MotoNews.pl
5 Nie chowają się spryskiwacze xenonów??? (180754/114) - NT

Nie chowają się spryskiwacze xenonów???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no własnie poradźcie coś na to , normalnie włączam spryskiwanie szyby i przy włączony chświatłach wyjeżdża spryskiwacz i psik psik i chowa się a ostatnio nie chce się mi schowac ani prawy ani lewy, jednak lekko jeden dotknę i wracają. To sa jakieś sprężyny które powodują powrót? Widze też , że jakby są lekko zadrapane (chodzi mi o rurki) , czyżby od temperatury i starości się lekko wygły i blokują się o krawędź dziury z której wyjeżdżają?? Poradzcie co zrobić??? naoliwić je jakoś???

sprysk działa tak: woda pod ciśnieniem dostaje się do spryska tam natrafia na opór który wywiera tłok (ta część co się wychodzi), potem gdy osiągnie jakiś okreslony punkt wysuniecia woda dostaje się do dyszy. Gdy ciśnienie spada, sprężyna powoduje powrót. Rozbierałem taki spryskiwacz, jest do rozebrania, ale praktycznie nie da się go rozebrać bez uszkodzenia, i nie da się go złożyć żeby nie ciekł i lekko chodził.
Twój sprysk nie cofa się, bo sprężyna jest już słaba oraz zaciera się ta część co wychodzi. Pociągnij spryska za dyszę, i popsikaj na wysunietą część spryska WD40 lub coś podobnego. Pomoże, ale na krótko