdrawiam

Cytat:
2009-01-22 19:33:07, Perzan pisze:
Teoretycznie przy każdej wymianie oleju wymieniają też uszczelkę korka spustowego. Pozdro.

Np w Fordzie "teoretycznie" przy wymianie oleju powinien być wymieniony cały korek spustowy oleju, tak przynajmniej robią w serwisie

a czy ta uszczelka korka spustowego to jakiś stndard czy w Toyotach są to jakieś specyficzne wymiary?

A pieron wie w serwisach niekiedy daja podkladki z metalu zwykłe np. miedziane ja kupuje w ASO

z tego co wiem to powinna byc miedziana i wymieniana przy każdej wymianie oleju , pochwa.