[info] sprowadzenie auta z UK

« Poprzedni | Następny »
Panowie kto przerabial temat??

Intersuje mnie jakie dokumenty trzeba zalatwic i w jakim uzedzie w UK i jakie oplaty sie z tym wiaza aby nie miec problemu z rejestracja auta w polsce, Dodam ze auto bedzie wracac na wlasnych kolach i ma MOT, TAX i Insurence.... Wiem ze ubezpieczeni bede musial wykupic na siebie na czas podruzy, tos sie orientuje jakie sa koszta??

A czy w polsce procedura rejestracji rozni sie od tej z autem sprowadzonym z rajchu (moj kupiony w UK bedzie LHD, wiec problem przekladki odpada)

Pozdrawiam/

Niestety nie moge Ci pomoc ,ale mam prosbe , jak juz to zrobisz , to opisz doklanie ile jest zalatwiania , co jak i ile to kosztuje , bo swego czasu interesowalem sie tym zagadnieniem.

W UK wysyła się do DVLA fragment dokumentu V5 (odpowiednik dowodu rejestracyjnego), którym informujemy urząd o trwałym wywozie pojazdu za granicę.
O żadnych opłatach nic nie wiem i raczej takowych nie ma.
Żadnych dodatkowych ubezpieczeń nie musiz kupować, gdyż najprostsze ubezpieczenie w UK (Third Part - odpowiednik OC) jest ważne na terenie UE.

Procedura rejestracji w PL jest taka sama jak w przypadku sprowadzenia auta z "rajchu". LHD/RHD to tylko kwestia pieczątki na pierwszym przeglądzie w PL, ale chyba nie znajdziesz, nawet za karton śliwowicy, zawodnika który dopusci do ruchu w PL auto RHD

Generalnie - wysłać papier do DVLA, wsiąść w auto i jechać.

Dzieki a auto jest fabrycznie LHD,

A co do rejestracji RHD w PL to jest to mozliwe legalnie tylko w przypadku "Żółtych tablic"

Cytat:
2007-07-30 18:39:21, CarvMachine pisze:
Dzieki a auto jest fabrycznie LHD, A co do rejestracji RHD w PL to jest to mozliwe legalnie tylko w przypadku "Żółtych tablic"

Panowie zdziwili byście się... u mnie w mieście jezdzi Omega B kombi z kierownica po prawej stronie na nowych tablicach z mojego miasta... nie wiem kto co zrobił, ale to jest realne! Strasznie mnie dziwi, że policja się nie zainteresowała tym autem, z chęcią zrobiłbym fote tej omedze na dowód, ale kierowca wygląda groźnie i nie chcę sie narazić

Moze auto sprowadzone wczesniej , wtedy kiedy to jeszcze mozna bylo robic , a teraz wlasciciel zmienil tablice.

Czy na pewno będzie można uzyskać rejestrację auta starszego niż 25 lat z RHD w PL? Ktoś może już to robił? Zastanawiam się nad sprowadzeniem Mini... BTW Od dziecka jak pamiętam, w jeleniej jeździł DF z kierownicą po prawej. Oczywiście ludzie patrzyli jak na wariata. Ale niestety od 5 lat przynajmniej już go nie widuję... Pewnie wziął z polmozbytu DF jaki był, byle już mieć, i nie było jakoś problemów z rejestracją...

Co do rejestracji to owszem , dawniej mozna bylo zarajestrowac w Polsce RHD , ale obecnie juz od jakiegos czasu nie mozna. A co do sprowadzenia to bedziesz go musial zarejestrowac na zabytkowy , czyli na zolte tablice i wtedy nie powinno byc problemu.

Cytat:
2007-09-05 11:23:14, marcij pisze:
Moze auto sprowadzone wczesniej , wtedy kiedy to jeszcze mozna bylo robic , a teraz wlasciciel zmienil tablice.

tablice z poprzedniego roku, miesiąc kwiecien-maj

Cytat:
2007-09-05 09:52:41, cendra pisze:
Panowie zdziwili byście się... u mnie w mieście jezdzi Omega B kombi z kierownica po prawej stronie na nowych tablicach z mojego miasta... nie wiem kto co zrobił, ale to jest realne! Strasznie mnie dziwi, że policja się nie zainteresowała tym autem, z chęcią zrobiłbym fote tej omedze na dowód, ale kierowca wygląda groźnie i nie chcę sie narazić

W toruniu też jeździł taki passat. Ostatecznie koleś go przerobił na właściwą stronę.

Z dziesiec lat temu mozna bylo jeszcze rejestrowac takie auta po raz pierwszy. [np po sprowadzeniu]Dzis juz sioe nie da, mozna je jedynie przerejestrowywac, swiezo przytarganego nie zarejestrujesz.

Zawsze jeszcze pozostaje możliwość przerobienia auta na naszą modłę (left hand drive)..

jak będę miał okazję to zrobię zdjęcia... gość musi mieć poważne układy w stacji kontroli i policji

« Poprzedni | Następny »