Pilnie szukam koła pompy wody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak ktoś ma zbędne, poratujcie.

A historia jest taka, że jak robiłem Swapa dałem nową pompę, ale koło pasowe od poloneza. Ponieważ ono nie jest proste jak w fiacie, tylko obrzeże ma cofnięte, musiałem je odsadzić- zrobiłem to na 3 szpilkach na których dałem nakrętki.
Wszystko był ok, ale teraz niestety po 12 tysiącach leci z pompy jak chce, od przodu, chyba z pod wirnika.
Obstawiam że po prsotu mój patent powoduje szybsze zużycie pompy, bo taki "dystans" nie ma pełnejpowierzchni styku (tylko nakrętki), po drugie możliwe że wcale nie było to dokładne odsadzenie - tzn. pasek klinowy nie pracował w jednej płaszczyźnie.
Dlatego wole nowej nie narażać na takie samo ryzyko.
Chyba że ktoś uważa że moja teoria jest do niczego i pompa jest do du* sama z siebie?

Czesc!
Znajdź jakąkolwiek starą pompę od poloneza/dfa.
Ściągnij z niej to mocowanie koła pasowego, ono ma dokładnie 8mm grubości jakie potrzebujesz.
Weź to zawieź do tokarza, niech Ci roztoczy środek i masz po sprawie.
Ja mam do ściągania tego taką płyte z trzema otworami i takim wyciskiem(który jest też śrubą włożoną od spodu). Dokręcam coraz mocniej te śruby i schodzi z ośki.
Można też wykonać nowy taki dystans, ale wg mnie lepiej po prostu wziąć z poloneza.
Pozdro!

Wik